Най-вкусната храна в Айзу, Япония

Най-вкусната храна в Айзу, Япония

19/12/2018 Off By ivo

Когато става дума за говеждо месо в Япония, повечето хора се сещат първо за Кобе, то е едно от най-вкусните и най-добрите в страната – но не е единственото.
Не е нужно да отидете надалеч от Токио, за да намерите район, който притежава свое собствено японско говеждо месо, което да е също толкова добро, както и доста по-достъпно.


В такъв случай защо повечето хора не са чували за говеждото месо Айзу? Е, вероятно има няколко причини.
Една от тях, е че японската храна често се рекламира предимно на гражданите на Япония. В страната има достатъчно висока консумация на производството, така че не се налага продуктите да бъдат предлагани на международния пазар.
Но също така много от чужденците вече намират това, което знаят за японската храна, малко объркващо и считат за достатъчно задоволително това да избират ястия, за които вече са научили.
Но има много повече ястия, които да откриете, и те си заслужат усилието.
Ако обичате да опитвате нови храни, имаме добра новина за вас. Много голяма част от японската кухня е регионална, така че ако посетите различни области на страната, винаги ще откриете нещо, което не сте опитвали. Което ни довежда до Айзу.


Телешко Айзу


Очевидно вече споменахме за него, но то е толкова добро, че заслужава да се спомене отново. Говеждото месо Айзу е уагю, което означава, че притежава идеалната пропорция мазнини и когато се готви е толкова крехко, че се разтапя в устата.


Сос Кацу


Ако обичате да ядете месо, трябва също така да опитате местния сос Кацу – това е панирано свинско месо поставено върху купа с ориз и полято със специален (и вкусен) сладък сос.
Има няколко места в Айзу, които сервират това ястие, но е препоръчително да посетите място на име Джумонджия, където се сервира специалитет, наречен „Бандай Катсудон“, кръстен на най-голямата планина в региона, защото порцията е също толкова голяма.


Мисо денгаку


Вкусването на мисо денгаку е истинско преживяване в Айзу. То се приготвя като се взимат бамбукови шишчета, на които са нанизани неща като тофу, мочи кексче или зеленчуци, след което се покриват със сладка паста от мисо и се пекат върху въглища.
Всичко това бива приготвено пред очите ви, след което ще можете да потопите храната в селекция от различни сосове.


Нишин Саншо-зуке


Това е много специално ястие в Айзу. То се приготвя като се взима изчистена изсушена херинга, която се маринова с листа от пипер саншо и соев сос. Пиперът саншо има много интересен вкус, който балансира този на рибата като създава едно много приятно за ядене ястие.
Това е особено популярно ястие в баровете, като се консумира предимно с бира или саке.


Китаката Рамен


Ясно е, че можете да закупите рамен в цяла Япония, но има три вида рамен, които са особено известни в страната. Един от тях се нарича „Китаката Рамен“ и произхожда от малък град точно извън Айзу, наречен Китаката.
Нудлите имат своя собствена характеристика – те са широки, плоски и леко навити. Също така имат различна текстура спрямо другите видове нудли, използвани за приготвянето на рамен. И въпреки че има много съставки, които могат да бъдат използвани за направата на рамен бульона, Китаката Рамен е известен с използването на местния си соев сос и планинска вода.


Неги-Соба


Соба е друг вид нудли, който ще намерите в цяла Япония, но за пореден път Айзу се отличава по свой собствен начин с приготвянето на това традиционно ястие. При това специфично ястие не се използват пръчици за хранене, а голям стрък пресен лук, с който нудлите се загребват и едновременно с това отхапвате и част от самия лук.


Козую


Лакираните съдове, произведени в Айзу са известни в цяла Япония и едно от най-важните ястия в региона по традиция се сервира точно в такава лакирана купичка.
Нарича се Козую и е бистра супа, която съдържа съставки като сушени миди, моркови, гъби, желирани нудли и крутони. Всяко семейство има собствена рецепта, която се предава от поколение на поколение и се сервира на важни събития всяка година.