Най-добрият Самгьетанг в Сеул

Най-добрият Самгьетанг в Сеул

29/01/2019 Off By ivo

По време на корейските лета винаги е влажно и горещо, особено през юли и август. Въпреки горещото време, корейците обичат да ядaт определени видове топла храна. Пилешката супа или самгьетанг е една от тези храни. Ако опитате това невероятно ястие през лятото, ще разберете защо корейците обичат да консумират тази храна по време на най-горещите дни на годината. Нека разгледаме къде се предлага най-добрата пилешка гозба в Сеул.

Какво представлява корейската пилешка супа?

Произхода на корейската пилешка супа датира от епохата на трите кралства, 40 години преди Христа. Традиционната корейска варена пилешка супа е доста по-различна от пилешката супа, която познаваме днес, тъй като в старите времена в нея са варили цяло пиле без да добавят подправки.

По време на японската окупация в Корея, някои корейски благороднически семейства започват да добавят женшен заедно с вареното пиле. През 1950 година в Сеул се открива първият ресторант за пилешка супа. По това време се нарича гьесамтанг. Това е и супата, която се предлага и днес. През 1960-та година името на пилешката супа се променя от гьесамтанг на самгьетанг и става едно от най-известните ястия в Корея. Днес ресторантите сервират тази храна в специална малка купа и отглеждат пилето, така че да пасва идеално в нея. Преди да се свари самото пиле се приготвя специален бульон от ориз, кестен, корейска сушена фурма и женшен, които се варят дълго време на слаб огън. Когато готовото ястие се сервира, пилешкото месо е толкова крехко, че само пада от костта.

На трите традиционни най-горещи дни през лятото според лунния календар, корейските местни жители предпочитат да се хранят в ресторантите за самгьетанг из цялата страна. Смята се, че яденето на тази гореща пилешка супа, съдържаща високо количество калории, ще възстанови необходимите на организма хранителни съставки, загубени от изпотяването по време на влажните и горещи лета.

Най-добрият самгьетанг в Сеул

От 1960-та година в Корея има много ресторанти за пилешка супа. Някои ресторанти добавят към супата изсушени корейски медицински билки, които се смята, че помагат на по-възрастните. Някои добавят охлюви, за да направят аромата по-интензивен. Други ресторанти се фокусират върху използването на по-качествени пилета. Нека разгледаме няколко от най-добрите ресторанти за пилешка супа в Сеул.

„Тосокчон самгьетанг“

„Тосокчон самгьетанг“ е традиционен ресторант в стил ханок и се намира точно до двореца Гьонгбок-гунг. Той е лесен за намиране и представлява съвкупност от малки стаи, които придават по-голям комфорт и уединение на посетителите. Това е един от най-известните ресторанти за пилешка супа в Сеул, който е препоръчително да посетите ако сте в столицата.

В този ресторант се добавят кестени към супата, чийто аромат можете да усетите лесно, когато ястието ви бъде прясно поднесено. В него също се сервира малка чаша инсамджу (ликьор от женшен) преди хранене.

„Горьо самгьетанг“

Това е най-старият ресторант за пилешка супа в Корея. Той отваря вратите си през 1960-та година и е един от препоръчаните ресторанти от Мишелин в Сеул.

Класическият самгьетанг, сервиран в типична купа за пилешка супа е този, който е препоръчително да поръчате ако посещавате този ресторант. Съставките, използвани за приготвянето на супата са женшен, чесън, фурми и традиционни билки. Всички ястия самгьетанг се сервират с чаша чай от женшен. Други разновидности на традиционната супа включват добавки като охлюви или див женшен.

„Ганг-Уонджонг“

Този ресторант е открит през 1978 година от възрастна жена от Северна Корея. Ресторантът е известен с това, че има своя уникална рецепта, тъй като пилето е пълно със сладък ориз, фурми, кестени, ядки гинко билоба, женшен, цяла глава чесън е и гарнирано с настърган зелен лук, слънчогледови семки и черен сусам. Също така пилетата, които се използват за супата трябва да са поне на петдесет дни.

„Хосу самгьетанг“

В сравнение с другите ресторанти за пилешка супа, супата, която се сервира тук, е по-скоро като пилешка яхния или каша. Разбира се, все още можете да опитате цялото пиле, но тъй като са добавени пудра от семена перила (китайски босилек) и пудра от ориз, супата е много по-гъста.

Самгьетанг със семена перила е единственото ястие в менюто, така че няма нужда да се притеснявате какво да поръчате. Заедно с ястието се сервират и пресни чушки и краставици.

Тази супа, или по-скоро яхния, е толкова специална и известна, че в Сеул има два ресторанта, които я сервират, един в Йонгдънг-по и друг в района на Гангнам.

„Бекдже самгьетанг“

В „Бекдже самгьетанг“ супата отново се сервира с чаша отлежал женшен. Можете да изберете да я изпиете или да я сипете в супата. Този ресторант е място за всеки, който иска да опита вкуса на силен женшен.

Тъй като ресторанта се намира в Мьонгдонг, той е по-популярен сред чуждестранните посетители, в сравнение с другите ресторанти. Той е включен и в различни телевизионни шоута, книги и списания. По-голямата част от клиентите на този ресторант са пътници от Япония или Китай.