Мацумото, Япония

Мацумото, Япония

13/06/2019 Off By ivo

Град Мацумото на остров Хоншу е известен предимно със запазения си от древността замък, за който се казва, че е един от най-красивите в Япония. За съжаление, обаче, много хора избират да не го включат към дестинациите си за посещение, въпреки че е сгушен в близост до впечатляващите японски Алпи и като такъв предлага на туристите някои от най-живописните пейзажи, които могат да се видят в Япония.

Една от основните причини за посещение на Мацумото е, че градът е покрит с красиви криволичещи улички, които са покрити с магазини, както и с интересни и приятни кафенета и там могат да се прекарат часове в проучване на забележителностите, които се предлагат ,било то пеша или на велосипед.

Друга причина за посещение е, че градът е разположен в тучна долина, заобиколена от хълмове и планини, някои, от които са с височина над 3000 метра и това прави местността невероятно красива и различна от типичните мегаполиси като Токио и Осака.

Замък Мацумото

Една от най-привлекателните атракции в град Мацумото е именно замъкът, носещ същото име, който е построен през 161+4 година и е известен като един от трите най-красиви замъка в Япония.

За разлика от много замъци в Япония, това е оригиналният вариант на замъка, който се е спасил от бомбардировките по време на Втората световна война и посетителите могат да се изкачат до върха на сградата и да се насладят на прекрасната гледка към останалата част на града.

Там може да се намери и голяма галерия, в която има колекция от оръжия, като също така може да се посети и градският музей на Мацумото, който е разположен на територията на замъка и предлага на посетителите подробна история на града.

За да се стигне до замъка се преминава по емблематичния мост, който е една от най-добрите забележителности в Япония.

Разходка сред природата

Повечето хора не гледат на Мацумото като на място за пешеходен туризъм, но всъщност ако се излезе извън центъра на града могат да се намерят разнообразни гористи и озеленени местности, който туристите могат да опознаят.

Покрайнините на Мацумото са известни с приятните си и красиви горещи извори и традиционни бани, имайки това предвид туристите могат да се отделят от градското ежедневие и да се отдадат на спокойна и релаксираща баня в топлите води.

Освен това има и редица добре познати и поддържани къмпинг местности извън града, така че туристите могат да се насладят на изпълненото със звезди нощно небе на Япония както и на по-селската й и дива страна.

За да се намерят най-добрите места за къмпинг и пешеходен туризъм е препоръчително да се вземе карта, която може да бъде намерена в местния информационен център, разположен южно от замъка Мацумото.

Могат да се изберат редица маршрути в зависимост от графика и нивото на трудност – от кратки разходки, до заобикалящите оризищата или по-дългите преходи, които водят до прекрасните японски Алпи.

Музей на часовниците Мацумото

Този музей е известен поради това, че има претенциите за слава, че съдържа в себе си един от най-големите часовници с махало в страната, което само по себе си го прави достойна дестинация за посещение, но също така има и богатство от други съкровища.

Големият часовник може да се разгледа извън музея, но ако се влезе вътре, посетителите ще открият над 300 различни часовника, някои, от които дори датират от средновековния период.

Музея е и ода за японското майсторство и изкуството да се събират и съхраняват тези невероятни исторически реликви.

Местната храна

Мацумото е известен с това, че има няколко интересни местни деликатеси. Един от тях са нудлите соба, които се срещат в цялата страна, но се сервират по различен начин в тази част на Япония.

Там обикновено се сервират с паста от уасаби, което е необичайно, но също така е чест поради местното производство на уасаби, с което Мацумото е известен, тъй като растенията, използвани за приготвянето му се отглеждат в околността.

Друго традиционно известно ястие, което трябва да се опита там, се нарича басаши и представлява сурово конско месо.

Асама Онсен Таймацу Мацури

За посетителите в Мацумото в началото на месец октомври е препоръчително да не изпускат празника, който е едно от основните събития, които се случват в града.

Фестивалът и парадът са празник на Асама Онсен и посетителите могат да видят хора, които ходят по улиците и рецитират местни мантри.

Една от най-зрелищните части на фестивала е, че се запалват бали от сено и се търкалят по улиците, като фестивала завършва с издигането на голям огън пред светилището Миша-джинджа.

Архитектурният музей на открито

Архитектурният музей на открито се намира до известния японски музей Юкио-е и повечето хора го изпускат точно заради неговия по-известен съсед.

Музеят се намира сред великолепни оризови полета в сянката на заобикалящата го планина и там посетителите могат да намерят красиви архитектурни елементи от периодите Едо и Шоуа.

Науате-дори

Науате-дори е известен като мястото, където в Мацумото може да се отиде за желаещите да се отдадат на пазаруване.

Това е една от най-традиционните търговски улици в града и също така се намира покрай живописния бряг на реката, което прави мястото идеално за разходка.

Магазините по протежение на улицата предлагат редица стоки като антики, традиционни произведения на изкуството и сувенири, както и книги втора ръка.

Друга забележителност там е скулптората на жаба, за която се казва, че е официалният талисман на улицата.

Музей на традиционните занаяти и изкуства

Музея на традиционните занаяти и изкуства не е един от най-големите музеи в града, но е едно от най-добрите места за желаещите да научат всичко за изкуствата и занаятите в тази част на Япония.

Представените там произведения принадлежат към частната колекция на Таро Маруяма, които е събирал традиционни творби на изкуството през целия си живот, като тази колекция ще запознае посетителите с някои от по-малко известните народни занаяти, които са съществували в древните дни.

Там има и екскурзовод, които развежда из музея и разказва историята на експонатите.

Мацумото Бон бон

Едно от основните събития, провеждани ежегодно в Мацумото, очарователното наименуваното Мацумото Бон бон, което се провежда в началото на всеки август.

Около двадесет и пет хиляди души танцуват по улиците на града и изпълняват това, което е известно като танца бон бон, и това наистина е зрелище, тъй като доста от пътищата там са тесни и криволичещи.

Училището Каичи

Бившето училище Каичи може да не звучи като място, което да си заслужава да се посети, но всъщност това е един от най-известните музеи в Мацумото.

Училището е било открито през 1873-та година и поради това е най-старото училище от този вид в Япония, като през 60-те години е било превърнато в музей.

Също така то се намира в близост до главния замък, така че двете забележителности могат да се посетят само с едно пътуване до там.