Кагошима, Япония

Кагошима, Япония

04/04/2019 Off By ivo

Живописният град Кагошима е столица на обширната префектура Кагошима и е едно от най-красивите и приятни места за посещение на остров Кюшу в Япония.

Градът е най-популярен с впечатляващия вулкан Сакураджима, който се извисява в непосредствена близост до него, а също така е идеално място за престои, ако искате да проучите и разгледате островите на Окинава, които са в съседство.

В самия град могат да се посетят редица интересни музеи, както и изящни паркове, да се разходите до вулкана и да посетите горещите извори в близките села.

Парк Широяма

Широяма е красив малък парк в Кагошима, известен с намиращата се в него обсерватория наречена със същото име.

Там ще откриете, че може да се насладите на гледка към целия град, като също така е и едно от най-старите исторически значими места в Кагошима, където се е състоял бунта Сацума през 1887 година. Също така в парка има пещера, наречена Сайго, която е свързана с местния жител на Кагошима, Сайго Такамори, който се е борил в бунта и това е мястото, на което той е провел последната си битка и намира смъртта си.

Разходка с ферибот

За посетителите, които желаят да разгледат вулкана Сакураджима в цялата му прелест, но нямат желанието да се подложат на дълга и уморителна разходка, е препоръчително да поемат живописното пътуване с ферибот от пристанището Кагошима до острова, на който е разположен вулкана.

Налични са фериботи, които работят ежедневно между двете точки, като цялото пътуване отнема само около 15 минути, но това все още е един от най-добрите начини посетителите да се насладят на невероятните природни гледки, с които Кюшу е толкова известен.

Градините Сеган-ен

Сенган-ен, също известни като Исо-теен, е великолепна колекция от градини в Кагошима, за които се казва, че датират от 1658 година и са също толкова впечатляващи, колкото и в миналото.

За пълна обиколка на градините, може би ще ви е нужен около половин час, като също така желаещите могат да се запишат и за обиколка на вилата, която се намира в парковото пространство, която някога е била собственост на знатно семейство, носещо фамилното име Шимазу. Там също може да закупите чай и да се насладите на прекрасните гледки от озеленени площи с традиционна японска топла напитка в ръка.

Фестивала Согадон-но-Касаяки

За посещаващите Кагошима през месец юли е препоръчително да не пропускат една от най-престижните атракции в градчето, а именно фестивалът Согадон-но-Касаяки.

Това събитие е също известно с името „Изгарянето на чадъри“ и включва мъжете на Кагошима, които проправят пътя си до река Коцуки-Гава и изгарят чадъри.

Този ритуал се основава на легенда, според която двама братя са използвали чадъри като пламтящи факли в древните дни, като също така е и история за съперничество и измама.

Музей Шоко Шусейкан

Шоко Шусейкан е музей в Кагошима, който е бил дом на първата фабрика в Япония, която е била издигната през 1850-та година.

Музея е известен със своите антики, които се отнасят до известната фамилия Шимазу в Кагошима, като в него посетителите могат да видят над десет хиляди артикула в колекции, които включват красиви калиграфски текстове, керамика и стъклария.

Замък Цурумару

Замъкът Цурумару е известен като замък, който също е бил притежаван от семейството Шимазу.

Както много други замъци в Япония, той е бил унищожен в миналото и единствените отличителни черти, които все още стоят от него са ровът и външната защитна стена.

Все пак, той се счита за важен паметник в града, така че си струва да се види, когато сте в Кагошима, като също така мястото играе и ролята на малък музей.

Разходка до Сакураджима

Сакураджима е активен вулкан с изглед към град Кагошима и желаещите могат да стигнат до тлеещата планина като вземат ферибота от пристанището.

За да стигнат до основната панорама там, на посетителите ще им отнеме около два часа и има още няколко по-малки наблюдателни точки по пътя към върха, които позволяват на туристите да се насладят на гледки към самата планина и обратно към пристанището и град Кагошима.

Препоръчително е, тъй като това е все пак активен вулкан, преди поемане на този поход да се провери неговият статус, за да се избегнат инциденти.

Местният алкохол

Кагошима е известен в Япония със своя алкохол, който наподобява водка и е известен под името шочу.

Това питие е направено от сладки картофи и можете да се насладите на тази напитка, още известна като имо-джочу, из целия град.

Начинът, по който тази напитка обикновено се консумира в Кагошима, е като се смесва с гореща вода, което може би звучи малко странно, но се прави с цел загряване на алкохола така, че от него да се отделят по-дълбоки вкусове.

Реймейкан

Реймейкан е известен с историческия си произход и историята си с въстанието Сацума в Кагошима, това е и мястото, което трябва да се посети от всички тези, които желаят да научат повече за древните японски изкуства и занаяти като правенето на мечове.

Реймейкан се намира в замъка Кагошима и представлява малък музей, въпреки, както вече споменахме, голяма част от замъка вече да не съществува. Все пак това е един от най-важните исторически обекти в града и ще разкаже на посетителите за това как хората са живели и работили в Кагошима през древността.