Каруизава, Япония

Каруизава, Япония

07/03/2019 Off By ivo

Каруизава е планински курортен град, намиращ се само на час път с влак стрела от Токио. Каруизава привлича посетители целогодишно с атракциите си, включващи ски, голф, туризъм, вкусна храна, СПА центрове, прекрасни природни пейзажи и възможности за пазаруване.

Каруизава е сгушена в подножието на планините в средата на Хоншу в префектура Нагано. Самият град Каруизава се намира в близост до активен вулкан, носещ името Асама.

Поради практически цели Каруизава е разделен на две части – Каруизава, зоната около станция Каруизава, където пристига влакът стрела, и Кю Каруизава, още известна като Старата Каруизава, намираща се само на километър пеша от Каруизава. Кю Каруизава е по-туристически ориентирана област и е мястото, на което посетителите ще намерят търговската улица Каруизава Гинза.

През лятото там се предлагат различни варианти за почивка на планината, на височина около 1000 метра, което избавя туристите от горещините на големите градове, а през зимата привлича посетителите с многобройните си релаксиращи естествени горещи минерални извори.

Планинският терен на Каруизава също е направил града популярен ски курорт, като градът печели международна репутация за зимни спортове с провеждането на събитието за кърлинг по времето на Зимните олимпийски игри през 1998 година. През по-топлите месеци Каруизава е еднакво популярна дестинация с многобройните си и добре поддържани игрища за голф.

Каруизва често се описва като курортна дестинация от висока класа. Макар да е вярно, че там има много елегантни ваканционни къщи и някои ексклузивни хотели, атмосферата в този популярен ваканционен град е спокойна, непринудена и ненаблягаща върху суетността.

История на Каруизава

Каруизава започва съществуването си като една от 69-те станции на Накасендо, една от двете линии, свързващи Киото и Едо по време на епохата Едо в Япония. Все още пътят между Каруизава и град Такасаки, който е дом на известната кукла Дарума, на изток все още следва древният път Накасендо.

Следващото голямо събитие, което оформя съвременния град Каруизава, е откритието на града през 1886 година от тогавашния епископ на източен Токио Алексадър Крофт Шау, които започва да посещава местността, търсейки почивка от влажните, нажежени токийски лета, като същевременно е показал градчето и на други чуждестранни посетители.

Прохладният климат на Каруизава привлича и редица японски писатели в началото на 20-ти век, включително Рюносуике Акутагава, Тацуо Хори, Сайсей Муро и Хакучи Масамуне. Акутагава отсяда в отличния Цуруя рьокан, където и до днешен ден негови снимки могат да бъдат видени по стените в лобито в памет на престоя му там през 1924-25 година.

Други известни личности, които прекарват времето си там през 70-те години са Джон Ленън и Йоко Оно, като неговият образ украсява интериора на любимата му френска пекарна, която е посещавал да купи ежедневната си багета. Императора на Япония също е прекарвал време там, играейки тенис със съпругата си през младините им. Баща му, императорът Шова Хириохито, се е наслаждавал на конна езда в своята военна униформа през 30-те години на миналия век, а политици като японския премиер Наото Кан и Юкио Хатояма имат ваканционни жилища в областта.

През 1964 година градът излиза на световната сцена, като бе домакин на конното събитие на Олимпийските игри през същата година. Куруизава става единственият град в света, който е бил домакин на две олимпийски събития, като също така е бил домакин и на събитието за кърлинг на Зимните олимпийски игри през 1998-ма година.

Може би най-значимото събитие в близките години за Каруизава е удължаването на линията Нагано Шинкансен – влакът стрела, през 1997 година, свързвайки Каруизава директно със столицата на Япония, Токио. Показателно е, че населението на Каруизава непрекъснато нараства след този момент, като след лек спад в началото на 90-те години днес то наброява над двадесет хиляди души.

