Магоме, Япония

Магоме, Япония

03/04/2019 Off By ivo

Има нещо много приказно около малкото японско градче Магоме, което го прави препоръчително за всеки пътешественик, посещаващ Япония. Но ако не сте чували за този град, можете да бъдете сигурни, че не сте сами. Магоме не споделя същото ниво на популярност като други исторически атракции, като например тези в Киото. Въпреки това, този малък град е пълен с култура и богата история.

Историята поставя Магоме като един от пощенските градове в долината Кисо в Япония. Това е една от спирките по Накасендо – главен път, свързващ Киото с Токио в разгара на периода Едо. Магоме е свързан и с друг град по този път, наречен Цумаго, от пътеката Магоме-Цумаго – една от най-живописните части на пътя Накасендо.

Живописният дървен град

Много рядко може да се види цяло село, изпълнено с къщи от твърда дървесина. Може би на много малко места в Япония може да се види подобно нещо, докато човек не стъпи в Магоме. Твърдата дървесина, която се използва за построяването на къщите всъщност е кедър, който е величествено израснал заедно със самия град. Снимките дори не могат да отдадат подобаващата се чест на това зрелище. Архитектурата на сградите е безупречна и всичко свързано с града е толкова изчистено и правилно проектирано, че той изглежда като перфектно запазен експонат в музей на открито. Магоме безспорно е старомоден и очарователен град, който трябва задължително да се види на живо, за да се изпита истинската му красота.

Стигане до Магоме

Вярно е, че Магоме не е лесно място за достигане и пътуването до там отнема известно планиране. По-голямата част от туристите, посещаващи Магоме, го правят като част от пакетни туристически услуги чрез автобус, удобно придвижващ пътниците до града.

Града е прекрасен през пролетта и лятото, но трябва да се подчертае, че е още по-впечатляващ и спиращ дъха през зимните месеци. Също така през зимата са налични по-малко туристи, може би поради хладното време, но то ще направи изживяването ви там още по-приятно. Преживяването, което се предлага от прекрасните калдъръмени улички, прекрасните дървени къщички, поръсени с чист и пухкав сняг ще е просто незабравимо.

Както може би вече се досещате, градът е доста малък и лесен за придвижване. Входа на града е само на няколко крачки от спирката, на която местният автобус оставя пътниците. Просто трябва да повървите право нагоре, за да достигнете до другия край на града, където се намира и началото на прословутия път Накасендо.

Разходка из Магоме

Калдъръмената пътека към края на града е сравнително трудна и на места стръмна. Но няма реална нужда да се бърза, за да се стигне до върха, тъй като има много неща, които да разсеят пътниците, разхождащи се по нея. На няколко метра от входа на града се намира магазин, който играе ролята на супермаркет за селцето. В него се продават много японски закуски като бисквити и сушена сладка сепия. Докато се разхождате из селото ще се натъкнете на хубави чайни и стари кафенета, където можете просто да се отпуснете и да се потопите в спокойната и прекрасна атмосфера. Макар и селото да изглежда древно и непокътнато от векове, там все пак са налични някои модерни удобства като безплатен безжичен интернет. А ако го посещавате през студените месеци, можете да се насладите на престой в предлаганите отопляеми стаи, разпръснати из него. Тези почивни станции са безплатни за туристите.

Жителите

Въпреки че градчето изглежда като безупречен музей на открито, в Магоме има постоянни жители. Може да ви направи впечатление, че младите хора, които ще срещнете там са много малко или почти никакви, което предполага, че това е едно от онези стари японски общности, останали да се грижат за културното си наследство докато младите търсят късмета и бъдещето си в мегаполисите. Въпреки това много от хората, които ще срещнете по пътя си ще са приятелски настроени, уважителни и отзивчиви спрямо въпросите, които може да имате за местността, културата и живота там.

Престой в Магоме

За много хора, особено през зимните месеци, Магоме вероятно е по-добра дестинация за еднодневна екскурзия. През зимата всичко се затваря рано, което прави мястото малко плашещо за посетителите, които искат да останат в селото през нощта. Но ако възнамерявате да се разходите по пътя Накасендо е препоръчително да се остане там и в ранни зори да се поеме по разходката.

В града има няколко къщи за гости, които приканват желаещите да пренощуват. Голяма част от тези къщи за гости са частни резиденции и са прекрасно изработени, разбира се, от дърво. Не е изненадващо, че повечето стопани предупреждават, че пушенето или готвенето на закрито не е препоръчително поради възможността от пожар.

Също така е добре ако посещавате местността през зимата, да закупите храната си предварително, тъй като повечето заведения затварят вратите си сравнително рано в късния следобед.

Самият престой е доста традиционен, като повечето учреждения предлагат традиционни дрехи на гостите си и стаите са обзаведени в класически японски стил с татами и традиционни японски футони.