Садо, Япония

Садо, Япония

25/04/2019 Off By ivo

Въпреки че днес Садо е чудесно място за посещение, в продължение на много години това е било място за изгнание! Някои от известните изгнаници в Садо включват будисткия монах Ничирен, бившия император Джунтоку и драматурга от театъра „Но“ – Заеми.

По време на ерата на Токигава островът се е променил след като става ценен поради своите залежи на злато и сребро, от мините там се добива скъпоценен метал чак до 1989 година. Докато Садо запазва своя селски чар, сега островът е добре свързан с континента чрез фериботи.

Зашеметяващото крайбрежие на остров Садо

За да се насладят на пълната красота на крайбрежието на острова, за посетителите е препоръчително да наемат превозно средство. Поради спорадичността на автобусите и тяхната рядкост, взимането на автомобил под наем е най-удобният начин за транспорт. Гледките, които могат да се видят по крайбрежието на острова, са просто невероятни и природата е зашеметяваща. Посетителите, които имат късмет, е възможно да се натъкнат на ято от птици Токи (японски ибис) Тези птици често се срещат в многобройните оризови полета в Садо и могат да бъдат видени в ранната сутрин.

Рьокан

Рьоканите със сигурност на са уникални само за Садо. Но какъв по добър начин да се изживее островният живот и да се опитат вкусните морски дарове, които Садо предлага, от това да се отседне в традиционен японски хан? Едно от най-добрите места за отсядане е Йофидая Рьокан. Този голям традиционен рьокан се намира в близост до пристанище Рюцу и има отличен изглед към езерото Камо и публичен онсен на покрива с поразителни нощни гледки.

Истинският акцент на престоя обаче е храната. Вечерята е традиционен кайсеки курс, който прекрасно демонстрира вкусните морски специалитети на острова. В курса се включват ястия от раци, пресни зеленчуци, ориз, салати от морски водорасли, стриди, сашими и ика соумен (нудли с калмари).

Златната мина Садо Кинзан

Садо Кинзан някога е произвеждала най-високите количества злато в Япония и е била голям източник на приходи за шогуна Токугава. Добивът на злато спира напълно в края на 20-ти век и днес посетителите могат да проучат и разгледат обстойно запазената мина, разположена в северозападния район Аикава.

Садо Кинзан предлага на посетителите два курса за разглеждане на мината – Содаюко и Доюко. Содаюко е част на мината, която е била експлоатирана по време на епохата Едо, докато Доюко е по-модерна мина от времето на периода Мейджи. Манекени в пълен размер демонстрират колко изтощителна и тежка е била работата на миньорите, добиващи злато в Содаюко, докато в Доюко може да се проследи пътя на минните колички, използвани по време на индустриалния разцвет през периода Мейджи.

След разглеждане на мините е препоръчително да се посети близкия магазин за подаръци и сувенири, който се отличава с впечатляващо разнообразие от закуски и храни със златна тематика.

Тараибуне

Пристанище Оги, южната точка за достъп до остров Садо, е известно със своите тараибуне – дървени лодки, наподобяващи бъчва. Посетителите могат да се насладят на десетминутно плаване в едно от тези уникални средства за транспорт, управлявани от местни рибари, чиито традиционни костюми включват полски сламени шапки и ярки цветни одежди. По време на разходката с лодка по желание на посетителите може да се вземе греблото и да се опита гребането, което е изненадващо тежка задача.

Барабани Тайко

Остров Садо има богато културно наследство и е разработил уникални вариации на традиционните японски изпълнителни изкуства. Днес Садо е най-известен с Кодо – професионална трупа от барабанисти, която ежегодно обикаля целия свят.

За посетителите в Садо е препоръчително да посетят Център Тайко (Татакокан), които се намира в близост до пристанище Оги, като там се изискват предварителни резервации. Там се предлагат курсове за посетители, желаещи да пробват свиренето на тези традиционни барабани.