Рожденият ден на Буда в Южна Корея

Рожденият ден на Буда в Южна Корея

06/03/2019 Off By ivo

Всяка пролет в Южна Корея милиони будисти и обикновени граждани се събират за да отпразнуват раждането на Сидхарта Гаутама, създателят на будизма. Цялата страна е осветена от красивия блясък на разноцветни фенери, а храмовете се превръщат в домакини на различни представления и внушителни паради. Нека научим повече за тази красива вековна духовна традиция.

„Сокга таншинил“, което означава „Рожденият ден на Буда“ на корейски език, е традиция, която съществува в Азия от векове. Поради различията в историческите записи различните нации празнуват това празнично събитие по различно време. В Южна Корея то се пада на осмия ден от четвъртия месец по лунния календар.

Празникът не е само щастлив ден за практикуващите будизъм южнокорейци, група, която съставлява около една пета от населението на страната, но рожденият ден на Буда е също така празник, който се празнува от почти всички в цялата страна. Много от събитията около самия празник започват около седмица преди самия ден, а цветните фенери с формата на лотос, символ, свързан с този ден, се окачват месеци по-рано.

Може би един от най-очевидните начини за участието и отпразнуването на рождения ден на Буда е чрез посещението на един от стотиците красиви будистки храмове в Южна Корея. По време на празника храмовете се превръщат в цветни калейдоскопи, украсени с прекрасните фенери с формата на лотос, които символично предават мъдростта и състраданието на мъдреца.

В Сеул най-подходящото място да се види този празник е Бонгънса, който се намира в сърцето на Гангнам, или Джогьеса, главното седалище на ордена на корейския будизъм Джогье, и разбира се, една от най-известните улици в града, а именно Инсадонг, където се провеждат едни от най-красивите и сложни изпълнения. Пусан също притежава своя голям дял от впечатляващи храмове, включително Хедонг Йонгунгса, който е разположен на брега и предлага великолепни гледки към океана, друго прекрасно място в крайбрежния град е и храм Самгуангса, който се гордее с безспорно най-впечатляващия дисплей на фенери на полуострова.

Докато всички храмове празнуват рождения ден на Буда по някакъв начин, празненствата в някои от тях са доста по-сложни и подробно организирани. Някои от тях са домакини на традиционни корейски игри и изпълнения, като например танци с маски и акробатничи представления с въжета. Други приканват посетителите да изработят и закачат свой собствен фенер в храмовия комплекс. На тези специални фенери посетителите пишат името и желанието си, надявайки се то да бъде изпълнено.

Онези, които предприемат поход и посещение на корейските храмове в деня на раждането на Буда, често се гощават с вегетарианска храна при пристигането си в тях, като например купа санче бибимбап, див ориз или участват в традиционна корейска чайна церемония. Някои храмове дори позволяват на гостите да се насладят на „балу гонгянг“, официална монашеска традиция за хранене, според която вегетарианските ястия трябва да се консумират в пълна тишина и всичко трябва да бъде изядено до дъно.

За тези, които желаят да научат по-подробно за будистката храмова кулинария, е препоръчително да направят резервация в „Баругонгянг“. Всяко от предварително определените сезонни ястия в ресторанта предлага разнообразна комбинация от вкусни храни, които се приготвят според будистките разбирания и вярвания. Ястията са строго вегетариански и не съдържат компоненти, които да вредят на чи енергията като лук, чесън и чили, вместо това се използват компоненти като водорасли, гъби, див сусам и сурова соя на прах, за да се осигури изчистен и приятен вкус.

За да се усети истинският празник около рождения ден на Буда, няма по подходящо време от това за посетителите да предприемат участие в една от нашумяващите тенденции в Южна Корея, а именно храмов престой. Тези програми с престой предлагат уникално изживяване в монашеския живот и включват чайни церемонии, сутрешно и вечерно пеене на псалми и прекрасните дзен медитации.

Храмът Голгулса, разположен извън Гьонгджу, е домакин на една от най-уникалните програми за храмов престой в страната, тъй като посетителите не само имат възможността да изживеят церемониите с фенери и специалните церемонии за песнопения на псалми, но и могат да видят „сунмудо“, вид дзен бойни изкуства, които са били обичайна практика в древна Корея, когато монасите често са воювали като войници срещу чужди сили.

Мнозина биха се съгласили, че най-голямото и красиво събитие в чест на раждането на Буда е Йон Дънг Хуе, известен още като Фестивала на лотосовите фенери. Началото на тази традиция датира от периода Шила ( 57 г.пр.Хр – 935 година), тази древна традиция е пренесена през вековете и до днес остава голяма част от корейската култура и бит.

В големите градове фестивалът се отличава с великолепни паради, изпълнени с разноцветни фенери, в които членовете на будистките ордени заедно с членовете на общността преминават по обособена зона заедно с великолепни дисплеи с фенери, включително анимирани дракони и копия на самия Буда.

Началото на парада в Сеул се поставя в университета Донгук и проправя пътя си по Джонг-ро, една от главните улици, минаваща в централните части на корейската столица, преди да завърши в храма Джогьеса. Въпреки че самият фестивал се провежда вечерта, е препоръчително да се заеме място още от следобедните часове поради това, че в късните часове това ще е най-вероятно едно почти невъзможно начинание. Освен това движението на превозни средства в района е преустановено, така че е добре да се избягват автобуси и таксита, а вместо това да се вземе метро до станции Джонгак и Джонгно, които се намират в непосредствена близост до маршрута на самия парад.

Рожденият ден на Буда предлага на посетителите фантастичната възможност не само да научат повече за една от най-популярните религии в света, но и да изживеят традиционната корейска култура по един уникален и запомнящ се начин.