Абашири, Япония

Абашири, Япония

18/05/2019 Off By ivo

За посещаващите остров Хокайдо определено е препоръчително да се замислят за пътуване до Абашири, град, разположен в една от най-северните части на Япония. Това означава, че Абашири има своя уникална атмосфера и култура в сравнение с много други места в Хокайдо и е известен с много студените си зими, които са допринесли за използването му като затворническа колония в старите времена.

Престъпниците са били изпращани там като наказание за редица престъпления и са били използвани за изграждането на голяма част от града, както и за част от инфраструктурата на Хокайдо, като например железопътните линии.

През зимните месеци посетителите могат да се насладят на редица дейности като риболов на лед и разходка с лодка ледоразбивач, а дори и през лятото туристите няма да останат разочаровани.

Тази част на Япония е покрита с редица хълмове и полета, които са изпълнени с цветя във всеки оттенък, и посетителите могат да им се насладят докато карат колело или яздят коне.

Затворнически музей Абашири

Една от водещите атракции в Абашири е затворническият музей. Това е било мястото, където престъпниците са били изпращани да извършват тежък труд и много от затворниците в Абашири действително са помогнали за изграждането на основните, на които сега се крепи Хокайдо.

Сградите там датират от периода Мейджи и посетителите могат да минат през тях и да разгледат редица модели и манекени, оковани в оригиналните окови, които затворниците някога е трябвало да носят.

Има и други галерии, които също разказват историята на сградата и съдържат древни реликви от затвора, но е добре да се спомене, че някои от експонатите са доста ужасяващи, така че може би посещението с малки деца не е особено препоръчително.

Езеро Ноторо

Езерото Ноторо е една от уникалните забележителности в Абашири и повечето хора ходят там през месец септември. Причината за това е, че по това време езерото е покрито с растението солянка, която разцъфва и превръща цялата повърхност на езерото в рубинено червена.

Езерото е с ширина около 30 километра и всъщност водите му са солени, тъй като има канал, който се влива в морето.

В резултат на това в езерото посетителите могат да открият разнообразие от вкусни морски дарове, а миди могат да се ловят от месец април до септември.

Музеят на северните народи

Музеят на северните народи Хокайдо е известен с това, че разказва историята на хората, които живеят в далечните северни територии на света, като например общността Айну в Япония.

Културата на Айну е една от по-малко известните култури в Япония, което прави мястото заслужаващо посещение не само на музея, но също и на тематичните галерии в него, посветени и на други групи като канадските инуити и саамите, които са от Скандинавия.

Докато посетителите обикалят музея ще открият снимки на тези общности, както и любопитни факти и сувенири, като например приспособления и уреди за лов, както дори и обработени вътрешности на тюлени.

Езеро Абашири

Езерото Абашири е част от по-големия национален парк Абашири Куаси и се казва, че е едно от най-красивите езера в цялата територия на Хокайдо.

Причината, поради която това езеро е толкова известно, е, че там има много на брой местни лебеди, които се носят грациозно по повърхността на водата.

През зимните месеци от декември до април езерото замръзва и ледът може да достигне до метър дебелина, и често там могат да бъдат видени хора, които се наслаждават на риболов на лед.

Градината на цветята Хана Тенто

Градината на цветята Хана Тенто се простира на върха на прекрасната планина Тенто, която също се намира в националния парк Абашири Куаси.

През зимните месеци градината влиза и в ролята на ски станция, но най-доброто време да се посети е през лятото, когато цветята цъфтят и посетителите могат да се насладят на над три и половина хектара земя, покрита с над 80 хиляди растения и цветя.

Риболов на лед

За туристите в района на Арабаши през зимните месеци, или в по-широкия регион Хокайдо, една от най-известните дейности, която могат да опитат, е риболовът на лед.

Той се състои от пробиване на дупка в леда в едно от многото замръзнали езера в региона на Арабаши и рибата се лови директно през тази дупка.

Ако туристите имат късмета да хванат риба, могат да наемат малко барбекю и да изпекат рибата или да закупят сет за темпура и да я приготвят, като това е едно от най-пресните ястия в Абашири.

Ледоразбивач Аврора

Абашири е известен със своите ледникови образувания, които заобикалят пристанището в района през зимните месеци, правейки водите непроходими за всички водни превозни средства освен ледоразбивачите.

Аврора е един от тези ледоразбивачи, който може да пререже леда за нула време, като посетителите могат да се качат на борда му и да се насладят на едночасова обиколка на пристанището, на която могат да наблюдават как корабът проправя пътя си през леда, както и на красивите гледки към залива.

Абашири Биру-кан

Абашири, поради минусовите температури, е известен със своите алкохолни напитки, които ще задържат топлината на всеки посетител през дългите зимни нощи.

Те включват вездесъщото саке, както и бира, а за тези, желаещи да ги опитат, мястото, към което трябва да се насочат, е местната пивоварна, известна като Бира Абашири.

Там туристите могат да дегустират специалното питие, което се нарича рюхю и е направено от плаващ лед, който е разтопен и смесен с морски водорасли, които му придават шокиращия оттенък на синьо.

Както може да се очаква от една японска пивоварна, там също се продават и храни, които се съчетават страхотно с алкохолните напитки, като някои от ястията включват шишчета с месо или калмари на скара.