Кавагое, Япония

Кавагое, Япония

16/09/2019 Off By ivo

Кавагое е град, който се намира на час път с кола от Токио. Макар че е известен основно със своята часовникова кула, светилището за сватосване и старинните си улици, това градче всъщност може да предложи много повече.

Нека разгледаме някои от атракциите като музеи, проектирани от световно известни японски архитекти, до кафенета в стар стил, които излъчват неповторим чар.

Кафене Шимано Тайшо-кан

Шимано Тайшо-кан се намира на улица Тайшо Роман Юме и е създадено през 1996-та година. Въпреки че това кафене е отворено едва от около 20 години, цялостният му вид връща посетителите в ерата Тайшо (1912 – 1926 година), когато политическият либерализъм е бил в подем и вдъхновението от запада донякъде става норма в японската архитектура. Елементите на това учреждение, които се връщат към този период, включват името на магазина, типографията, използвана на табелите, полукръглите прозорци, жълто и черно раираните сенници, дървената врата с метални дръжки и самият архитектурен стил на сградата.

Отваряйки вратата, посетителите ще видят дървения интериор с тъмни кожени столове. Топлата жълта светлина добавя мрачна, но приветлива атмосфера както и приятният звук на кафемелачка.

Ръчно изпеченото кафе и чийзкейк са гордостта на кафене Шимано Тайшо-кан. Там посетителите могат да се насладят на разнообразни видове кафе, както и на голямо разнообразие от видове на чийзкейк, включително такъв с кафе, матча, сладък картоф и черен сусам.

От 8 до 12 часа кафенето предлага меню за закуска, в което могат да се изберат препечени сандвичи като основно ястие, сервирани със салата, варено яйце и напитка.

Налични са два избора за закуска, като първият се състои от хрупкав, препечен до тъмно кафяв цвят хляб, с крем, намазан по повърхността му. Портокалов и ягодов конфитюр се сервират като добавка към него. Втората опция за закуска се състои от сандвич със сирене, шунка и яйчна салата.

И двете опции за закуска включват студено или горещо кафе. Кафените зърна се берат лично от собственика, а кафето се приготвя в специална машина за кафе, придаваща му богат и мек вкус.

Токи но Кане

Токи но Кане е камбанария, разположена в сърцето на улица Куразукури, една от най-популярните забележителности на Кавагое. Датираща от периода Едо, камбанарията е унищожена от пожар през 1893 година, но скоро след това бива възстановена. В днешен ден камбаната й бие четири пъти дневно, съответно в шест, дванадесет, три и шест часа, и се счита за символ на град Кавагое, известен още като малкото Едо. Преминавайки под камбанарията, посетителите могат да видят Светилището на Якуши, светилище, за което се казва, че боговете помагат при здравословни проблеми с очите.

Кафене Абри

На около минута пеша от Токи но Кане се намира кафене Абри. То е популярно кафене отново в старинен стил, скрито в алея Абри, означаващо светилище и подслон на френски език, собственика избира тази дума за име на заведението с идеята да създаде релаксиращо пространство, където посетителите могат да се отпуснат от стреса на ежедневието.

Декорът се състои от тъмни дървесни тонове и дори зоната за сядане на бара показва дървени шарки. Това създава спокойна и приятна атмосфера, подобно на посещаване на дървена къщичка в тайна гора.

Картини и снимки са окачени на стените и големи купчини японски списания са наредени на различни места, което придава небрежен и спокоен вид на на заведението.

Кафето на Абри има уникален аромат и вкус, изпълнен с индивидуалност. То се приготвя чрез сложен процес на печене на сурови зърна от кафе с помощта на специално изработена машина за печене.

Ванитой

Минималистичният и квадратен вид на сградата може да не привлече погледа на повечето посетители, но мястото се откроява сред повечето традиционни японски къщи, намиращи се на същата улица. Известният магазин за гевреци Ванитой е собственост на любителка на хляба, която започва да продава своите самоделно изработени гевреци от улична количка. Днес това е доста известен местен магазин на улица Куразукури в центъра на Кавагое.

Техните вкусни гевреци се варят и се пекат от ферментирало тесто, което се състои от фино 100%-тово пшенично брашно от Хокайдо, омесено със захарно цвекло и морска сол. Гевреците задържат повече влага от обикновено и след дванадесетчасова ферментация при ниска температура текстурата им става мека.

Първият етаж на заведението е магазин за гевреци, докато вторият етаж е кафене. В стъклени витрини са изложени редици от вкусни гевреци, от най-обикновени до сладки гевреци със сирене с боровинки, портокал, червен боб и тиква. Като цяло там се предлагат над двадесет вида различни гевреци, както солени така и сладки.