Свещената планина Фуджи

Свещената планина Фуджи

04/01/2019 Off By ivo

В продължение на векове пътуването до планина Фуджи, емблематичният вулкан в Япония, е имало силно духовно значение.

Според традиционните японски вярвания планината Фуджи е богиня, която бива оприличавана като майка. През повечето време тя се грижи за децата си, като им дава вода и плодородна почва. Но тя често се ядосвала и буквално избухвала!

На всяко божество, но особено такова, което избухва с лава и токсични газове на всеки 300 години, е важно да бъде показано уважение. За планината Фуджи, това е било изразявано по два начина.

Поклоненията до планина Фуджи

Първо е налице изкачването. Откакто японската история може да бъде проследена, са наблюдават хора, пътуващи до върха на планина Фуджи. Исторически това е било поклонение – както почит към боговете, така и личностно пътуване.

Голяма част от походите са започвали от Киото, когато града е бил все още столица на Япония. Когато столицата се премества в Токио, старта на поклонническия поход се измества там. Поклонението от Токио до върха на планина Фуджи и обратно отнема около осем дни.

Но на второ място е имало и почитане на самата планина. Въпреки че много хора са вярвали, че самата планина Фуджи е богиня, има различни разклонения на тази вяра, в които се смята, че тя е дом на много други божества и дори, че има връзка с подземния свят.

И така, по целия път към върха на вулкана са налични светилища и храмове, на които местните жители се молят, а поклонниците ще се спрат по пътя си, за да се поклонят пред тях и да покажат благодарността си.

Поклонението пред Фуджи в днешен ден

В днешни дни все още има поклонници… в известен смисъл. Хиляди хора отиват да се изкачат до върха на Фуджи и всеки има своя собствена причина, която го мотивира да го направи. За мнозина е просто забавно начинание. За други това е част от по-дълбоко вътрешно пътуване. Но има само неколцина, които все още го правят поради религиозни причини.

Това не е проблем. Поклонението означава нещо различно за всеки човек и не е лесно начинание да се изкачи върха на вулкана.

Но е тъжно, че може би голяма част от посетителите, които се качват на планина Фуджи или дори просто посещават района без да се изкачат до върха, не са наясно с историческото и религиозно значение на планината.

Отделянето на малко повече време за да се видят местата на поклонение, които са съществували там от векове, предлага по-дълбоко разбиране и вникване в региона. Дава повече контекст за това, защо този извисяващ се вулкан е повече от просто живописна планина и е толкова важна част от духовността на Япония.

Места на световното наследство на планина Фуджи

Тези религиозни сгради и други свещени места около планина Фуджи са толкова важни, че заедно те биват включени в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО през 2013-та година.

Налични са 25 индивидуални локации, които са част от списъка. Те включват светилища, исторически къщи, отливки от магма и свещени природни местности като езера, които са били използвани за пречистване на поклонниците.

Голяма част от тези обекти се намират в северната част на връх Фуджи. Това е защото там ще пристигнат поклонниците, проправящи пътя си от Токио. Въпреки това, най-старите и най-значими обекти са на юг, защото това е мястото, на което са пристигали първите поклонници от Киото.

Храм Фуджисан Хонгу Сенген Тайши

Няма съмнение, че това е най-важният храм в региона и главен храм за всички други места за поклонение, който ще намерите в Япония.

Това място е било използвано повече от 1000 години за отправяне на молитви за защита от изригване на вулкана, но сегашният дизайн на храма е от 17-ти век. Някои от сградите са оригинални, а други са реновирани и ремонтирани след природни бедствия.

Основната сграда на светилището е ярко оцветена и се намира в средата на красив вътрешен двор. Ако тръгнете вдясно от нея, ще намерите езерце, което се използва за пречистване.

Храма е бил смятан за „преден вход“ към планина Фуджи и много от поклонниците са започвали последното изкачване точно от това място.

Светилище Ямамия Сенген-джинджа

Разположението на това светилище е толкова красиво и е напълно различно от другите, които можете да видите. Струва си да се положи усилие, за да се посети, защото няма да намерите нищо подобно другаде.

Това, което го прави толкова специално, е че всъщност то няма основна зала. До него се достига чрез пътека, обградена от двете си страни с каменни фенери. В края и се намира стълбище, водещо до издигната платформа. На тази платформа са някои елементи, които може да очаквате да намерите в зала на храм, но точно пред вас е основната атракция – ясна гледка право към планина Фуджи, от която поклонниците могат да боготворят планината на открито и заобиколени от дървета.