Най-интересните фестивали в Киото

Най-интересните фестивали в Киото

02/05/2019 Off By ivo

Аои Мацури – Храм Камигамо, Киото

Аои Мацури, също така наричан Камо Мацури, е богато украсен, елегантен фестивал с шествие от Императорския дворец в Киото до храм Камо, намиращ се в северната част на града. Участващите в него се обличат в изискания стил от периода Хейан (794-1185 година), като някои от тях яздят коне, други се возят във каруци, теглени от биволи, а трети пеша, свирейки музика от същият исторически период.

Произходът на Аои Мацури всъщност е предшествал периода Хейан и може би е съществувал под една или друга форма още от 6-ти век, когато император Кинмей е поднасял дарове на светилището Камо с надеждата да предотврати природни бедствия. С течение на времето това се превръща в сложна процесия по време на възхода на периода Хейан. Името на фестивала идва от цветето кичеста ружа (Аои), което краси костюмите и каруците на участниците, някога считано за талисман против природни бедствия.

Шествието за фестивала Аои Мацури започва от Императорския дворец и завършва в светилището Камигамо, в допълнение към самия парад има и конни надбягвания и други игри и събития в прехождащите го дни.

Гион Мацури – храм Ясака, Киото

Гион Мацури е може би най-известният фестивал в Япония, а може би и най-големият. Той има дълга история, датираща от 869 година, и продължава през целия юни месец, като кулминацията на парада, състояща се от различни парадни фигури, е Ямабоко Джунко на 17-ти юли.

Въпреки че има събития, свързани с фестивала през целия месец, основните празненства се случват в деня на Ямабоко Джунко и на трите вечери, които го предшестват, известни като Йояма.

Ямабоко се отнася до два вида парадни фигури: по-малките яма фигури и масивните фигури хоко. Фигурите хоко могат да се издигат до 25 метра на височина и могат да тежат около 12 тона, като на тях се носят участниците във фестивала. Тези фестивални фигури са изящно украсени с красиви гоблени и хартиени фенери, като се налага да бъдат дърпани от поне 40 човека по улиците.

По време на вечерите на йояма улиците са затворени и претъпкани с хора, които се наслаждават на ятай (хранителни столове и сергии), изпълнения, традиционна музика, костюми и гейши гейко и майко. Това е добър шанс за посетителите да се потопят в красивите традиции на местността и да опознаят отблизо културата на Япония.

Друг очарователен аспект от йояма е паралелно провежданият Биоду Мацури, по време на който много японски семейства от Киото отварят вратите на домовете си за обществеността, предлагайки на посетителите да разгледат техните ценни семейни наследства и реликви.