Сапоро, Япония

Сапоро, Япония

07/05/2019 Off By ivo

Един от основните акценти на посещението на остров Хокайдо е възможността да се посети неговата столица, която е прекрасният град Сапоро. Тази част на острова е известна с това, че е един от най-вълнуващите градове в тази част на Япония и посетителите, които решат да отидат там, могат да се насладят както на модерната, така и на традиционната страна на японския бит и култура.

Градът е известен със своите зимни атракции като зимния фестивал, както и със зашеметяващите си ски курорти в покрайнините на Сапоро. Там също може да се опита вкусната храна, с която Хокайдо е толкова добре познат, включваща сочни и вкусни раци и, разбира се, бира, тъй като това е самият дом на култовата бира Сапоро.

Независимо от факта, че градът има население от около два милиона души, посетителите могат да се насладят на усамотение и на личното си пространство в многобройните паркове, налични из цял Сапоро, като също така могат да излязат от града и да се полюбуват на прекрасната заобикалящата го природа, планински гледки, изпълнени с древни японски храмове.

Нека разгледаме някои от най-красивите и интересни места в Сапоро.

Шоколадова фабрика Ишия

За тези, искащи да вкусят нещо сладко по време на почивката си в Сапоро, най-доброто място, на което могат да го направят е фабриката за шоколад Ишия.

Там се предлага обиколка на съоръженията и информация как се създава шоколадът, като те са известни с производството на белия шоколад, известен като „Щирой Коибито“, който е специалитет на Хокайдо.

Също така може да се вечеря в ресторанта, който се намира там, предлагащ и прекрасен бюфет с торти, както и да се разгледа музей за играчки и да се гледа представление с роботи.

Парк Асахияма

Парк Асахияма е един от най-красивите по рода си в града и е покрит с великолепна цветна градина, която се слави с буйни цветове целогодишно.

Паркът е популярно място сред влюбените млади двойки и най-доброто време за посещение е през пролетните месеци, когато посетителите могат да се насладят на прекрасните черешови цветове.

Посетителите през есента, могат да се насладят на огнените цветове от оранжево, червено и жълто, които правят парка идеалното място за измъкване от натовареното ежедневие на Сапоро.

Зимният фестивал в Сапоро

Зимният фестивал Сапоро е основното социално събитие в града и е известен с невероятното си състезание за ледени скулптури. Фестивалът се провежда всяка година в Одори Коен и започва в началото на месец февруари.

Всяка година на фестивала гостуват скулптури от цял свят и може да се намерят прекрасни атракции като ледени замъци и иглу, създадени от тях.

Най-доброто време за посещение е вечер, когато всички ледени произведения на изкуството са осветени от многобройни цветове.

Часовниковата кула (Токейдаи)

Часовниковата кула е известна като една от най-емблематичните сгради в Сапоро и датира от 1878 година, като е била построена в чест на това, което днес е познато като университет Хокайдо.

Днес Часовниковата кула служи като музей с експонати за историята на сградата и Сапоро на първия етаж. На втория етаж са представени дисплеи за часовника и просторна церемониална зала, която напомня на простите сгради от колониалния американски запад.

Парк Одори

Парк Одори е най-известното озеленено пространство в Сапоро, като също е и едно от най-обичаните места в града.

Паркът се разгръща на голяма площ и посетителите ще открият, че той е отлично място, на което да се насладят на следобедна разходка.

Одори е покрит с дървета, цветя и фонтани, а за тези посещаващите го през есента е идеално място за наслаждаване на медните му цветове.

Телевизионната кула Сапоро

Телевизионната кула Сапоро е една от най-разпознаваемите конструкции не само в Сапоро, но и в цяла Япония.

Кулата е доста изненадваща атракция в Сапоро, тъй като е моделирана по образ на Айфеловата кула в Париж, Франция.

Посетителите могат да се изкачат до наблюдателната тераса, която се намира на височина около 90 метра, и да се насладят на прекрасната гледка към Сапоро, така че това е добър избор за тези, които са новопристигнали в града и искат да се запознаят с неговия пейзаж.

Музея на бирата

Една от основните забележителности в Сапоро е Музея на бирата Сапоро, който се слави с една от най-известните напитки в града.

Музея е собственост на голямата пивоварна компания Сапоро и предлага обиколка с екскурзовод и информация как се произвежда самата бира и история за началото й. Там също така има и галерии, които да запознаят посетителите с историята на бирата и опция за дегустация на различни видове напитки.

Ниджо Ичиба

Ниджо Ичиба често се определя като рибния пазар, еквивалент на известния Цукиджи в Токио.

Това е място, на което може да се види огромна гама от рибни и морски дарове, които са пресни и се предлагат на пазара всеки ден.

За най-добро преживяване и покупки е препоръчително да се посети възможно най-рано през деня. На пазара са налични и прекрасни ресторанти за суши, които сервират най-вкусната и прясна риба в града, като също така са напълно достъпни спрямо цените на много други места в града.