Хакодате, Япония

Хакодате, Япония

21/05/2019 Off By ivo

Очарователният град Хакодате се намира на остров Хокайдо и се радва на голям брой местни туристи, но за съжаление на доста по-малко международни посетители. За пътуващите до Хокайдо, Хакодате е чудесно място за посещение в самото начало на пътуването из тази прекрасна префектура, тъй като се намира в южната част на острова и също така има славата на едно от най-красивите места в цяла Япония.

Хакодате лежи в сянката на впечатляващата планина, носеща същото име – Хакодате, като посетителите могат да прекарат част от времето си в разходка по залесените улици и да се насладят на забележителностите, които включват музеи, занаятчийски работилници, стари къщи на бивши търговци и сергии, предлагащи вкусна улична храна.

Друга отличителна черта на Хакодате е великолепната природа, която заобикаля града, така че за тези, които имат време, е препоръчително да се запишат на еднодневни обиколки и екскурзии до буйните паркове и местни села.

Също така е добре да се отдели време да се разгледа занаятчийската сцена в града, тъй като тази част на Япония е известна с талантливите си майстори, които творят любопитни и чудати неща като възхитителни музикални кутии и стъклени изделия.

Сутрешният пазар

За тези, искащи да разгледат местната продукция, с която е известен Хокайдо, е препоръчително да посетят Сутрешния пазар, който се намира в серия от сгради, които гледат към главния залив.

Там може да се намери голямо разнообразие от местни деликатеси, включително и купища пресни морски дарове.

По-специално, Хакодате е известен със своите сочни раци, които могат да се закупят пресни от пазара, или за желаещите да пропуснат тази стъпка е препоръчително да преминат към един от ресторантите, които предлагат вкусна и прясна морска храна, намиращи се в непосредствена близост до пазара.

В тях могат да се опитат местните специалитети, като донбури, който представлява купа с ориз , покрита с прясно уловени морски дарове.

Крепост Горюкаку

Горюкаку е построена през 1864 година и има претенциите за слава за това, че е първата по рода си крепост, построена в Япония в западен стил.

Тя е била седалището на република Езо в древните дни и също така е построена във формата на звезда, така че като човек се изкачи високо и погледне надолу може да види уникалния й дизайн.

Не всички части на крепостта все още стоят, тъй като голяма част от нея е била съборена в древните дни, но посетителите все пак могат да се насладят на руините и черешовите дървета, които очертават пътеките й.

Мястото е особено впечатляващо през пролетта, когато сезона на черешовите цветове е в разгара си.

Калмари

Тъй като Хакодате се намира в непосредствена близост до морето, може да се каже, че морските дарове са основен компонент в много от менютата там.

Специалитетът от морски дарове обаче в тази част на Япония са калмарите и могат да се опитат редица от разнообразни ястия приготвени с тях в целия град.

Един от най-добрите деликатеси се нарича Хакодате Шио Рамен, който представлява ястие приготвено от нудли и калмари, вместо обичайното свинско месо.

Резиденция Накамура-ке

За тези, желаещи да се разходят и проучат местността извън Хакодате, е препоръчително пътуване до съседстващия град Есаши.

Тази част на Япония е била известна с търговията си с херинга през 18-ти и 19-ти век и това е правило местността важен търговски център в древните дни.

В днешен ден посетителите могат да разгледат как Есаши е изглеждал в миналото, като посетят Резиденция Накамура-ке, която представлява грациозен дом, построен в традиционен стил от дърво от кипарис и камък.

Този дом е принадлежал на известен търговец и се слави с това, че е бил построен чрез наместване на камъка и дървото без използването на нито един пирон, което го прави още по-впечатляваща забележителност.

Кула Горюкаку

Кулата Горюкаку се намира в близост до крепостта Горюкаку и е известна като добра атракция благодарение на своята прекрасна платформа за наблюдение, която се издига на височина от деветдесет метра.

Там посетителите могат да погледнат надолу към съседната крепост, и да се насладят на уникалния й дизайн под формата на звезда, като също така има обяснения и история за републиките Еномото и Езо.

Това е чудесно място, на което посетителите да се насладят на зашеметяващите гледки и едновременно да научат историята на Хакодате.

Мотомачи

Мотомачи е известен с това, че е историческото сърце на Хакодате и туристите могат да разгледат гама от великолепни архитектурни сгради, когато са там.

Тази част на града е известна със своите консулски сгради и църкви като римокатолическата църква, епископската църква, руско-ортодоксалната църква и бившата сграда на Британското консулство.

Всички те са построени в стар европейски стил и посетителите могат да разгледат старата публична зала, построена през началото на 20-ти век.

Друго място, което е интересно да се види, е храм Гокуку, който е бил използван като гробище за членовете на императорската фамилия, починали по време на известната битка при Хакодате.

Крепост Цугару

Крепостта Цугару е една от най-големите гордости на Хакодате, намиращ се на върха на планина Хакодате. Крепостта е била използвана по времето на Втората световна война, като е служила за батарея.

За да се стигне до крепостта, посетителите могат да се качат на лифт до върха, след което чрез кратка разходка се стига до западната батарея и след това може да се посетят и източната и южната батарея.

Пред самата крепост са налични маси за пикник, където туристите могат да спрат за освежаващи напитки и да се насладят на гледката към града.