Сендай, Тохоку

Сендай, Тохоку

23/04/2019 Off By ivo

Въпреки малките живописни градове с горещи извори, традиционните фестивали и свещени планини, Тохоку, намиращ се само на два часа от Токио, често бива пренебрегван от туристите, посещаващи Япония за първи път. Нека разгледаме някои причини, поради които това е едно от местата в Япония, в които посетителите ще се влюбят.

Храната

Всеки един регион в Япония разполага с рамен и соба, но Сендай е дом на няколко наистина уникални ястия, които е почти невъзможно да бъдат намерени другаде в цялата страна. Най-известното ястие в града е гютан (телешки език). Езикът се нарязва, пече и се осолява и се сервира с ориз и супа от телешка опашка, като вкуса на ястието е доста по-добър от начина, по който звучи.

Достъп

Едно от задължителните неща, което трябва да е в списъка на всеки посетител, е да се вози с влак-стрела. Пътувайки между Токио и Сендай, посетителите ще изпитат какво е да пътуваш с един от най-бързите влакове стрела в цяла Япония, наречен Хаябуса. С невероятната скорост от 320 километра в час пътуването от Токио до Сендай отнема около 90 минути.

Еднодневно пътуване

Една от най-популярните еднодневни екскурзии е до крайбрежния град Мацушима. Градът е известен с това, че се нарежда измежду трите градове с най-добри гледки в цяла Япония, той е популярна дестинация за много японски туристи, но относително непознат за международните посетители. По време на престоя си там туристите могат да посетят местния рибен пазар (Мацушима е известен и със своите стриди), да се разходят в зашеметяващия храм Енцуин и да завършат деня си с разходка с лодка около грандиозните, покрити с борови гори острови около брега.

Още едно от идеалните места за еднодневно пътуване е Ямадера. Този малък град е само на час от Сендай с местния влак и е грандиозен във всеки един сезон.

Най-голямата атракция в района е Рисшаку-джи, храм, до който се достига единствено чрез изкачване на 1000 стъпала нагоре по планината. Макар и изкачването на 1000 стъпала под 35 градусов наклон да не е леко начинание, гледката, с която посетителите биват надарени на върха, със сигурност си заслужава усилието.

Сезоните

Ако се питате кой сезон е най-подходящ за посещение в Сендай, отговорът е всеки един. Всеки един сезон предлага различна перспектива върху културата и природната красота на Сендай.

Сендай е известен в Тохоку като Мори но Мияко (градът на дърветата). През есента дърветата придобиват красиви нюанси на червено, жълто и оранжево. За тези, които посещават Япония през есенните месеци и искат да се насладят на есенната природа е препоръчително да се качат на влака и да посетят Сендай, листата там започват да променят цвета си по-рано от тези в Токио и Киото.

За тези, търсещи зимна страна на чудесата, Сендай ще ги удовлетвори напълно. Планина Зао, дом на природни чудеса и на релаксиращи горещи извори на открито, се намира на кратко разстояние. За тези посещаващи Сендай през зимата и по-специално месец декември е препоръчително да се разходят по улица Джодзенджи-Дори, и да се насладят на зимните осветления, поставени там специално за конкурса „Звездна светлина Сендай“.

Ако през пролетта туристите са изпуснали дейностите, свързани с черешовите цветове в Токио, Киото и Осака, е препоръчително да се насочат към Сендай. Дърветата там разцъфват малко по-късно, като са също толкова красиви.

Лятото там е малко по-хладно от южните части на Япония и е най-добрият сезон за най-големите фестивали в Сендай.

Фестивали

Най-известният фестивал в Сендай е Танабата, който се провежда всяка година от 6-ти до 8-ми август. Красиви хартиени декорации по улиците, фойерверки в нощното небе и традиционни танци за всички желаещи да се присъединият. Някои от другите интересни фестивали са Аоба Мацури през месец юни (танцов фестивал) и джаз фестивал през месец септември.

Сендай е перфектната база за разглеждане и изучаване на региона Тохоку в Япония.