Културното наследство на Южна Корея, съживено във виртуалната реалност

Културното наследство на Южна Корея, съживено във виртуалната реалност

12/10/2018 Off By ivo

Държавните организации за културно наследство в Корея стартираха дигитална изложба за историческо наследство чрез технологии за виртуална реалност.

В сътрудничество с Гугъл, Националния Център за Нематериално Наследство и Националния дворцов музей създадоха проект за корейско наследство чрез Гугъл Арт и Култура, онлайн платформа, която съдържа данни за над 6 милиона произведения на изкуството и реликви от над 1 000 организации в 70 страни.

НЦНН представи данни за 2 500 от своите съкровища за онлайн изложбата, които са дигитално пресъздадени чрез дигитална камера с висока разделителна способност.

Сред експонатите са кралския печат и церемониални книги от династията Чосон, включени към списъците на ЮНЕСКО за световно наследство, кралският портрет на крал Седжо, декоративни картини на кралският двор на Чосон и кралски печат използван по време на Корейската империя.

Също така са предоставени изображения и видеоклипове свързани с корейски традиционни практики и ритуали като древни занаяти, скулптури и други.

Използвайки приложението Гугъл Стрийт Вю, проектът включва и дигитално пресъздадени две изложбени зали за културни ценности. Чрез приложението се осигурява пълна панорамна гледка на историческите дворци в Корея, включително Кьонгбокгунг, Чангдокгунг, Доксугунг, Чанггьонгунгg, Гьонгхигунг и храмът Джонгмьо.

Музеи в цялата страна, включително и исторически богатия град Гьонгджу в югоизточна Корея, също са достъпни във виртуалния свят.

Туристическа информация за местата и дворците по време на ерата Чосон и Корейската империя са представени от корейски експерти в областта.

Видеото във виртуалната реалност ще позволи на посетителите да преживеят модерна възстановка на кралските събития от династията Чосон.