Нагасаки, Япония

Нагасаки, Япония

22/05/2019 Off By ivo

Нагасаки е известен с това, че е един от двата града в Япония, засегнати от атомните бомби по време на Втората световна война и много от забележителностите в града са свързани именно с този труден и страховит период от историята на страната.

Атомната бомба е била пусната над Нагасаки след като първата атомна бомба е ударила Хирошима, там посетителите могат да посетят музеи и паметници, които разказват историята на оцелелите, както и на тези, които са изгубили живота си в атаките.

Освен тези исторически реликви, посетителите могат да разгледат и научат повече за старите времена и историята на града, когато там е имало силно холандско присъствие, както и прекрасни канали и вятърни мелници, уникални за тази част на Япония.

Освен всички тези неща, като допълнение, Нагасаки има някои от най-добрите улични храни и местни деликатеси в Япония, така че туристите могат да прекарат времето си, опитвайки разнообразните деликатеси, които се предлагат из целия град.

Хуис Тен Бош

Много от посетителите в Нагасаки може да не знаят за холандската му история, но всъщност Холандия има силна връзка с тази област благодарение на търговските споразумения в древните дни, като тази връзка може да се види най-ясно в Хуис Тен Бош.

Това място представлява нещо като музей на открито, който има реплики на домовете и сградите, които са били построени там по време на така наречената „холандска златна ера“. Те включват пълен модел на кметството, няколко вятърни мелници, къщи по каналите и впечатляващи кули.

Поради това, мястото изглежда като малко парче от Холандия в средата на Япония, което го прави доста интересна и ценна атракция за посещение.

Катедрала Оура

За нещо малко по-различно в Нагасаки посетителите могат да посетят катедралата Оура – католическа църква, датираща от 1886 година, която е била издигната в Нагасаки от френски мисионери.

Също така има претенциите за слава, че е най-старата църква по рода си в Япония и е била построена в периода след като християнството е било забранено в цялата страна.

В днешен ден катедралата е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, титла, която сама по себе си говори за красотата и културния статус на обекта в Япония.

Уличната храна

Нагасаки е изградил името си като едно от най-добрите места, на което може да се опита вкусна улична храна в цяла Япония, като има няколко ястия, които посетителите със сигурност трябва да опитат, като те се сервират в местният квартал, наречен Чайнатаун.

Те включват ястия като какуни-манджу, което представлява свински котлет, който е маринован и след това се използва за пълнеж на кнедла, която се приготвя на пара, друг деликатес е ебичириман, който е подобен, но направен от скариди вместо свинско месо.

Посетителите могат да се насладят и на сладки лакомства като маракао, което е подобно на кексче, сготвено на пара и овкусено с кестени или шоколад.

Музей на атомната бомба в Нагасаки

Нагасаки, разбира се, е известен като едно от местата в Япония, където е пусната атомна бомба и един от основните паметници на това е музеят, посветен на това, който ще приведе посетителите през това тежко и мрачно време в историята на града.

Там могат да се намерят снимки и предмети от периода като дрехи, мебели и други артефакти, намерени след бомбардировката, като също могат да се видят галерии от истории, които са били събрани от оцелелите.

Аквариума с пингвини в Нагасаки

Аквариумът се намира на около половин час от центъра на града и там посетителите могат да намерят огромен брой пингвини, които могат да се наблюдават чрез подводни аквариуми, и да се наблюдава как плуват. Освен пингвините, аквариумът разполага и с други морски животни като например сомове.

Има и специално време, през което посетителите могат да нахранят пингвините, което е през почивните дни. Там има и малък плаж за тези, които желаят да прекарат деня си, почивайки си до водата.

Деджима

Деджима е името на остров в пристанището на Нагасаки, което е също исторически важно място в тази част на Япония.

Островът датира от 1641 година, когато всички чуждестранни граждани в Япония е трябвало да отидат и да живеят именно на този остров, поради което той става седалище на холандските търговски дружества.

В днешен ден посетителите могат да открият цяла гама от сгради от този период, както и миниатюрни копия на това как островът е изглеждал в старите времена, като сега цялото място е музей на открито, известен като Музея на Деджима.

Йоджима

За всеки, който търси малко време на плажа, е препоръчително да се отправи от пристанището Нагасаки до Йоджима на прекрасна разходка с лодка.

Пътуването отнема около петнадесет минути и след това туристите могат да посетят и да се насладят на красивия пясък и морето.

Там могат да се намерят горещи извори, така че това е идеалното място за почивка извън града.

Шинчи Чайнатаун

Шинчни Чайнатаун се слави с това, че е най-старият китайски квартал в цяла Япония и датира от 15-ти век, когато китайските моряци са се установили в този район.

Към тях също се присъединяват и китайски търговци и областта става известна като място за китайска храна и продукти и това все още съществува до днешен ден.

За тези, желаещи да видят различна страна на Нагасаки, това е чудесно място за посещение и тук могат да се опитат вкусни улични храни.

Катедрала Ураками

Катедралата Ураками е била реконструирана, след като е била унищожена, когато атомната бомба е била пусната над Нагасаки и тя е държала титлата за най-голямата църква в цяла Азия.

Сега църквата е известна със статуята на Дева Мария, която е била повредена от бомбата и е източник на местна легенда, според която статуята плаче със сълзи в резултат на опустошенията, които атомната бомба е причинили на града и населението.

Фестивалът на фенерите

Фестивала на фенерите в Нагасаки се провежда всяка година по време на Лунната нова година през месец януари или февруари и това е фестивал, чийто корени идват от китайската общност в града.

Поради това, идеалното място, на което тържествата могат да се наблюдават, е китайският квартал, като там може да се научи много повече за произхода и историята на шествието. Също така разходката по реката е препоръчителна, тъй като по нея може да се види страхотната гледка от хиляди плуващи запалени фенери, които обикновено са под формата на животни или хора.