Кьонгджу, Южна Корея

Кьонгджу, Южна Корея

16/01/2019 Off By ivo

Кьонгджу, също известен като „Музеят без стени“, е един от най-зашеметяващите градове в Южна Корея. Това е малък, но уютен град, разположен в югоизточната част на Корея, недалеч от Пусан и Дегу. Ако сте Южна Корея, осещението на Кьонгджу е силно препоръчително. Нека да научим повече за най-интересните места, който могат да бъдат видени в Кьонгджу.

Бързи факти за Кьонгджу

Кьонгджу е бил столица на древното кралство Шилла (57 година пр. Хр. до 935 година), през този период са управлявали 56 крале и кралици.

Целият град се счита за обект на Световното наследство, признат от ЮНЕСКО през 2000 година.

Първоначалните имена на града са били Гьерим или Сорабол, през 935-та година е прието името Кьонгджу.

За град Кьонгджу

Кьонгджу се намира в югоизточната част на Южна Корея и има над 2000 годишна история, тъй като е бил столица на древната династия Шилла. Шилла е било най-богатото кралство в Корея, с много архитектурни обекти, които все още могат да бъдат видени. След повече от 1000 години властване, Кьонгджу страда от ужасяващо унищожение поради многобройни нашествия. Понастоящем много от останките на сградите от този период са разкопани и с гордост разкриват великолепната история на Шилла.

Не е изненада, че Кьонгджу е едно от задължителните места за посещение, когато пътуваме до и в Южна Корея, както за чуждестранни, така и за корейски туристи. Това е невероятен град през цялата година, с различен вид красота през всеки сезон.

Храм Булгукса

Будисткият храм, разположен в покрайнините на Кьонгджу, е част от обектите на ЮНЕСКО за световно наследство в Корея от 1995 година насам.

Сградите на храма покриват огромна площ, разположени в красив планински парк с много храмови зали, пагоди и заобиколени от красив пейзаж, който се променя постоянно в зависимост от сезона. Това е едно от най-красивите места в града.

Пещера Сокгурам

Пещерата като част от храмовия комплекс Булгукса е отшелническо убежище, разположено на върха на планина Тохамсан.

От храм Булгукса има пешеходна пътека, чието прекосяване отнема около два часа, като тя се изкачва нагоре по планината до пещерата Сокгурам; пещера с кръгловата форма и уникална статуя на Бодхисатва.

Дворец Донггунг и езеро Уолджи

Езерото Уолджи е едно от най-добрите места, които можете да посетите през нощта в Кьонгджу. Някога езерото е било наричано с името Анапджи и е дворцов комплекс, построен през 674 година. Дворецът, който е процъфтявал по времето на династията Шилла, е бил използван по време на важни национални събития. За съжаление комплекса и самият замък биват оставени без поддръжка след падането на династията, което води до тяхното разрушение.

При разкопките и реставрирането на комплекса археолозите откриват хиляди реликви като бижута, керамични изделия, бронзови фигури и керемиди, които все още могат да се видят в изложбената зала на езерото и Националният музей на Кьонгджу.

Езерото е най-популярно през нощта, тъй като светлините придават допълнителна тайнственост и красота на туристическия обект.

Обсерватория Чомсонгде

Тази забележителност е древна астрономическа кула и е най-старата оцеляла обсерватория в Азия. Кулата е разположена в огромен парк, заобиколена от цветни полета и гробници, където хората обичат да ходят за лятна разходка и е популярно място за игра на деца и пускане на хвърчила.

Парк с погребални могили Дерънгуон

Повече от двадесет големи и малки подобни на хълмове гробници могат да бъдат намерени в парк Дерънгуон, с височина между 1 и 23 метра. Всички тези гробници са на крале, благородници и съдебни служители, но голяма част от гробовете все още не са идентифицирани и до днес.

Само една от гробниците е разкопана и вече е достъпна за посетители. Тя е построена от наредени камъни с дървени основи и украсена с ценни бижута и оръжия.

Национален парк Кьонгджу

Планината Намсан, която е част от Националният парк Кьонгджу, също е призната от ЮНЕСКО. Тъй като е дом на много статуи на Буда, пагоди и храмове, датиращи от древността. Той е идеалното място за всеки, които желае разходка сред природата и иска да открие скритите й съкровища.

Храм Голгулса

Храмът Голгулса е „специален“ храм, разположен в подножието на планината Хамуол. Храмът е известен, защото в него се провеждат тренировки по бойни изкуства и това е единственият пещерен храм в Южна Корея. До датиращия от 6-ти век храм може да се стигне само чрез изкачване на многобройни стълби.

Можете просто да посетите храма и да видите ежедневното изпълнение на сунмудо (с изключение на понеделниците) или да прекарате нощта и да се присъедините към програмата за престой в храма, която включва медитация и практика на сунмудо – корейско будистко бойно изкуство.

Село Янгдонг

Селото се намира в покрайнините на Кьонгджу и е най-голямото традиционно корейско селище, датиращо от династията Чосон. Огромното село има голямо културно наследство, национални богатства и фолклорни материали. Селото е популярно сред чуждестранните туристи и дори принцът на Уелс го посещава през 1993 година.

Мост Уолджонг Гьо

Този мост е бил в процес на изграждане в продължение на малко повече от 5 години, но вече е отворен за посетителите от средата на 2018-та година. За съжаление, това не е първоначалната структура на моста, тъй като той бива унищожаван многократно по време на различните войни, през които Кьонгджу преминава.