Полезни съвети за начинаещи косплейъри

Полезни съвети за начинаещи косплейъри

01/11/2018 Off By toni

Вече сте били свидетели на магията косплей и сте готови да се впуснете в това приключение? Ако отговорът е позитивен, то се надявам тези съвети за начинаещи косплейъри, да са ви от полза.

1.Как да си изберем герой?

Избирането на точен персонаж е доста трудоемко. Добре е героят да има сходни външни и вътрешни характеристики с вашите, т.е да прилича на вас и да притежава сходен характер с вашия. Моят главен съвет обаче е да изберете семпъл костюм, който не съдържа много детайли. Все още сте неопитни, а за научаването на косплей техниките се изисква време.

2.Как да направим костюмът си?

Със сигурност 90% от вас не могат да шият. Не се тревожете, в интернет има стотици хиляди клипове с полезни съвети за начинаещи. Съветът ми е да използвате стари дрехи, които да преправите или пък да ги разшиете и да вземете кройката им. Не се тревожете, нищо няма да стане от първият път. Повторението е майка на знанието.
Относно изработката на останалите части, т.е крафт частта, съветът ми е да си набавите материали от първа необходимост. Острата ножица и хубавият макетен нож са задължителни. Някои от Вас може да решат да спорят с мен, но пистолетът за горещ силикон е нещо много полезно, което всеки косплейър трябва да притежава.
Ако не знаете как да направите даден детайл, не се срамувайте и попитайте по-опитните в тази сфера. Косплейърите са мили хора и с радост ще отговорят на въпросите ви.

3.Гримът е важен?

Да! Гримът е един от основните елементи на това изкуство. Той Ви позволява да приличате една идея повече на персонажа, който ще косплейвате. И не само. Ако се качвате на сцена, осветлението е много силно и вашето лице ще изглежда бледо и дори болнаво, ако не го подсилите с малко грим. Същото правило важи и за направата на снимки. Точно затова червилото и подсилването на очите е много важна част от косплея.

4.Нужно ли е да се качвам на сецна?

Не. Ако сте начинаещи косплейъри и изпитвате страх от голямата сцена, то не е задължително за стъпвате там. Достатъчно е да се разхождате из публиката преобразени като любимия си персонаж. В по-късен етап може да сформирате група от приятели и да излезнете заедно на сцената. Така фокусът няма да е изцяло над Вас и притеснението Ви ще е по-малко.

5.Как да се подготвя за сцена?

Проучете персонажа си добре. Не е достатъчно да сте гледали или чели дадената продукция. Интернет е широка платформа с безкрайно много информация. Вижте как се държи героят Ви в различни ситуации, ако питате мен проучете и кога е роден. После внимателно създайте концепция за изпълнението си. Дали ще танцувате или ще представите скеч, това зависи изцяло от Вас. Отделете солидно време, от поне 3 дни за обмисляне и монтиране на подходяща музика или клип. Не забравяйте да тренирате тялото си преди големия ден. Хранете се добре, здравото и енергично тяло ще Ви помогне да направите представянето си по-добре.

6.Какво може да се обърка?

Подгответе се за редица непредвидени ситуации. Най-честият проблем на косплейърите е костюмът Ви да се повреди. В този момент не изпадайте в паника, а поемете дъх и го поправете. За целта е хубаво предварително да си подготвите неща от първа необходимост. Ще се наложи да се запознаете и с най-добрият приятел на всеки косплейър – гафер или още дъктейп. Сложете си 1 ролка от него заедно с ножици, игла и конец, секундно лепило и каквото още се сетите. Ако се окажете неподготвени, не е проблем да поискате от съседчето си. Всеки един участник ще Ви услужи с каквото може.

Не забравяйте: „Косплейът е начин за забавление!“

Автор: Елм