Кочи, Япония

Кочи, Япония

18/12/2018 Off By ivo

Всяка година в префектура Кочи се провежда фестивал, чиято кулминация е конкурс, който тества кой от участниците може да пие най-бързо. Мъжете получават 1.8 литра саке в голяма чаша, а жените 0.9 литра.
Колко време смятате, че ще е нужно да изпиете такова количество оризово вино?
Е, най-доброто време за мъже е 12.5 секунди, а за жените 10.8 секунди.
Ако някой спечели този конкурс по време на фестивала „Дороме“ три години подред, те получават титлата „Доктор на пиенето“.
Там това определено е източник на гордост. Кочи има репутация на място, на което населението се наслаждава на питиетата. И те не се срамуват да го покажат.


Може би това обяснява защо Кочи е известен също така с това, че има някои от най-приятелски настроените хора в Япония. В страна, където срамежливостта може често да попречи на разговорите с непознати е освежаващо да се намери регион, където местните хора обичат да разговарят непринудено с посетителите.


Идеално място за точно такива разговори е пазара Хироме в град Кочи. Тази голяма сграда помещава около 65 различни хранителни сергии и барове във вътрешния си пазар, като е абсолютно изпълнен с местни жители, ядене, пиене и разговори.
Те говорят с приятелите си, разговарят с хората седящи до тях на японски и дори се опитват да говорят с туристите на английски език. Отличителна е оживената атмосфера, която кара посетителите да се чувстват добре дошли.
Но преди да се отбиете на това място е добре първо да заслужите това питие. Преживяването на нощния пазар ще е по-приятно след натоварен ден на разглеждане на забележителности – като наистина има какво да се види в град Кочи.
Добрите хора в Кочи са улеснили посетителите на гада си, като са създали туристически автобус, наречен Ми-Ю, и туристически пропуск, който важи и за местните трамваи. Те ще ви отведат навсякъде, където пожелаете да отидете.


Замък Кочи


Първата спирка е Замъкът Кочи. Можете да използвате транспортния пропуск, за да хванете трамвая от гара Джей Ар – или да стигнете до там пеша, тъй като е само на двадесет минути от нея.
Това е един от най-важните замъци в Япония. В цялата страна има само 12, които се смятат за оригинални и непокътнати – и замъкът Кочи е един от тях.
Той е бил построен между 1601 и 1611 година и е внушителен и впечатляващ комплекс. Пристигайки от улицата, ще преминете през големи отбранителни порти, преди да се изкачите по хълма до главната сграда на върха.


Тази основна сграда е интересна, защото за разлика от много други японски замъци тя се използва както за резиденция, така и за военни цели. Така че, докато вървите през него ще видите удобни дневни и градини, както и пет етажна кула, която войниците са използвали за защита.
Това е едно от най-хубавите места в град Кочи. Обекта е безплатен за разглеждане, но си заслужава да платите входа, за да видите основната сграда и да се изкачите до върха на кулата заради фантастичната гледка, която предлага.


Храм Йосакой Инари


В близост до замъка Кочи се намира приятно малко светилище, което няма да намерите в повечето пътеводители, но си струва да бъде посетено. Причината, поради която това място е интересно, е че то е пълно с петли.
Ще забележите, че това светилище е посветено именно на петлите и ще видите статуи, изобразяващи ги, както и много други елементи.


Харимаябаши


Една от най-известните забележителности в град Кочи е Харимаябаши, малък червен мост, който сега се използва рядко, тъй като основната пешеходна пътека се намира само на няколко метра от него.


Той не е визуално грандиозен и единствената причина поради която е известен е легенда, която върви заедно с него. Тя гласи, че през 19-ти век монах се влюбва в жена (която е забременяла от него), те са били хванати на това място и прокудени.
Мостът е също така на кръстопът на две трамвайни линии и е в близост до автобусна спирка Ми-Ю, която бихте искали да използвате, за да се улесни транспорта ви в града.
По-голям интерес вероятно представлява механичният часовник от другата страна на улицата, който е доста атрактивен поради това, че изнася интересно шоу на всеки кръгъл час.


Обсерватория Годасиан


Ако хванете автобуса Ми-Ю от пресечка Харимаябаши, първото място, на което е препоръчително да слезете е обсерватория Годасиан. Но не се подвеждайте от името, това не е обсерватория с телескоп, а просто място, което предлага страхотна гледка.


А гледката наистина е впечатляваща. От там имате перфектен изглед над град Кочи. Ще видите как се вписва сред планините и водните пътища около него.
Има и кафене с хубава гледка, ако сте жадни или гладни можете да се отбиете в него. Ако ли не, можете да тръгнете директно по хълма до храм Чикурин-джи.


Храм Чикурин-джи


Това е очарователен храмов комплекс, основан през 8-ми век, в чиято „съкровищница“ се пазят важни будистки свитъци и статуи. Един от основните акценти е пететажната пагода, която стои на издигната част в обекта.


Има няколко спокойни градини и различни други неща, които можете да видите там. Вероятно е да забележите, че някои от поклонниците се разхождат с бели ризи и конусовидни шапки.