Бизен, Япония

Бизен, Япония

29/04/2019 Off By ivo

Повечето посетители на страната на изгряващото слънце ще се насочат към атракции като Токио, Киото и Хирошима, но с закупуването на пропуска за железопътните линии на Япония голяма част от архипелага отваря вратите си за посетителите, а Япония е истинска перла, която трябва да бъде разгледана и проучена в своята цялост.

Шансовете са, че повечето посетители ще използват „магията“ на прекрасния транспорт в Япония, за да пътуват от Хирошима до Киото чрез „шинкансен“ – влак стрела – и правейки това ще преминат точно през град Бизен.

Ако нямате голям интерес към японската керамика, шансовете да не сте чували за град Бизен са доста малки. Най-голямата гордост на тази област е нейното място сред Шестте Древни Пещи на Япония. С история, която се простира още от 6-ти век, градът със сигурност е достойно място за посещение. Докато популярността на този тип керамика може да е достигнала своя връх преди няколко века, градът продължава да бъде важен център на керамично производство и иновации.

Музеят на керамиката Бизен

В непосредствена близост до гарата Имбе се намира музеят на керамиката Бизен. Изложбите в музея се сменят периодично, например можете да случите на момент, когато на показ са творбите на художниците, живеещи и работещи в Бизен в днешен ден, създавайки съвременно, освежаващо и провокиращо изкуство. На горните етажи могат да се намерят изложби с творби на бивши национални съкровища и други известни керамични творби. Музеят е добро място за започване на посещението в този малък и изпълнен с история град.

Градът

Не забравяйте да се насладите на разходка из града и да вземете карта на английски език от туристическия информационен център, намиращ се на гарата, за да се ориентирате по-добре в предстоящото ви приключение. Както при много други градове, известни с традиционни занаяти, той може да се почувства като малко празен.

Но не оставяйте това да ви притеснява, тъй като това е норма за повечето от тези градчета. Много от улиците може да изглеждат обезлюдени и мрачни, но не се страхувайте да се скитате и посещавате галерии, кафенета и каквото друго видите, независимо дали изглеждат отворени или не. Почти всяко място там ще има своя уникална черта, а освен това е прекрасно градче за разходка.

Храм Амацу

Храмът Амацу в град Бизен е построен през 1411 година и е историческо светилище, което се развива успоредно с историята на града.

Първоначално храма Амацу се е намирал в район, известен като Ураинбе, но когато избухва чума в града, старейшината на областта е имал божествена визия и през 1579 година храмът е бил преместен на сегашното му място.

Храма е светилище на божеството Сукунахико, за което се казва, че свързано с медицината, медицинската помощ и излекуването на болести. След преместването мястото става частно имение на клана Сугавара, а по-късно в храма започва да се почита и Сугaвара но Мичизане, богът на науката.

Освен това, тъй като светилището се намира в Бизен, храмът е изпълнен с различни керамични статуи, например на входа на светилището посетителите биват посрещнати от кучета пазители, изработени в Бизен.

Но не само това, ако се разходите из светилището ще забележите, че всичко – от плочките застилащи пътя, които води към светилището, портата, керемидите, използвани за застилане на покрива, чак до многобройните гравюри, са керамични изработки, създадени от занаятчиите в града.

От всички тези керамични произведения може да се види, че храм Амацу е почитан от много грънчари от древността до днешен ден. Уникалната червеникавокафява керамична фасада на храма е една от уникалните му особености и не може да бъде видяна почти никъде другаде в Япония.