Ойта, Япония

Ойта, Япония

30/01/2019 Off By ivo

Град Сайки

Град Сайки е сравнително малък град на южния бряг на префектура Ойта, известен със своите морски дарове. Като цяло, Ойта се гордее с добра репутация относно своите морски дарове, защото топлото и бързо течение, което премина по крайбрежието, носи със себе си по-вкусна риба.

Фукузуши

Пресният улов, идващ от рибарските лодки, означава, че хората пътуват до Сайки специално за купуването на морски дарове. Там има много ресторанти, но този, който се смята за най-добрия суши и сашими ресторант в Сайки, а някои биха казали, че е най-добрият в цяла Ойта, се нарича Фукузуши.

Храната се приготвя точно пред вас и след това всяко парче риба ще бъде поставено на плота когато е готово. Просто го взимате и се наслаждавате на един от най-пресните и вкусни морски дарове, който някога сте опитвали.

Останките от замък Сайки

Замъкът Сайки е бил построен през 1606 година, но историята разказва, че той не е оцелял много дълго. През 1617 година е разрушен от пожар и собствениците му са решили, че вместо да го реконструират ще построят нов.

Въпреки това, за времето си това е бил един доста грандиозен замък и дори останалите руини са все още доста впечатляващи. Но това, което прави посещението му специално, е пътуването до него и гледките, които мястото предлага, това е поради причината, че замъкът Сайки е построен на върха на планината.

Стигането до него отнема около тридесет минути пеша по красива горска пътека до върха и след като стигнете до него, можете да разгледате останките и да се насладите на гледката към град Сайки и крайбрежието.

Пътят на историята и литературата

Когато се върнете в началото на пътеката, водеща до замъка Сайки, ще се озовете в началото на път, наречен Пътят на историята и литературата.

Дължината му е едва 700 метра, но в сградите, разположени от двете му страни, се съхранява вековна история. Сайки притежава огромно наследство, оставено от самураите и има няколко знаци, които обясняват за артефактите.

По-специално можете да се отбиете до Мемориалната къща Доппо Куникида, за да получите представа как са изглеждали традиционните жилища в тази част на страната.

В края на пътя се намира впечатляващият храм Йоукен-джи. Ще можете да видите част от него, но само отвън, защото обикновено е затворен за посетители.

Град Ойта

Столицата на префектура Ойта е едноименният град Ойта, но с население по-малко от половин милион души той не придава същото хаотично чувство като градовете Токио или Киото.

В тази регионална столица ще намерите всичко, от което се нуждаете абсолютно освободени от стреса, който големите градове предизвикват.

Ойта също има своите собствени странности и индивидуалност. Макар че тук има значителна история, градът е издълбал собствена ниша като един от водещите художествени центрове в Кюшу.

Градски музей на изкуствата Ойта

Най-доброто място да започнете проучването си на художествената сцена в града е Градският музей на изкуствата Ойта. В тази голяма сграда се намират няколко различни секции с постоянни и временни изложби.

Разходете се и разгледайте творбите на местни художници, които демонстрират развитието на различните стилове. Там има и няколко големи впечатляващи творби и подобно на самата Япония, има и по-малки творби, където красотата се крие в малките детайли.

Това, което е интересно е съчетанието между модерното и традиционното изкуство, което е изложено, и дизайна и подредбата на всичко придава комфортна атмосфера. Лесно е да прекарате неусетно няколко часа в музея ако желаете да видите всички изложби.

Замък Фунай

Замъкът Фунай е един от основните символи на Ойта. Замъкът е построен през 16-ти век, но изгаря заради пожар през 1743 година.

Той също никога не е бил възстановен и може би изглежда странно, че това е един от символите на града, но за това има причина. Основните защитни стени, някои от кулите и мостовете, водещи над заобикалящия го ров, са възстановени през 20-ти век и са приятни за разглеждане.

Но мястото, на което е била основната сграда, е най-важната атракция. Тук градските власти са изградили рамка на оригиналния замък и всяка нощ тя се осветява в ярка репрезентация на това какво е представлявал някога.

Храна

Разбира се, в град Ойта има някои чудесни места за хранене и ще можете да се насладите на фантастични ястия.

В центъра на града е препоръчително да посетите ресторанти в стил „изакая“, където ще имате добър избор от местни специалитети.

Има няколко специалитета, които си заслужава да опитате ако сте в Ойта. Един от тях се нарича „торитен“, който представлява вид пържено пиле.

Също така има супа от кнедли, наречена „дангоджиру“, която се прави с бульон от мисо, гъби, таро и моркови.

Спа Тенку

Префектура Ойта е добре позната сред местните жители със своите горещи извори. Макар че най-известният от тях е онсен Беппу, в Ойта има голямо разнообразие от такива.

В сградата над железопътната сграда можете да се потопите в онсена разположен на върха й. На 20-ят етаж има закрита баня, но за да се насладите напълно на преживяването е препоръчително да посетите откритата баня на 21-ят етаж. От там можете да се полюбувате на зашеметяващите гледки към града от комфорта на горещата вода.

Онсен Беппу

Беппу е крайбрежен град на около петнадесет минути с влак от град Ойта. Населението е около една четвърт от това на Ойта, но въпреки това е много популярна дестинация сред местните туристи. Основните атракции там са онсените.

Беппу се отличава с това, че произвежда по-естествена изворна вода от всяко друго място в Япония. Тази вода се насочва към десетките онсени, които са достъпни за посетителите.

Макар и да имате опцията да отидете на публичен онсен, най-добрият начин да се насладите на преживяването в Беппу е да отседнете в рьокан. Там ще получите традиционна японска стая, храна в трапезарията и достъп до големите бани в комплекса, които ще можете да използвате.

Тези рьокан онсени често разполагат с вътрешни и външни бани и са красиво декорирани. Това също улеснява посетителите, тъй като самите бани са в голяма близост до стаите им.

Ойта заслужава няколкото дни пътуване, не само защото има много неща, които могат да се видят и направят там, но и защото предлага на посетителите си да се отпуснат и насладят на изкуството и горещите извори, както и на изобилието от прясна морска храна.