Гората на мечтите, храмът Хуагйеса, Букхансан и още в Гангбук-Гу, Сеул

Гората на мечтите, храмът Хуагйеса, Букхансан и още в Гангбук-Гу, Сеул

11/01/2019 Off By ivo

Северен Сеул често бива пренебрегван, когато се говори за туристически дестинации, но всъщност има доста зашеметяващи обекти, които биха могли да бъдат интересни на чужденците. Гората на мечтите, храмът Хуагйеса, гробницата И Джун и пътеките водещи до планината Букхансан. Нека да разгледаме и научим повече за това какво може да се види и направи в Гангбук-Гу.

Неща, които да знаем за Гангбук-Гу

Гангбук-Гу, или районът на надеждата, е една от областите в Сеул. Намира се на север от дясната страна на планина Букхансан. Метростанция Сую се намира в самия център на района.

Екскурзоводи-доброволци работят в Гангбук-Гу. Нивото на английски език на екскурзоводите е много високо. Формулярите за резервация са предимно на корейски, но е доста лесно да се разберат с помощта на екскурзовод или с разширението на „Google“ за превод.

Името на областта се дължи на факта, че се намира северно от река Хан.

Места за посещение в Гангбук-Гу

Всички различни места, изброени по-долу, са лесно достъпни с автобус или метро. Повечето от обектите са разположени на малко разстояние един от друг. Включително Гората на мечтите, храмът Хуагйеса, Мемориалната зала на модерната история, Националното гробище на Априлската революция и планината Букхансан.

Гората на мечтите, Сеул

Зашеметяващата гориста местност на мечтите в северната част на Сеул е четвъртият по големина парк в града след Парка на Световната Купа, Олимпийския парк и сеулската гора. Той е красив през цялата година, но особено през пролетния и есенния сезон в Сеул.

В края на парка се намира художественият център Северен Сеул, той се помещава в красива наклонена сграда с обсерватория, в която се намират още и зала за представления, кафене с книги, галерия, ресторант и детска площадка. Чудесно място за хора от всякакви възрастови групи.

Обсерваторията предлага чудесен изглед към различните планини около Гангбук-Гу, а именно Букхансан, Добонгсан и Сураксан. В далечината може да се види и Сеулската кула, както и река Хан. За почитателите на Лий Бьонг-хун, това е мястото, което трябва да посетите. Също така в обсерваторията се заснема и корейската драма „ИРИС“. Тази екшън драма, която постигна голям успех, и е една от най-скъпите корейски драми, заснети някога.

Храм Хуагйеса

Храмът Хуагйеса е част от Ордена Йоге от корейския будизъм, също като храмовете Йогйеса, Булгукса и Голгулса. Той се намира в подножието на планина Самгаксан в Гангбук-Гу. Тъй като се намира в покрайнините на града, там цари спокойна и релаксираща атмосфера.

Храмът е построен през 1522 година от монаха Шин Уол. За съжаление, той е бил унищожен при пожар и е възстановен по-късно под управлението на крал Годжонг през 1866 година. На територията на Хуагйеса се помещават главният олтар, светилището Мьонгбуджон, павилион Самсонггак, храмовата камбана, както и кулите Боуару и Хаксору.

Легенда разказва, че малкият извор вода, създаден от врана, кълвяща камъчета, има свръхестествени лечебни свойства за стомашни и кожни заболявания. Изворът се намира в долината близо до храма.

Програма за престой в храм Хуагйеса

Подобно на другите храмове, тук се предлага програма за престой в храма, както на местните, така и на чуждестранните посетители. Програмата в Хуагйеса е уникална, тъй като храмът притежава свое собствено будистко училище и международен дзен център. Стандартната програма за престой в храма е достъпна само в събота, като първият ден включва обиколка на храма, разходка из планината Самгаксан, вегетарианска вечеря, вечерно пеене, церемония, включваща звънене на звънци, изработване на броеници и медитация. Вторият ден се състои от сутрешно пеене, дзен медитация, вегетарианска закуска, сутрешен труд и чаена медитация.

Национално гробище на Априлската Революция

Впечатляващото гробище в подножието на планина Букхансан е построено в памет на 224-те души, починали по време на революцията на 19-ти април 1960 година. На гробищното място са разположени мемориална зала, традиционна дървена порта и различни надгробни камъни. Историческата фигура Ю Йонг-бонг е погребан в това гробище. Езерце от две части е обградено от скулптори, изобразяващи самите патриоти, които са загубили живота си по време на тази революция.

Гробището е също така чудесно място да се насладите на падането на есенните цветове и залеза над Букхансан.

Всяка година на това място на 19-ти април се провежда фестивал за отбелязване на събитието.

Мемориална зала на модерната история

Мемориалната зала на модерната история е разположена на същата улица като гробището на Априлската революция и предлага задълбочен поглед над съвременната история на Сеул и Южна Корея. Музеят се фокусира върху свободата, демокрацията и равенството, за които са мечтали революционерите.

Повечето знаци в музея са само на корейски, така че при посещение е необходимо да се резервира безплатен гид. Водачите говорят отличен английски и са много добре запознати с експонатите.

Гробницата на И Джун на пътеката Чоде-гил, Букхансан

Пътеката Чоде-гил е едно от трасетата в планина Букхансан. Тя започва от Мемориалната зала за модерна история. В подножието й се намират важни гробове и гробници, това се местата, в които са погребани патриоти, религиозни водачи и активисти, както и И Джун.

И Джун завършва Центъра за съдебно обучение на Корейската империя и се присъединява към мирната конференция в Хага, проведена от последният крал на Чосон, Годжонг. На И Джун е било възложено да обяви на обществеността, че Корея е независима държава и да разкаже истината за японската окупация. За съжаление, той никога не осъществява мисията си, тъй като бива убит преди това.