The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories

The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories

01/11/2018 Off By ivo

Най-новото заглавие на Хидетака Суехиро, по-известен на феновете си като „Swery“, се отнася за някои от най-мрачните борби, пред които са изправени много хора, особено младежите, и ги комбинира в интензивен, атмосферичен и много страховит пъзел. На пръв поглед лесно бихме оприличили „The Missing“ като копие на хитовата, издадена през 2010 година игра „Limbo“ и докато сравнението между двете игри е основателно, тази разходка през гората е запомняща се по свой собствен и уникален начин.

Стартирайки с положителното изявление „Тази игра е създадена с вярата в това, че всеки има правото да е такъв, какъвто иска“, само за да последва с „Тази игра съдържа шокиращи кадри, включително екстремно насилие и сексуални теми“. С това „The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories“ незабавно информира играча да се подготви за една мрачна приказка за приятелство, романтични връзки и желанието всеки да намери своето място в света.

Историята на играта стартира с главната ни героиня, студентката Джей Джей Макфийлд, и нейната най-добра приятелка Емили, които са на къмпинг в гората на мистериозен остров. Разделени поради неудобен момент случил се около лагерния огън, Джей Джей се събужда за да открие задаваща се буря и това, че Емили липсва. От тази точка започва и самата игра – в търсене на изгубената й приятелка играча прекосява разнообразни локации, които ни сблъскват с ужасите, чакащи ни на този тайнствен остров.

Джей Джей проправя пътя си през поредица от пъзели, повечето от които са базирани на физика, изискващи използването на гротескни механики чрез които нашата героиня бива разкъсана на парчета, но все пак жива. Независимо дали използвате крайниците на Джей Джей като контра-тежест за да преминете по платформа, търкаляйки отделената от тялото й глава с цел да се промъкнете през малко отвори или буквално да обърнете света с главата надолу, като счупите врата й, всички те са ключови за главната цел – да откриете какво се е случило с нейната изгубена приятелка.

„The Missing J.J. Macfield and the Island of Memories“ е кратко, мрачно пътуване през кошмара на младостта, порастването, себеоткриването и съществуването в едно общество, което рядко толерира различията.