Отару, Япония

Отару, Япония

08/03/2019 Off By ivo

Ако посещавате други места на остров Хокайдо, като например Сапоро, можете да се отбиете и в някои от по-малките градове в района. Един от тях, който не трябва да се пропуска, е Отару, който е сравнително неизвестен извън Япония, но е доста популярен между гражданите на страната.

Град Отару в Хокайдо процъфтява чрез участието си в търговския бизнес като пристанищен град. Стигането до него отнема само около тридесет минути с бърз влак от град Сапоро.

Градът е известен с добре запазените си стари сгради от края на 19-ти и началото на 20-ти век като каменни складове, жилищната база за рибарите на херинга, храмове, църкви и банки. Историческият градски пейзаж е запазена марка на Отару и голяма част от неговата архитектура се счита за културно наследство.

Пристанищният град е също известен със своите ресторанти, предлагащи ястия с пресни морски деликатеси и разнообразни сладкарници, където посетителите могат да се отбият за почивка по време или след дълга разходка из града. Повечето от забележителностите са разположени в централната част на града, така че спокойно могат да бъдат достигнати пеша за кратко време. И разбира се, до по-отдалечени места може да се стигне с добре структурираната система за градски транспорт.

Каналът Отару

Каналът Отару е може би една от най-известните забележителности в града, като той преминава през централната част на Отару. Той е бил построен през 1923 година и предлага идеална пешеходна пътека по протежение на канала, която дава възможност на посетителите да се разходят в близост до водата и да се насладят на гледката.

Голяма част от запазените сгради около канала, някога използвани като складове, днес са превърнати в музеи, клубове, кръчми и кафенета.

Ако разполагате с известно време е препоръчително да се качите на круиза по канала, на който оживени капитани на лодки ще ви забавляват по време на четиридесет минутната обиколка. Лодките тръгват от моста Чуо, което е друго място, което заслужава да се види, като също така е и лесно достъпно. Круизът е най-красив през нощта, като предлага напълно различна атмосфера и изживяване от дневния, като посетителите могат да се насладят на красивата гледка от осветените складове по протежение на канала.

Пивоварна за саке Танака

Пивоварната компания Танака е основана през 1899 година и е единствената пивоварна за саке на територията на Отару. За приготвянето на сакето компанията използва ориз, отгледан от земеделските производители в Хокайдо и чиста изворна вода от местната планина Тенгу.

Саке обикновено се вари през зимата като на японски език тази процедура се нарича „канзукури“. Пивоварната Киккогура, принадлежаща към семейството на Пивоварна Танака, вари саке през цялата година, което се нарича „шики джозо“, много рядък начин на приготвяне, който се възползва от студения климат в Хокайдо.

Там посетителите могат да разгледат съоръженията и да наблюдават пивоварния процес. Също така е налична будка с мостри, на която могат да се опитат различни видове саке, произведени в Киккогура, включително тяхната специална марка Такарагава. Необработеното саке или „нама нешу“, на повечето места може да се опита само през есента или зимата, но в Киккогура то е достъпно дори и през лятото и притежава свежия и плодов вкус на традиционното саке.

Отару Санкаку Ичиба

Отару е известен със своите пресни морски дарове, така че посещението на пазара, където се предлагат те, е едно от местата, които трябва да се видят в града. Отару Санкаку Ичиба, разположен в близост до гара Отару, е пазар с дълга история. Той е създаден през 1957 година и е единственият пазар, отворен всеки ден и оживен от клиенти от ранни зори.

На пазара не се предлагат само морски дарове, но и зеленчуци, плодове и други стоки. Пресните плодове и зеленчуци се доставят директно от овощните градини в съседни градове като Ника и Йоичи.

Морски продукти като раци, миди, сьомга и херинга се в сезон през януари и февруари, морски таралежи от май до август и калмари през юли и август, и всички те могат да бъдат намерени на този пазар.

На пазара има шест ресторанта. Най-популярното ястие там е кайсендон – купа с ориз, покрита с морски дарове, като клиентите могат да избират какви точно да са тези морски дарове. Цените варират спрямо това каква гарнитура посетителите искат да добавят към ориза си.

Сладолед

Град Отару, и като цяло Хокайдо, е известен със своя неповторим и вкусен сладолед. За туристите, посещаващи Отару, най-доброто място, на което може да се опита този прекрасен сладолед е заведението Айсукуриму-иа-сан, което се намира във вътрешността на склад, датиращ от 1892 година.

Този сладоледен салон е известен с невероятния си сладолед и особено с уникалните си вкусове, които повечето посетители най-вероятно никога не са опитвали преди. Те включват сладоледа ика-суми, който е направен от мастило на сепия и е с черен цвят, което на пръв поглед изглежда шокиращо, но е сладък и приятен на вкус.

За тези, които се чувстват смели, може да опитат сладолед с вкус на морски таралеж, наречен уни. А за тези, желаещи да опитат нещо по-традиционно и не толкова екстравагантно, и може би по-вкусно, опцията за сладолед от сладък пъпеш винаги е налице.

Стъклени фигурки

Отару е едно от основните места за производство на стъкло в Япония и е особено известно със своите маслени лампи и стъклени топки, които са били използвани в риболовната индустрия.

В днешен ден стъклената индустрия също произвежда редица декоративни елементи, а в самия град има редица стъклени работилници, които предлагат чудесни стъклени сувенири.

Също така заинтересованите посетители могат да посетят курс за това как се обработва самото стъкло и да пробват да направят своя собствена фигура.

Едно от най-известните места в града за произведения от стъкло е Китаичи, което предлага ръчно изработени кристали, които се продават в цяла Япония.

Музеят Отару

Музеят Отару се съставлява от няколко секции, но основната му част се нарича Унгакан и там посетителите могат да намерят някои интересни умалени макети, свързани с историята на града.

Музея се помещава в склад, който е бил построен през 1893 година и се намира в близост до прочутия канал Отару. Там посетителите могат да научат как града е получил своето начало поради успешната търговия с херинга, която разцъфтява през 20-ти век.

За всички желаещи да научат повече за град Отару и неговата история, това е идеалното място, от което да се започне.

Музеят за музикални кутии

Както казахме, Отару е известен като туристическа дестинация на местно ниво, макар и много по-малко посещаван от международни туристи. Като имаме това предвид, много хора може би не знаят, че Отару е дом на една от основните индустрии за музикални кутии в Япония и едно от най-добрите места, на които може да се научи повече за това, е музеят, посветен на музикалните кутии.

Там може да се види разнообразие от исторически експонати, като посетителите могат да опитат да направят своя собствена музикална кутия.

Разбира се, там има и магазин, където музикалните кутии могат да бъдат закупени като сувенир от пътуването до Отару.

Асаригава Онсен

Горещият извор Асаригава е един от многото онсени, намиращи се на територията на Хокайдо. До него се стига сравнително лесно, чрез хващането на автобус от гара Отару, като пътят отнема около половин час. Местността, в която се намира, е невероятно красива, като самият извор е заобиколен от планински вериги от три страни.

До Асаригава може да се стигне и от град Сапоро, което го прави доста популярен сред местните жители. Ски курорта Асаригава отваря врати всяка зима, привличайки голям брой туристи, които обичат да се наслаждават на зимните спортове и горещите извори.

Посетителите могат да се насладят на красивата природа през цялата година, но е препоръчително областта да се посети през есента, тъй като това е сезона, в който тя е в пълната си красота.