Десетилетие след бомбардировките в Мехянг-ри

Десетилетие след бомбардировките в Мехянг-ри

14/12/2018 Off By ivo

Стремейки се да се отърси от историята си от бомбардировки и експлозии, крайбрежното село Мехянг-ри, намиращо се в провинция Гьонги в Южна Корея, се опитва да се превърне в символна мира и опазването на околната среда.

Два острова около село Мехянг-ри, наречени Коони, са били използвани като обекти за бомбардировки на американските военновъздушни сили между 1954 и 2005 година.

Поради това жителите на града е трябвало да понесат всички последствия от тези опити, като казват, че е било подобно на военна зона, дори след като Корейската война приключва с примирие през 1953 година.

По време на експлоатацията на Коони, оскъдното население на малкото село, наброяващо около 4 000 души,предимно занимаващи се с риболов и земеделие, е станало свидетел на множество смъртни случаи и наранявания от бомбардировките, както и необичайно ниво на депресия сред жителите.

Сега, 13 години след усилията на Коони за възстановяване, Мехянг-ри се превръща в парк на мира и екологията.Проектът е стартиран официално като за него е отпуснат бюджет от 110 милиарда вона през месец май, като се очаква той да бъде завършен през 2020 година.

Крайбрежните зони на града ще бъдат превърнати в екологична зона за съхранение на мочурища, пътеки за хайкинг, както и център за пързаляне на кънки. Нов исторически музей, който да напомня за историческото значение на Мехянг-ри също е в процес на построяване.

„Градината на Мира“ ще включва мемориална градина и информационен център. Градът цели да изгради парк с гори,места за отдих и къмпинг.

До този момент Мехянг-ри има няколко произведения на изкуството, които говорят за неговото военно минало.Могили от ръждиви бомби, останали от тренировките и тестовете на американските военновъздушни сили, превърнати в произведения на изкуството.