Корейските суеверия

Корейските суеверия

05/11/2018 Off By ivo

Отново настъпи сезона на суеверия, страховити приказки с злощастен край и чудовища. Суеверията са специфични за почти всяка отделна държава и култура, като и в Корея не липсват най-различни. Ето някои с по-мрачна тематика:

Числото 4

Смята се, че числото 4 носи лош късмет, поради което асансьори или други места, на които е необходимо то да бъде изобразено, номерът се замества с буквата „F“, за да не се стряскат суеверните хора. Интересен факт е, че голяма част от къщите или апартаментите носещи номер 4 са сравнително по-евтини от другите.

Червената смърт

Никога не пишете името на някой друг с червено мастило, тъй като се вярва, че това ще предизвика смъртта му. В миналото червеното мастило е било използвано за да се впише името на човек в семейният регистър след като почине, и поради това е останало вярването, че ако някой напише името на жив човек, то той му мисли злото и иска да го сполетят нещастия.

Не подсвиркайте докато вървите

Някои корейци вярват, че ако подсвиркате нощем докато се разхождате или се прибирате, ще привлечете зли духове или змии.

Сляпата пеперуда

Някога се е смятало, че ако човек докосне пеперуда или молец и след това пипне очите си, то това ще доведе до слепота.

Вентилатор на закрито

Още едно поверие свързано със смърт, но появило се в по-скорошни времена. Учудващо много корейци вярват, че ако през нощта човек спи на пуснат малък вентилатор, то той на другата сутрин няма да се събуди. Така че за всеки случай решават да не се убеждават сами в достоверността му!