Съществата от корейският фолклор

Съществата от корейският фолклор

25/10/2018 Off By ivo

С наближаването на Хелоуин, улиците на Сеул са пълни с хора в костюми на вампири, зомбита и луди учени. И докато Хелоуин нямаше да бъде пълен без тези класически чудовищни дегизировки, в Корея могат да се видят и хора облечени в костюми на традиционни за страната фолклорни създания.

Токкеби

Токкеби приемат много различни форми, но най-често се изобразяват като демони или гоблино-подобни същества с рога и изкривени лица. Други приличат на хора, а трети могат да олицетворяват звуци, като например тропот от конски копита. Те живеят в слабо населени райони като гъсти гори, гробища и изоставени къщи.

Тези малки зловещи пакостници са известни със своите шеги и номера, и са любители на игрите, особено на ширъм, вид корейска борба. Те често предизвикват пътниците на тези игри с условието, че ако бъдат победени, те ще оставят човека да продължи по пътя си. Също така, те са известни с това, че крадат от богатите и алчни хора с помощта на вълшебната си тояга и шапка невидимка и дават плячката си на нуждаещите се.

Чосън Саджа

Чосън Саджа е корейската версия на Смъртта, като винаги е изобразен в черна мантия и гат – черна шапка от ерата Чосон, бледа кожа и тъмни кръгове под очите. Той може да бъде видян само от хората, които са близо до сетния си час.

Чосън Саджа обитава местата, на които смъртта е неизбежна, като болници, селища, покорени от болести или места на злополуки.

Макар че изглеждат като хора, те са духове служещи на крал Йонна, владетел на подземия свят и съдник на душите на наскоро починалите. Чосън Саджа се изпраща там, където е необходимо, за да събира духовете на починалите и да ги преведе по пътя към задгробния живот. Бягството от Чосън Саджа е невъзможно, тъй като той не може да бъде подкупен или подлъган.