Каназава, Япония

Каназава, Япония

01/04/2019 Off By ivo

Град Каназава, понякога наричан малкия Киото, и то с основание, е пълен с първокласни забележителности, включително една от най-забележителните градини в страната, няколко страхотни музея и запазени старомодни квартали.

Каназава е сравнително компактен град с прекрасни забележителности, разположени около озелененото ядро на града, образувано от замъка Каназава и градината Кенроку-ен, като и двата обекта са сред най-добрите забележителности в града. На юг от парка посетителите могат да намерят три големи музея. В непосредствена близост до централното ядро се намират някои фантастични квартали, съставени от традиционни къщи, които са служели като развлекателни области в града.

Ако харесвате традиционни чаени къщи, изкуство и дизайн, красиви градини и традиционните винаги пълни с хора японски пазари, тогава със сигурност трябва да добавите Каназава към местата, които да посетите в Япония, като със сигурност няма да останете разочаровани.

Замък и градина Каназава

Въпреки че там вече не е останало нищо от оригиналния замък и малкото сгради, стоящи там са много по-нови реконструкции, този парк напълно заслужава да бъде посетен, за да се насладите на зеленината и прекрасните гледки във всяка една посока, като самият парк е разположен на красив хълм. По време на ясни дни посетителите могат да видят връх Хакусан, издигащ се на 2 702 метра. Посетителите могат да се разходят под прекрасните порти, които ограждат местността и да се изкачат на реконструираните защитни стени, за да се насладят по-добре на гледката. След като посетите този парк, отбийте се и до градината Кенроку-ен.

Градина Кенроку-ен

Достигаща размер от почти двадесет и девет акра, тази просторна градина оформя зеленото сърце на Каназава. Тя е класирана от японците като една от трите най-големи градини в страната и е чудесно място за спокойна и отдадена на съзерцание разходка. Името означава „градината на шестте атрибута“, което се позовава на китайската книга, която описва шестте атрибута, които всяка перфектна градина трябва да притежава. Истинското удоволствие в нея е просто да се разхождате и да откриете перфектните гледки и причудливите традиционни чайни, скрити тук и там. Препоръчително е да се започне от парка на замък Канзава, след което да се проучи Кенроку-ен, преди да се продължи към Музея на изкуството на 21-ви век.

Музей на съвременното изкуство на 21-ви век

Този музей, със закръглена форма и изпълнен със светлина, се фокусира върху изкуството, създадено от 1980-та година до днешен ден. В него преобладават художествени инсталации, произведения от видео и смесена медия, много от които са енергични и провокиращи размисъл. Музеят притежава разнообрази изложбени пространства и функционални зали, като също така е достатъчно просторен, за да побере огромните тълпи, които обикновено изпълват мястото. Ако искате да се насладите на изложбите, а не искате там да гъмжи от посетители, е препоръчително да го посетите точно след отварянето му, което е в десет часа сутринта.

Пазар Омичо

Този пазар е един от най-приятните и оживени места в Япония. Той е по-малко пренаселен и по-спокоен от известният Цукиджи в Токио и е по-просторен от пазар Нишики в Киото. Той е изпълнен със сергия след сергия, продаващи местни морски дарове, както и с добра селекция от плодове и зеленчуци и други японски храни. И най-хубавото е, че на пазара има много ресторанти, където можете да опитате някои от нещата, които можете да видите, че се продават на него.

Музей Д.Т. Сузуки

Д.Т. Сузуки (1860-1966 година) е японски писател, отговорен за представянето на дзен будизма на Запада. Музеят Сузуки е идеалният паметник на този човек и неговата работа. Това е един от най-интересните музеи в Япония, поради самата си структура – а не само поради своите експонати (които са доста малко) – самата сграда идеално предава посланието на човека и религията, която той е искал да обясни и представи на света. Подобно на самия Дзен, музеят приканва посетителите да размишляват и да изчистят съзнанието си от разсейващите ги мисли. Водната „градина“ извън музея е невероятна, като също се подсигурете да не пропуснете прекрасната традиционна японска градина точно след нея.

Район Хигаши Чая

На кратка разходка на изток от пазар Омичи или замъка Каназава се намира районът Хигаши Чая, който е прекрасен квартал от красиви и добре запазени къщи на гейши. Много от тях вече са превърнати в ресторанти или чайни. Тази зона може да бъде доста пренаселена от туристи, но можете да избегнете наплива от хора като се отклоните от главната улица на квартала. И ако наистина желаете да избягате от туристите, пресечете обратно през реката Асано-гава на северния й бряг, където ще откриете по-малко оживената зона на Казуемачи Чая, която е просто зашеметяваща.

Самурайски къщи в Нагамачи

Разположена в западната част на града, в непосредствена близост до квартал Кринбо, се намира зоната със самурайски домове Нагамачи, която е прерасна област, представяща колекция от добре запазени самурайски къщи, разположени по протежение на два канала. Някои от къщите са възстановени и посетителите могат да влязат и да ги разгледат. Най-добрият начин да опознаете района е като се отправите на север по канала непосредствено зад сградата Кохринбо и по продължаващия канал, по това трасе има няколко прекрасни ресторанта и кафенета, на които можете да седнете и отдъхнете.

Музеят на изкуството на префектура Ишикава

Често пренебрегван от посетителите, които се втурват към музея на съвременното изкуство, този прекрасен музей, посветен на японското изкуство си заслужава посещението. Малката, но отлична колекция покрива основните области на японското изкуство. На приземния етаж има брилянтно кафене, в което можете да опитате страхотен чай, кафе и сладкиши.