Интересните фестивали в Токио, Япония

Интересните фестивали в Токио, Япония

20/04/2019 Off By ivo

Япония има повече фестивали (мацури) от която и да е друга страна в света, като тези фестивали с всичките им цветове, традиция и изобилие често са доста впечатляващи.

Самите фестивални дейности често варират значително една от друга в зависимост от случая, но почти винаги включват оживени шествия по улиците, на които хората скандират оживено, танцуват и носят масивни, сложно украсени омикоши (преносими светилища).

За тези, желаещи да видят Япония в най-оживения й вид, мацури е идеалното място, на което да го направят.

В допълнение към изобилието от цветове и енергия, мацури са също така богати и на традиция. И като че ли всичко това не е достатъчно, фестивалите в Япония са също и едни от най-добрите места, където посетителите могат да опитат разнообразие от уникални и сезонни японски ястия.

За изненада на много хора уличната храна не е много разпространена в Япония, за разлика от много други държави в Азия. Но по време на фестивалите улиците са изпълнени с ятай (сергии за храна), предлагащи впечатляваща селекция от вкусни храни.

Фестивалите се провеждат целогодишно в цялата страна, като много от най-големите и известни се състоят през летните месеци. Лятото в Япония е горещо и задушно, като знойното време се вписва добре в буйната атмосфера на много от провежданите мацури.

Канда Мацури

Канда е бил ключов район в Едо, като остава такъв и в днешен Токио, а Канда Мацури е известен като един от трите големи фестивали в Токио.

Той се провежда само в нечетни години, редуващ се със Санно Мацури, като продължава почти цяла седмица, въпреки че главният парад се провежда в съботния ден най-близък до 15 май, когато над триста души, носещи сто омикоши, минават по улиците на централен Токио.

Този шинто фестивал започва като празник на победата на Иеясу Токугава в битката при Секигахара и продължава историята си като демонстрация на богатството на новия шогун от периода Едо.

С течение на времето фестивалът започва да репрезентира просперитета на обитателите и е наистина зрелищна гледка, включваща преносими светилища, музиканти, свещеници на кон и танцьори, които излизат по улиците, благославяйки зрителите, които са дошли да наблюдават шествието. Процесията завършва в храма Канда Мьоджин.

Санджа Мацури

Санджа Мацури е друг пищен шинто фестивал, който се провежда през третата неделя от месец май, както и предходните петък и събота, в старомодният район Асакуса в Токио.

Санджа Мацури, който привлича над 2 милиона посетители в продължение на три дни и се смята за най-големия шинто фестивал в Токио, почита тримата основатели на храма Сенсо-джи, чиито мощи се съхраняват в светилище точно до храма Асакуса.

Както разказва историята, тримата основатели са посветили живота си на будизма, след като са уловили малка статуя на бодхисатвата Каннон в река Сумида в Токио, докато са ловели риба една сутрин през 7-ми век. Докато фестивала е съществувал под различни форми от това време, самият храм и светилище са били издигнати през 1649 година.

Посетителите на това празненство могат да се насладят на разнообразие от храни и игри, а самият фестивал се води за едно от по-шумните и хаотични събития. Улиците за претъпкани с флейтисти, тайко барабанисти и скандиращи хора. В неделя, в разгара на фестивала, три микоши, всяка от които репрезентира духа на тримата основатели, са енергично пренесени по улиците, преди да бъдат върнати на мястото си в светилището на Асакуса. Казва се, че колкото по-силно е пеенето и музиката, толкова по-силно се разклащат микоши, от което кварталите, през които преминават те ще бъдат обсипани с късмет.