Уаджима, Япония

Уаджима, Япония

08/05/2019 Off By ivo

Уаджима е красив град, намиращ се на остров Шикоко в Япония и е чудесно място за посещение. Уаджима не е едно от най-известните места в Шикоку, но той има някои прекрасни забележителности и събития, като също така е известен със своята версия на сумо, която използва бикове вместо борци.

Друга причина, поради която хората посещават Уаджима, е, че той е част от прочутата пътека на 88-те Храма около остров Шикоку и там посетителите могат да се насладят на някои красиви и деликатни храмове, както и други странности като музей, посветен на секса, който е част от по-широкия Храм на плодородието.

В крайна сметка, ако търсите част от традиционната Япония на остров Шикоку, то Уаджима е добро място да се започне. Нека разгледаме някои от странните и интересни места, които могат да се посетят там.

Храм Тага

Храм Тага е едно от по-малките светилища в Уаджима, но същевременно е и едно от най-интересните.

Това всъщност е светилище, което се използва от онези, които следват шинтоистката вяра и хората ходят там за да се молят за плодородие и да преодолеят проблеми със зачеване и бременност.

Имайки това предвид, там посетителите ще открият редица статуи във формата на фалоси, като също така има основна статуя на фалос, която е изработена от голям пън и се използва по време на фестивала за плодородие.

В храма се предлага и специално четене на хармонията Ин-Ян, което е предназначено да разкаже на желаещия за неговата сексуална съвместимост и предпочитания.

Една от специалните части на това четене, е че на посетителя ще му бъде дадена фигура изработена от глина, която може да запази, която илюстрира най-добрата сексуална позиция за неговия характер, като също така е и чудесен сувенир от храма в Уаджима.

Секс музеят

Също така част от храма Тага е и музея, посветен на секс в Уаджима, който е също така известен като Декобоко Шиндо.

Музея се простира на три етажа и там посетителите могат да намерят множество галерии, които разказват историята на секса през вековете и има различни части, посветени както на мъжката, така и на женската сексуалност.

Разбира се деца не се допускат в музея поради очевидни причини, така че не е препоръчително място за хора, пътуващи с деца.

Изакая Хоуми-тей

Изакая е японската дума за традиционен пъб или кафене, а за тези, желаещи да опитат изкушенията, които Уаджима предлага, това е идеалното място да го направят.

Една от най-известните изакая в региона е Хоуми-тей, която е отворила вратите си преди повече от седемдесет години и предлага местни ястия и деликатеси, които използват съставки, отгледани и добити от Шикоку.

Там също се предлагат и няколко менюта за дегустация, което дава възможност на посетителите да опитат няколко от местните специалитети в рамките на едно посещение.

Фестивал Уарей

За тези, посещаващи Уаджима през месец юли, е препоръчително да се отправят към фестивала Уарей, който е един от акцентите на областта в културния й календар.

Уарей по същество е версия на сумо борбата, в която се използват бикове вместо хора и фестивала е посветен на този спектакъл.

Освен мачовете за борба на бикове, посетителите могат да наблюдават паради по улиците на Уаджима, които се характеризират с това, което е известно като ушиони, вид демон във формата на бик.

Замък Уаджима

Замъкът Уаджима е една от най-известните забележителности в града и се намира в центъра на Уаджима.

Замъкът също така е и нещо изненадващо за града, тъй като повечето замъци в страната са ремоделирани копия, тъй като оригиналните са били унищожени в различни природни бедствия или войни. Но замъкът Уаджима е оригинална структура, датираща от 1665 година, което го прави едно от местата, което наистина си заслужава да бъде посетено.

Местната Храна

Уаджима е известен с разнообразните си рибни ястия и посетителите трябва да се уверят да отделят време да ги изпробват когато са в града.

Един от най-известните деликатеси там е джойокотен, който представлява вкусно рибно кексче. Друг местен фаворит е тамеши, риба червен луциан, която се сервира с ориз и се приготвя в глинена купа.

За тези, търсещи нещо по-интересно е препоръчително да опитат тайсоумен – ястие, което също съдържа червен луциан, който се сервира с нудли, украсени да наподобяват вълни.

Музея Дате

Музея Дате в Уаджима разказва историята на клана Дате, които са били владетели и управници на Уаджима в древните дни.

Семейството е управлявало в тази част на Япония в продължение на повече от 250 години през целия период на шогуната Токугава и там могат да се видят някои от техните лични вещи като селекция от оръжия, както и дрехи, керамика и други.

За желаещите да научат повече за историята и културата на тази област, това е мястото, което не бива да пропускат.

Перли

За тези, търсещи подаръци или сувенири от пътуването си до Уаджима, перлите са един от най-добрите варианти.

Тази част на Япония е известна със своя добив на перли и са налични магазини като Шинджу Кикан, където могат да се закупят различни видове перли, а и също така да се получи информация как точно се събират перлите в района на Уаджима.

Освен истински перли, могат да се закупят и други сувенири, като например „перлени“ бонбони, които са направени в региона.

Парк Широяма

Широяма-коен е един от основните паркове Уаджима и е идеално място за тези, желаещи да се оттеглят от централните части на града за тиха и приятна разходка из природата.

Едно от нещата, които посетителите трябва да имат в предвид, е че паркът е доста стръмен и ще се наложи да се изкачат по хълмисти терени, които от своя страна предлагат добра тренировка и прекрасни гледки.