Кумамото, Япония

Кумамото, Япония

03/06/2019 Off By ivo

Красивият град Кумамото е столица на голямата префектура Кумамото, която от своя страна е част от остров Кюшу. Подобно на много от градовете в Япония, Кумамото е известен с това, че има зашеметяващ замък и се намира в близост до величествения връх Асо, който е все още активен вулкан, поради коeто градът е известен и под името Хи Но Куни, което на японски означава Огнената страна.

Освен замъка и планината, Кумамото е и място, където посетителите могат да разгледат редица интересни музеи, галерии и магазини, а също така могат да се отдадат на спокойна следобедна разходка в красивите японски градини, които красят града.

Едно от нещата, които трябва да се отбележат е, че Кумамото е бил ударен доста силно от земетресенията през 2016 година, поради което голяма част от известните сгради там са повредени.

Някои от тях се нуждаят от големи и продължителни ремонти, като голяма част от тях са вече отворени, но други са все още в процес на реставриране, така че за планиращите да посетят този красив град е препоръчително да се консултират с туристическия център в града за повече информация спрямо местата, който са отворени за посетители.

Суйзенджи-джоджуен

Суйзенджи е една от основните забележителности в Кумамото и представлява голяма японска градина, разположена около живописно езеро.

Градината е предназначена да изглежда като 53-те станции, които са били разположени по древния път от Токио до Киото, а също така посетителите могат да видят миниатюрни модели на известни японски забележителности, като безценната планина Фуджи.

Най-подходящото време за посещение на градината е през следобедните часове, когато светлината кара градината да изглежда по приказна от всякога.

Хике Ханаокаяма

Ханаокаяма е хълм, който предлага на посетителите чудесен изглед към града и е особено красив през вечерите, когато могат да се видят красивите мигащи светлини на града.

Ако времето е ясно може да се види прекрасна гледка към планината Асо, издигаща се зад град Кумамото.

Стигането до върха на хълма отнема около петнадесет минути, като по време на разходката нагоре може да се види малък красив храм разположен на хълма, до който има красива порта, наречена тори.

Паметна зала Сосеки

Мемориалната зала Сосеки е посветена на Нацуме Сосеки, който е бил писател, живял по времето на периода Мейджи и починал през 1916-та година.

Една от основните причини, поради която тази атракция е посещавана, е нейната архитектура отговаряща на периода, както и орнаментираната градина в японски стил, която обгражда сградата.

Също така от къщата лесно може да се стигне до приятната и спокойна река Цубой-гава.

Център за традиционни занаяти Кумамото

За желаещите да разгледат някои традиционни изкуства и занаяти по време на престоя си в Кумамото, посещението на Центъра за традиционни занаяти е мястото, което трябва да се посети.

Там посетителите могат да намерят огромен брой различни занаятчийски изделия като керамика, стъкло и дърворезба, като също така са изложени и богато украсени фенери Ямага.

Едно от най-хубавите неща за този център е, че посетителите могат да закупят голяма част от произведенията изложени там, които правят отлични сувенири и подаръци от пътуването.

Музей на изкуството Шимада

Музеят на изкуството Шимада е един от по-малките музеи в Кумамото, но си струва да се посети. Там могат да се намерят редица галерии, които са посветени на произведения на изкуството, като например калиграфски свитъци, рисувани от Миямото Мусаши, който е бил художник и известен самурай, живял в Кумамото през 16-ти век.

Разбира се, музеят съдържа и изложби, посветени на работата на съвременни художници от региона, така че любителите на изкуството няма да сгрешат ако отделят време да посетят тази атракция.

Хонмио-джи

Хонмио-джи е още една от основните забележителности в Кумамото и представлява храм, който стои на елегантен хълм в северната част на града.

За да се стигне до храма, трябва да се изкачат малко над 170 стъпала, които са красиво осветени от светлината на изящни японски фенери.

Това е мястото, в което почива Като Кийомаса, който е живял през 16-ти и 17-ти век и е известен с това, че е проектирал замъка в Кумамото.

В чест на архитекта централната кула на мавзолея и замъка се издигат на една и съща височина и там посетителите могат да намерят сувенири, свързани с Кийомаса в малък музей, който е част от сградата.

Планина Кинпо

Планината Кинпо се намира в близост до Кумамото и е известна с великолепната си гледка към града и съседния Нагасаки.

Планината се намира само на около десет километра от Кумамото, но веднъж пристигнали, посетителите ще трябва да се разходят до самия й връх, като походът отнема около час.

Това обаче е повече от струващо си усилие, тъй като гледките към планината Асо, както и към планина Унзен са просто невероятни.

Както много от планините в района и тази е дом на прекрасен храм, но основната атракция на нея е оградата на обсерватория, която е покрита с безброй катинари, поставени там от влюбени двойки и символизират тяхната вечна любов.