Тояма, Япония

Тояма, Япония

14/09/2019 Off By ivo

Въпреки че не е изявена туристическа дестинация, град Тояма е място, богато на история, култура, различни развлечения и вкусни местни храни. Той е лесно достъпен чрез Хокурику шинкансен, влака стрела, и като база на алпийския маршрут Татеяма Куробе може да предложи множество непокътнати природни красоти.

Нека разгледаме какви чудеса тази столица на Тояма може да предложи на посетителите си.

Речен круиз

За посетителите, разполагащи с около половин час е препоръчително да посетят круиза по река Мацукава. Този круиз се провежда от 1988 година и дава чудесна възможност на туристите да разгледат живописния град от различна гледна точка, да научат малко за японската история от капитана на лодката и да се забавляват, хранейки рибите и същевременно наблюдавайки местната дива природа.

С над 400 черешови дървета по бреговете й, река Мацукава представя чудесна гледка по време на сезона на разцъфване на черешовите цветове. Този пейзаж е толкова великолепен, че реката се нарежда в топ сто от местата за наблюдаване на черешовите цветове.

Също така се предлага и нощен круиз по време на черешовия сезон, както и извън него. Въпреки че обичайно е доста студено по време на сезона на черешовите цветове, посетителите могат да се сгреят с топла напитка в Мацусакава Чайя, чайна точно на круизния пристан, където се предлага топло кафе, сладолед както и много други храни и напитки.

Панорамна гледка на град Тояма

От обсерваторията на общинската сграда на град Тояма, посетителите могат да се насладят на зашеметяваща панорамна гледка към целия град. В дни, когато времето е слънчево посетителите могат да видят дори планинската верига Татеяма в далечината. Независимо дали атракцията ще се посети през деня или нощта, гледката е просто невероятна.

Сасарая Сенбей

Сасарая е специализиран магазин за сенбей, оризови крекери, с няколко клона в цяла Япония. За феновете на тази японска вкусотия или за тези, които просто търсят сувенир е силно препоръчително посещението на централата му в Тояма. На посетителите се предлага обиколка на фабриката им, за което е необходима резервация, да се насладят на гледката към планините Татеяма от обсерваторията, разположена на втория етаж на фабриката, както и да се опитат сами да направят сенбей.

След като приключат с приготвянето на вкусния сенбей, посетителите могат да разгледат мястото и да опитат някои от уникалните вкусотии, предлагани в тяхното кафене.

Замък Тояма

Този замък всъщност е реконструкция на оригиналния замък Тояма, който претърпява пожар и земетресение, преди да бъде съборен през 1870-та година. Разположен в парка Замък Тояма, той е доста малък замък с красив екстериор в бяло и черно и си струва поне едно посещение.

Вътре в самия замък посетителите могат да намерят музей, който разказва историята на замъка и града Тояма, използвайки различни експонати, карти и 3D модели. Също така туристите могат да се изкачат до върха на кулата на замъка, за да получат красива и обширна гледка към целия град.

Музей на изкуството от стъкло

Първото нещо за тази сграда, което ще привлече окото на повечето минувачи е зашеметяващата й архитектура. Тя е дело на световно известния японски архитект Кума Кенго. Тя е проектирана с целта да предизвиква усещането, че човек се намира в гора от дървета, изпълнена с мека светлина.

Разкошната архитектура обаче не е единствената атракция, която заслужава да се отбележи. Този музей е специализиран в съвременното изкуство от стъкло, с постоянно сменящи се изложби на всеки етаж. В сградата има също така кафене, както и библиотека, която се простира на няколко етажа.

Градини и други природни гледки

Дори в центъра на града, който е доста развит с високи сгради навсякъде, където и да се погледне, в Тояма има и доста богата зеленина.

В замъковия парк Тояма например посетителите могат да се насладят на красива японска градина.

В някои райони дори могат да са намерят червени мостове с традиционен японски дизайн, езера пълни с шарани и диви птици. Живописната природа в Тояма трябва да се види на всяка цена.

Икедая Ясубеи Шотен

Този магазин продава традиционни японски билкови лекарства от 1936-та година. Той е изключително популярен сред туристите, които идват от страни, в които редовно се използват билкови лекарства. Самият магазин има лек ретро екстериор, които го отличава от заобикалящата го среда.

Вътре в магазина има изложение на оборудването, използвано за производството на билковите лекарства в миналото. На посетителите се предлага да опитат да работят с един от тях безплатно. Служителите на магазина показват как точно трябва да се работи с него. Освен това в зависимост от болежките или здравословните проблеми на посетителя персонала може да предложи кои билкови лекарства са най-подходящи за конкретния случай.

На горния етаж се помещава тяхното кафене, където посетителите могат да опитат деликатеси, които силно инкорпорират японски билки в себе си.

Шимикава Аме

Това е малък магазин, в който се продават традиционни японски бонбони и сладки от над 350 години насам. Той е най-известен с мизуаме, приготвен без използването на захар.

Тъй като тези бонбони са евтини, изключително дълготрайни и лесно преносими, е силно препоръчително да се закупят като сувенири за приятели или близки.