Джонджу, Южна Корея

Джонджу, Южна Корея

25/01/2019 Off By ivo

Джонджу е град, известен с традиционното си ханок село, вкусен бибимбап и традиционен корейски алкохол. Това е идеалното място за посещение ако сте на почивка в Южна Корея. Нека разгледаме най-интересните атракции, които селището предлага.

Селището има много неща, които да предложи. Повечето от тях се намират в традиционното ханок селце, но има и няколко забележителности в самия град и неговите покрайнини.

Ханок селото Джонджу

Селото се намира извън центъра на града и разполага с над 800 традиционни корейски ханок сгради и къщи. Ниските къщи, направени от дърво, глина и уникални покриви, придават на селото прекрасна атмосфера. Много от тези къщи са превърнати в ресторанти, квартири, бутици и галерии. Това селце е изпълнено с чар и историческа стойност.

Повечето от нещата, които могат да се видят, се намират в или около селото, като храма, катедралата, конфуцианско училище портата Пунгнам-мун и много други. Препоръчително е да резервирате квартира в традиционното село за да се насладите на пълното преживяване, което се предлага там.

Светилището Кьонгиджон и Кралският портретен музей

Храмът Кьонгиджон се намира на входа към самото селце, точно срещу католическата катедрала. Храмът е построен през 1410 година и притежава една от най-важните корейски картини в историята на страната – портретът на крал Теджо, основателят на династията Чосон.

Надгробните обозначения на крал Теджо и неговата съпруга кралицата се съхраняват на това място. По време на войната Имджин част от двореца е бил разрушен и възстановен през 17-ти век под сегашната му форма като светилище. Посещението на това светилище е едно от задължителните неща, които трябва да направите в Джонджу.

Католическата катедрала

Тази католическа църква също се намира на входа на традиционното село. Католицизмът се е сблъскал с доста трудности по времето на династията Чосон, много мисионери и свещеници са загубили живота си, опитвайки се да установят религията на територията на Корея. Тази катедрала е построена в чест на мъчениците, загинали на това място по време на династията Чосон. Тази църква е проектирана от същия свещеник, който е проектирал и катедралата Мщонгдонг.

Конфуцианското Училище Джонджу Хянг-гьо

Джонджу Хянг-гьо, конфуцианско училище, отново датиращо от династията Чосон, се намира извън селото. Това е едно тихо и спокойно място, което няма да ви накара да съжалите ако посетите. Джонджу Хянг-гьо е бил образователен център за богатите и млади синове на благородници. Входа там е напълно свободен и е чудесно място за правене на снимки, особено през есенния и пролетен сезон, когато цветовете на листата са жълти или розови.

В сравнение с оживеното ханок село, в този обект няма наплив от туристи и е идеалното място за тези, които предпочитат да избягат от оживения район и искат да се отпуснат на втория етаж на входната порта. Отвореното пространство е с гледка към училищната градина и река Джонджу-чун.

Порта Пунгнам-мун

 

Тази голяма порта се намира на главният вход на традиционното село и е построена през 1768 година. Първоначално Джонджу е имал четири градски стени и портата Пунгнам-мун е единствената, която е оцеляла набезите на времето войните. Тя е била частично разрушена по време на едно от японските нашествия и е била възстановена чак в края на 20-ти век.

Портата е особено красива през нощта, идеална за вечерна разходка из ханок селото и покрай зашеметяващата й красота.

Калиграфен музей Гангам

Този малък безплатен музей за калиграфия съдържа над 1000 произведения на известни корейски художници като Ким Хонг-до, Джонг Як-йонг и Джонг-хи. Музеят, който е удобно разположен в самото селце, определено си струва да бъде посетен, било то дори и за съвсем кратко време.

Парк Докджин

Докджин е обществен парк, създаден през 1978 година и в него има огромно естествено езеро, което датира от династията Корьо. Особеното в този парк, е че езерото е покрито с гигантски лотосови цветя, което го превръща в една от най-популярните атракции в Джонджу.

Традиционен пазар Намбу

Както всеки град, Джонджу има свой собствен традиционен пазар. Намбу е открит през 1905 година, в края на последната корейска династия. Пазарът се намира до портата Пунгнам-мун и съдържа повече от 800 магазина с над 1000 продавачи и работници, които предлагат всякакви видове стоки, включително храни, мебели, коприна, сувенири и много други.

Хакинданг

Хакинданг е зашеметяваща традиционна ханок къща, разположена в туристическия център на Джонджу. Къщата е построена използвайки традиционни методи от династията Чосон. В миналото тя е принадлежала на клана Су-уон Бек, който е бил част от висшето общество в Корея. Тя е играла важна роля в историята по времето на династията Чосон, окупацията на Корея и дори след освобождението. Затова тя се счита за една от най-културно значимите къщи в цялото село.

Бибимбап

Джонджу се смята за южнокорейската столица на бибимбапа. Ресторантите там сервират един от най-добрите бибимбап в страната и всяка година се провежда фестивалът „Джонджу Бибимбап“. Деликатесът се сервира с ориз, зеленчуци, говеждо месо и широка гама от странични ястия. Това, което прави тамошния бибимбап по-добър, е фактът, че оризът за всеки друг бибимбап се приготвя в обикновена вода, докато този се вари в бульон от говеждо.

Най-добрият ресторант за това вкусно ястие е Хангуг-гуан, който се намира в близост до реконструирания дворец на главната улица. Там се сервират различни видове бибимбап, тартар от говеждо месо и други. Друг чудесен ресторант, в който да опитате бибимбап, е Хангуг-джип.

Конгнамул Гугбап

Самбек-джип е идеалното място за закуска или обяд в село Джонджу. Те сервират едно много семпло ястие, наречено „конгнамул гугбап“ – супа от кълнове с ориз. Бульонът за супата се приготвя със сушена аншоа, в края се добавят много бобови кълнове и измито и нарязано кимчи, както и сусамово олио и сурово яйце, което прави супата богата на вкус. Суровото яйце се сготвя поради високата температура в каменния съд, в който се поднася ястието. Има още едно ястие, перфектно за гарнитура, а именно непикантните пържени кнедли със зелено чили.