Андонг, Южна Корея

Андонг, Южна Корея

14/01/2019 Off By ivo

Когато се замислим за Андонг в Южна Корея, първите неща, които ни идват наум, са селото Андонг Хахуе и Танцувалният фестивал на маските Андонг. Когато сте в Корея и разполагате с повече време за разглеждане, посещението на Андонг е задължително! В Андонг има много повече неща, които да бъдат видени, освен селото и фестивала там ще намерите много зашеметяващи храмове, музеи, вкусна храна и престой в ханок (традиционни корейски къщи). Нека разгледаме повече за най-добрите и интересни неща, които може да се направят и видят в Андонг, Южна Корея.

Бързи факти за Андонг

Град Андонг твърди, че е столицата на „Корейската духовна култура“, тъй като има повече от 280 културни обекта, разпръснати из града. Там могат да се видят много исторически и религиозни обекти, като храмове, конфуцианска академия, традиционното ханок село и много музеи.

В началото на 2000-та година Андонг започва да се превръща в туристическа дестинация, главно заради селището Хахуе.

Местният специалитет се казва “джимтак” – ястие, приготвено с пиле и глас нудли.

Фолклорното селище Андонг Хахуе

Фолклорното селище Андонг признато от ЮНЕСКО, разположено в покрайнините на Андонг, е основната причина, поради която повечето туристи посещават местността. Селото датира от периода Горьо (918-1392 година) и е принадлежало към клана Рю. Зашеметяващото селище е изпълнено с традиционни корейски къщи ханок, малки храмове и красиви пешеходни пътеки.

Селото се намира точно до река Накдонг и е заобиколено от планини. Това разположение на селището е осигурявало естествената защита на жителите му.

Селото е и дом на ежегодния Танцувален фестивал на маските Андонг, който представлява 10-дневно забавление изпълнено с разнообразни дейности и представления. Дори и да не посетите Андонг по времето, когато се провежда фестивала, можете да видите традиционните маски изложени в музей, намиращ се в непосредствена близост до селцето, в който има изложба на красивите и колоритни маски.

Пекарната на Мамута

Това е пекарна във френски стил и е най-известният магазин за кафе и десерти в Андонг. Тази пекарна е измежду препоръчаните заведения от Зеленото ръководство на Мишелин за Южна Корея и също така е препоръчано от „Lonely Planet”.

Заведението е разделено на две части. На партерното ниво можете да намерите пекарна и кафене. Там можете да си купите разнообразни видове хляб и сладкиши, които можете да вземете за изпът или да хапнете на спокойствие в кафенето. Ако имате желание да си купите напитка, е препоръчително да опитате млечния шейк от фъстъчено масло. На подземния етаж се намира магазин, в който се продават всякакви видове пралини (шоколадови бонбони с мек пълнеж) и шоколади. Цените са по-високи, но шоколадът е невероятно вкусен, така че определено си струва.

Храм Бонгджонгса

Будисткият храм Бонгджонгса е построен от крал Мунму през 7-ми век, когато той е бил на власт на тогавашното кралство Шилла. Това е най-големият храм в района на Андонг и е най-старата дървена сграда на територията на Южна Корея. Около храма са разположени стари дървета, които допринасят за неповторимата атмосфера, царяща на територията на светилището.

Зашеметяващият храм Гоунса

Храм Гоунса е тих храм, разположен в красивите планини. Той е построен от монаха Уисанг през 681 година по време на династията Шилла. Малкото светилище принадлежи към Храмовия клон на корейския будистки орден. По време на войната Имджин, храмът е бил използван като военна база за монасите-воини.

Традиционно пребиваване в Ханок Хакбонг

Ханок Хакбонг е традиционна ханок къща, разположена в провинция Андонг, близо до храма Бонгджонгса. Престоят там е перфектното преживяване, ако търсите традиционно ханок преживяване. Хотела разполага с шест различни стаи: двойна стая, тройна стая и семейни стаи. Но трябва да се знае, че баните са в различна сграда и се споделят с останалите гости.

Традиционен пазар Андонг и „джимтак“ ресторанти

Традиционният пазар Андонг е известен със своя джимтак. Това е традиционното ястие на Андонг, приготвено с варено пиле, глас нудли и картофи. Ястието може да се сервира пикантно или не. Най-добрият ресторант, в който можете да опитате Андонг джимтак е „Йонга“ (영가), който се намира точно срещу туристическия информационен център в Андонг.

Мост Уорьонгьо

Мост Уорьонгьг, или по-известен още като лунния мост, е открит през 2003 година и е най-дългият пешеходен мост в Южна Корея. Легендата за моста разказва история за съпруга, която изработва чифт обувки от собствената си коса в мъката си за починалия си съпруг.

Мостът е особено красив през нощта, когато всички светлини са включени. Този мост, както и околността, са място, на което се провежда фестивала на лунната светлина. В близост до моста може да се намери Музеят на Андонг, малко селце с традиционни корейски къщи, както и красиви пешеходни пътеки.