Префектура Сага, Япония

Префектура Сага, Япония

06/06/2019 Off By ivo

Сага е малка префектура, разположена на красивия остров Кюшу, и е известна със своята столица, която също се нарича Сага. Тази част на Япония е известна с богато украсената си керамика, основно с грънчарските си изделия, така че за желаещите да вземат някои сувенири, това е идеалното място.

Там има и редица други красиви забележителности, разпръснати из префектурата, като чудесни градове, известни с горещите си извори, както и други места като традиционни селца, което означава, че посетителите могат да прекарат времето си, опознавайки по-селски и по-малко известни туристически части на Япония.

В град Сага посетителите могат да видят красиви светилища и храмове, както и да опитат някои от местните деликатеси, с които Кюшу е известен, като говеждото Сага.

Парк Йошиногари

Парк Йошиногари е едно от основните археологически чудеса на префектура Сага и там посетителите могат да намерят населени места, за които се смята, че датират от периода Яои, който е продължил от 300 години преди Христа до 300 години от новата ера, там има две хиляди древни жилища и гробници, датиращи от този период, които могат да бъдат разгледани там.

Почитателите на археологията могат да видят там една от най-добрите колекции на Яои сувенири, които могат да се намерят в Япония.

Замък Сага

Град Сага е, разбира се, като повечето градове в Япония, дом на замък. Той се нарича замък Сага, и може да бъде посетен като част от обиколка на града и е известен със своите врати, изобразяващи косатка.

Замъкът е възстановен през 2004 година, след като е бил разрушен по време на Втората световна война и сега има претенции за слава, че е най-големият дървен замък в този вид в цяла Япония.

Другото интересно нещо, което трябва да се направи при посещение там, е изкачването по вътрешните кули, които от върха си предлагат на посетителите да разгледат целия град и парка, който е част от територията на замъка.

Местните деликатеси

За посетителите на Сага е задължително отделянето на време за опитване на местната храна.

Градът е изпълнен с ресторанти и кафенета и тази част на Япония е известна с вкусното си говеждо месо, което обикновено се пече на грил, за да се запази вкуса и текстурата на месото.

Други деликатеси включват риба наречена муцугоро, а може да се опита и икизукури, което е вид сашими, или нарязана сурова риба.

Храм Ютоку Инари

Храмът Ютоку Инари се намира в град Кашима, който се намира в южната част на префектурата.

Храмът е построен в чест на божеството, известно в шинтоисткия будизъм като Инари, което е още известно като пазител на лисиците и ориза, а също и носи просперитет.

Храмът е построен на хълм, гледащ към града, и е там от 1687 година. При посещение е препоръчително да се разгледа главната зала, известна с красивите си дървени подпори, които са дълги 18 метра. За стигане до светилището се налага разходка по стълби, разположени по хълма като преди достигане до самия храм се минава под много красива традиционна порта Тори.

Арита и Имари

Както споменахме, префектура Сага е известна главно със своята керамика под форма на великолепни грънчарски произведения и за желаещите да посетят мястото им на производство е препоръчително да се отправят към Арита и Имари, които са две села в префектура Сага.

Керамиката на Сага се издига до слава преди повече от 400 години и сега на посетителите се предлага да посетят селищата, от където този занаят е тръгнал, и да научат повече за историята и как тези произведения на изкуството се създават и до днешен ден.

Разбира се, на посетителите там се предлага да закупят различни керамични изделия, които правят чудесни сувенири или подаръци, както и да наблюдават как те се създават.

Исторически музей на замъка Сага

Историческият музей на замък Сага е, разбира се, разположен на територията на замъка Сага и е място, където туристите могат да научат повече за историята на този културен обект в града.

Разхождайки се из музея, посетителите могат да научат как шогунът Токугава е действал през древните дни, преди да бъде победен, и как хората са живеели и работили в миналите времена.

Също така има история за това как замъка е бил реконструиран, за да стане един от най-големите дървени замъци, правени някога в Япония.

Онсен Такео

Онсен Такео е името на известен град, изпълнен с горещи извори, който е и част от префектура Сага и е известен с това, че е бил тук повече от 1300 години.

Смята се, че водите на Онсен Такео имат лечебни свойства, които могат да излекуват редица състояния на кожата, и хората ходят там от години, за да се къпят в лечебните бани.

При пътуване то Такео посетителите могат да избират между редица различни бани и да се отпуснат в топлите им води, с които тази част на Сага е толкова известна.

Село Донгуримура

Село Донгуримура се превежда като Селото на жълъдите на японски и е чудесно място за посещение за любителите на животни.

Там могат да се открият редица забележителности като зоологическа градина, а също така има и множество музикални и танцови представления, които се провеждат там по различно време от годината в зависимост от сезона.

Освен всичко това, има и музикален фестивал, който се провежда там ежегодно, като също така посетителите могат да се насладят на прекрасна храна в местния ресторант.

Парк Коно

Парк Коно е едно от основните открити пространства в Сага и посетителите могат да посетят редица атракции, когато отидат там.

За пътуващите с деца, в парка има малък увеселителен кът, както и малка зоологическа градина, в която може да се играе с животните.

За възрастните посетители в парка се намира и спокойна чайна, където може да се наблюдава чаена церемония и да се опитат някои от известните напитки, които се предлагат там.

Тъй като парка е доста голям, там може да се отдели цял ден за разходка и дори пикник, наслаждавайки се на спокойствието, което тази зелена площ в самия град предлага.

Храм Ясака

Храм Ясака, понякога наричан Гион, е едно от по-специалните места в Сага, тъй като е известен с това, че е едно от малкото светилища, които никога не затварят вратите си за посетители.

Това означава, че посетителите могат да отидат там през нощта и всъщност това е и най-доброто време за посещение, тъй като когато слънцето залезе, храмът е осветен с редица красиви японски фенери.

Друга интересна част от храма е орнаментираното вътрешно светилище, както и голяма централна зала, където се предлагат дарове на божествата.

Храм Коденджи

Храмът Коденджи е малко светилище, за което се казва, че датира от 17-ти век, и което е било силно бомбардирано по време на Втората световна война и реконструирано, така както много сгради са били в Япония.

Свещениците в храма, разказват историята на сградата, като това всъщност е семеен храм, така че там все още могат да се видят гробниците на някои от членовете на семейството, на което той е принадлежал.

Той е известен и със своето дърво Хачитаро и за посетителите през пролетта се открива прерасна гледка от цъфтящи сливови и черешови дървета, които изпълват територията на храма с буйни цветове.