Окаяма, Япония

Окаяма, Япония

26/06/2019 Off By ivo

Окаяма е префектура, богата както на култура, така и на природа, но все още много хора не знаят за нейното съществуване. Намираща се само на един час пътуване с високоскоростния влак стрела, шинкансен от град Осака, тя е много достъпна, което я прави едно от местата в Япония, идеални за еднодневна екскурзия. Но определено има достатъчно неща, които са интересни и красиви, за да й се посвети много повече от един ден.

За посетителите в Кансай, които смятат че са видели всичко, което региона може да предложи, би било приятна изненада да научат, че това съвсем не е така. Там има толкова повече от Киото, Нара и Кобе. Едно от тези места е Окаяма, префектура, която е разположена между Хього и Хирошима. Нека разгледаме някои от прекрасните места – от очарователни градини до величествени храмове, които това място предлага.

Окаяма Кораку-ен

Тази красива японска градина е построена преди около 300 години по заповед на Цунамаса Икеда, вторият феодален господар на областта Окаяма. Заедно с Кенроку-ен в град Каназава и Каираку-ен в град Мито, тя се счита за една от трите велики градини на Япония и със сигурност заслужава тази титла.

Въпреки своята неоспорима красота, градината е преминала през много, като е била засегната от тайфун през 1934 година и бомбардировките по време на Втората световна война.

Освен прекрасните езера и потоци, по цялата територия на градината са разпръснати прекрасни чаени къщи, като например Фукуда Чая, така че е препоръчително да не се пропуска от търсещите спокойно място за почивка с невероятна гледка.

Храм Кибицу

Обстоятелствата, при които е построен този невероятен храм, все още са неясни, но сред възможните теории има и една, която твърди, че е бил построен от Нинтоку-тенно, императора, който е управлявал през 3-ти век.

Възстановени през 1425 година, главната зала, Хонден, и залата за поклонение, Хайден, се считат за национални съкровища. Една от уникалните черти на този храм е неговият покрив, построен в стил Кибицу-зукури.

Исторически квартал Курашики Бикан

За тези, изпитващи силна страст към древната японска история, това място е абсолютно задължително за посещение. Този перфектно запазен исторически район се намира в град Курашики и предлага на посетителите да се потопят в миналото в една напълно автентична обстановка запазена такава, каквато е била в древните дни на периода Едо (1603 – 1868 година) до днешен ден. На посетителите се предлага традиционна разходка с лодка по красивия канал, който е заобиколен от симпатични бели къщи и складове.

Този град на търговците процъфтява по времето на периода Едо като търговски център за стоки, най-вече ориз, което обяснява защо в него има толкова много складове. Интересен факт е, че на японски език „кура“ означава складове, и именно от това произлиза и името на града Курашики.

Замък Мацуяма в Бичу

Обозначен като важна културна ценност на Япония, този спиращ дъха замък се намира на надморска височина от над 400 метра, което го прави най-високия планински замък, който все още има оригиналната си главна кула, теншу, на територията на Япония. От есента до пролетта туристите от цялата страна пътуват до Бичу, само за да погледнат уникалния и зашеметяващ сутрешен изглед към този приказен замък, плаващ сред море от облаци.

Япония има общо дванадесет замъка, които все още имат своята оригинална главна кула, но замъка Мацуяма е още по-ценен, поради факта, че се намира на върха на планина. Макар и не лесно достижим поради нуждата от изкачване до върха, то със сигурност гледката, която предоставя си заслужава усилието. Всъщност главният път спира на прохода Фуиго Тоге, така че за желаещите да се изкачат до върха се налага кратка разходка до замъка.

Планина Уашу

Въпреки че не е прекалено висок, само на 133 метра над морското равнище, от върха на тази планина посетителите могат да се насладят на невероятна гледка към обширното синьо море, осеяно с повече от петдесет красиви острова от всякакви размери, както и великолепният мост Сето Охаши, който свързва Окаяма с Кагава. Тази планина се нарича Уашу (Уашузан) поради формата си, която прилича на орел на японски Уа, който разперва крилата си, Шу.

Най-доброто време за посещение на тази атракция е несъмнено при залеза на слънцето. Топлите цветове и слабите сенки на заден план са довели до класирането му измежду 100-те най-красиви места, от които да се наблюдава залезът в Япония.

Замък Окаяма

Въпреки че е построен през 1597 година, замъкът е трябвало да бъде възстановен през 1966 година, след като е бил опожарен из основи по време на Втората световна война. Както може да се забележи, особеността на този японски замък е неговият черен екстериор, който е и причината често да се нарича Замъкът на враната.

На снимката по-горе се вижда Цукими Ягура – Купол за наблюдение на луната, от ранния период на Едо. Той е една от двете останали оригинални сгради в комплекса на замъка.

Електрическата трамвайна линия Окаяма

Основана през 1910 година, Електрическата трамвайна линия Окаяма е транспортна компания, която управлява две трамвайни линии в рамките на град Окаяма, главната линия Хигашияма и линия Сейкибаши.

Желаещите да разгледат града, возейки се на елегантен старинен черен трамвай, могат да закупят сравнително евтини еднодневни пропуски.

Хирузен Дайсен

Това е живописен планински път, който се простира от платото Хирузен, Окаяма, към Дайзен в Тотори. Някога по този път се е плащала такса под името Хирузен Дайсен, но в днешен ден тя е напълно премахната.

Зоната за почивка Кимендай предлага най-добрата гледка в този район. Особено се препоръчва по време на есенните месеци, когато хълмовете са покрити с многоцветни листа, а още по-добре е на разсъмване, когато контраста между сутрешното изгряващо слънце над планината Хирузенсанза и морето от облаци обвиват града.

Храм Кибицухико

Този храм е посветен на божеството Окибицухико но Микото и се намира там, където се казва, че то е пребивавало. Според известна японска приказка, наречена „Момотаро“, Обицухико но Микото убива демона Ура, давайки мир на царуването на Киби. Там има и статуя на Момотаро, която е доста известно място за снимки.

Главната сграда на храма е завършена през 1697 година и е идеалния пример за архитектурния стил на шинтоизма от периода Асука (592 – 710 година).