Природата на Каруизава

Водопадите Ширайто

Водопадите Ширайто са популярна красива местност в областта, името им се превежда като „бели нишки“ – име, споделяно между няколко различни водопада в Япония. Водопадите Ширайто са впечатляващи заради тяхната ширина, достигаща около седемдесет метра, като образуват удължена, криволичеща завеса от вода, която непрекъснато се влива в езеро, заобиколено от гора, създавайки прекрасна, идилична сцена.

Въпреки това водопадите не са естествено създадени от природата, вливането им в езерото е постигнато чрез изкуствено изравяне на част от повърхността на скалата, върху която пада водопада. Но това по никакъв начин не отнема от красотата на водопада.

Водопадите Сенгатаки

Водопадите Сенгатаки се намират северозападно от Каруизава, в близост до станция Нака-Каруизава. Те са тесни водопади с височина около двадесет метра, които се спускат по скали, живописни каменни образувания и гъста растителност, стигнайки до дъното на красиви водни басейни. Стигането до тях обаче не е толкова лесно колкото до водопадите Ширайто. Те се намират на около двадесет минути пеша, но пък това дава на посетителите време да се насладят на природата, заобикаляща самата атракция.

Усуи Тохоге

Панорама Усуи е наблюдателна точка под формата на малък парк, разположена и простираща се в префектурите Нагано и Гунма, традиционно известна сред чуждестранните жители на Япония като „Точката на залеза“. От това място може да се наблюдава грандиозна гледка към южната вулканична група Яцугатаке, планината Акаиши и извисяващата се планина Асама. Този малък парк може да бъде разпознат по голямата стара порта, която служи за вход.

Езеро Кумоба

Кумоба е спокойно езеро на запад от Каруизава, още известно като „Облачното езеро“, разположено сред красива гора, като за него се казва, че е любимото място на императора, когато посещава Каруизава.

Езерото носи името си поради честите мъгли, които падат върху него, което му придава мистериозна красота и е привлекателно при всякакви метрологични условия.

Старият хотел Микаса

Микаса е елегантен, бивш хотел с тридесет стаи, намиращ се на север от Кю Каруизава. Старият хотел е рядко срещано явление поради това, че е дървена конструкция, построена в западен стил от японски архитект и е бил активен между 1906-1970 година.

По време на 64-годишната си експлоатация е бил мястото за богатите и известните. В днешен ден той е собственост на Каруизава и се е превърнал в туристическа атракция от началото на 1983 година.

Хотела е запазен във възможно най-голяма близост до първоначалното си състояние, като се отличава с мебели и оборудване от началото и средата на двадесети век, както и някои сувенири, свързани с историята на хотела.

Каруизава Гинза

Каруизава има две основни търговски атракции – традиционната в Каруизава Гинза в Кю Каруизава, която е изпълнена с кафенета, ресторанти, магазини за сувенири, сергии за улична храна и много други. Каруизава Гинза се отличава с броя на магазините, продаващи различни конфитюри от плодове и мед. Кафенета и ресторанти в западен стил в Каруизава, включват турски ресторант, немска бира и наденички и някои отлични френски хлебарни.

Каруизава Принс Шопинг Плаза

Втората, по-нова, пазарна атракция на Каруизава, Принс Шопинг Плаза, представлява масивен, модерен аутлет, намиращ се в близост до гара Каруизава. Той е доста известен и привлича посетители от Токио и околните префектури Нагано и Гунма.

Аутлета разполага с над двеста магазина, разположени върху просторен, красиво озеленен район, предлагащ най-новите модни тенденции, било то облекло, обувки, аксесоари и много други.

Каруизава Принс Шопинг Плаза има голямо нарастващо присъствие в икономиката на местността от създаването му през 1995 година, като с всяка изминала година популярността му нараства все повече и повече.

Ски в Каруизава

Каруизава е идеален зимен курорт на височина малко над 1000 метра над морското равнище. Мястото е още по-удобно за посетителите поради добрата си инфраструктура и достъпност, което го прави едно от най-популярните места за скиори и сноубордисти. Там се предлагат разнообразни писти спрямо тяхната трудност, което прави курорта приятен за начинаещи и вещи любители на зимните спортове.