Изкуството Косплей

Изкуството Косплей

18/02/2019 Off By toni

Попадали ли сте на странно облечени хора по улицата или градският транспорт, макар датата за Halloween да е далеч? Е тези хора всъщност са с всичкия си и най-вероятно отиват на аниме събитие. На подобни събития дрес кодът е доста по-различен и цветен, а ние нърдовете го наричаме Косплей. Нека Ви запозная със това нетипично изкуството.

Думата Cosplay, идва от “костюм” (cos) и “игра” (play), или игра с костюми. Терминът “cosplay” е създаден в Япония през 1984 г. Любими източници за косплей са аниме, комикси, манга, екшън филми, телевизионни сериали и видео игри.
Косплейят е едно доста трудоемко и отнемащо време хоби. Много косплейъри отделят месеци за направата на сложни костюми. Някои вмъкват светлини, дим, сложни подвижни механики и какво ли още не. Освен направата на костюм обаче, косплейят изисква и влизане в роля. Облечени със страхотния си костюм, Вие трябва да подражавате на своя персонаж. Важното е да се превърнете в него както отвън така и отвътре.

Аниме събития в днешно време се провеждат почти по цял свят, а всяко събитие има собствен чар. На много евенти косплейъри представят персонажите си на сцена. Така се заформят и големи професионални, международни състезания, събиращи представители на различни държави от цял свят. Едни от известните Европейски състезания по косплей са: World Cosplay Summit, International Cosplay League, Clara Cow’s Cosplay Cup (C4) и се провеждат по време на AnimeS Expo. Друга известна квалификация е EuroCosplay. За тези хора косплейят определено се превръща в нещо повече от хоби.

Ако Вие обаче искате да направите костюм, но се страхувате от голямата сцена, няма проблеми! На тези събития, може да се разхождате напълно свободно със изработените си дрехи и да създадете нови приятелства.
Макар това занимание постепенно да се превръща в професия за много хора или просто в поредното състезание между младите, същинската част на косплея друга – „Правим всичко това за да се забавляваме“.

Автор: Елм