Историята оставена от самураите в Айзу

Историята оставена от самураите в Айзу

19/11/2018 Off By ivo

Докато огъня бушува в града под тях, малка група непълнолетни воини наблюдаваха с ужас.

Годината е 1868, а войната Бошин – известна още като японската революция – се е придвижила на север до град Айзу. Тази група от двадесет тийнейджъри е била в епицентъра й, борейки се за дома и честта си, но са се оттеглили на висок хълм, за да преценят ситуацията.

Когато видяха огъня, те сметнаха, че последната стояща крепост е паднала. Врага може би вече е завзел дома им, но никога няма да вземе честта им. Младежите извадиха мечовете и церемониалните си ножове и отнеха живота си в ритуално самоубийство.

Тази военна група от 16 и 17-годишни младежи се нарича „Byakkotai“ и тяхното самоубийство се е превърнало в най-известната история на битката при Айзу.

Тя става още по-трагична, поради това, че те всъщност са сгрешили, крепостта не е била превзета. Част от града е бил опожарен и това е дало вида, че крепостта също гори.

Но макар и тази история да е най-запомнящата се, най-важното е това, което битката при Айзу символизира.

Кланът Айзу е бил в битка с имперската армия, която се е опитвала да възстанови силата на японския император и да го възкачи отново на власт. Айзу са били на страната на онези, които са искали да запазят системата на шогуната, където властта лежи в ръцете на феодалните господари.

Тази битка е била една от последните. Крепостта в Айзу е била обсадена и след един месец владетелите са се предали. Това поставя началото на края и не след дълго император Мейджи поема властта над цяла Япония.

Междувременно армиите на Айзу и съюзниците им са били осъдени на изгнание и всички титли и статус им биват отнети. Тези воини са били съществено важна част от японското общество от векове, но тези в Айзу са били последните поддръжници на старите идеали.

Кои са били те? Разбира се, говорим за самураите. Легендарните японски воини, които са били толкова преплетени с историята на тази страна, стоящи лице в лице със своя неминуем край.

История на самураите в Айзу

Град Айзу, който сега се нарича Айзу-Уакамацу, отдавна е изоставил срама от това, че е бил на губещата страна на революцията. Сега градът празнува самурайското си наследство.

И ако сте заинтересувани да научите повече за самураите, той е идеалното място за тази цел. Има много добре реставрирани исторически обекти, примесени със забавни преживявания и автентична култура.

Бутокуден

Точно извън стените на замъка, откъм страната на града, се намира Бутокуден. Това е доджо за бойно изкуство, което е построено през 1934 година.

Препоръчително е да хвърлите бърз поглед в него, за да проверите дали нещо се случва вътре. С малко късмет, може да хванете тренировка на младежи практикуващи кендо, японско бойно изкуство с дървен меч. Самураите може и да са си отши, но техният дух е все още жив в този спорт.