Хаконе, Япония

Хаконе, Япония

02/04/2019 Off By ivo

Хаконе е красива планинска горска област, намираща се южно от Токио, осеяна със старомодни села, водопади и спа хотели. Хаконе се намира в близост до известния връх Фуджи, приблизително на час и половина с влак от Токио.

Онсен и СПА

Има хиляди онсени, осеяни около вулканичните райони на Япония. Смята се, че те имат лечебни качества, оставяйки посетилите ги с чувство за освежаване, подмладяване и отпускане след добро накисване. Възползването от тези терапевтични изживявания от японските онсени трябва да бъде на върха на списъка ви с неща, които трябва да опитате в Хаконе. Регионът е известен с тях.

Планината Хаконе е активен вулкан, поради това водата се нагрява по естествен начин чрез подземни извори. След това водата се подава директно в онсените с температура около седемдесет градуса. Силно препоръчително е да се отседне в хотел, който притежава своя собствена гореща баня, но ако това не е опция винаги се предлагат и публични такива.

Традиционни рьокани

Много рьокани в Хаконе са построени върху естествени горещи извори, за да се възползват от геотермалната енергия, като по този начин предлагат удобни съоръжения за къпане на своите гости. Да останеш в рьокан и да изживееш японската онсен култура вървят ръка за ръка и това е нещо, което е силно препоръчително ако посещавате Хаконе. Там са налични многобройни хотели, от традиционни до модерни, което предлага на посетителите широк избор за това къде да отседнат.

Ако решите да прекарате една вечер в рьокан, настаняването най-вероятно ще включи закуска и вечеря. Много от опциите, предлагани на гостите в повечето рьокани, включват традиционното японско кулинарно преживяване „кайсеки“ заедно с престоя. Това автентично японско хранително изживяване определено е отличителна черта на Хаконе.

Курсовете в кайсеки се състоят от множество ястия, приготвени от пресни, местни и сезонни продукти. Всеки елемент на всяко ястие е сглобен за придаването на приятна естетика. Японските готвачи преминават през години на обучение, тъй като приготвянето на такива ястия изисква фина прецизност и умения. Ястията от курса се сервират в декоративни керамични съдове и специфичен ред, оставяйки хранещия се да се чувства специален и удовлетворен.

В някои хотели на гостите може да се предложат и традиционни дрехи, наречени юката, и чехли, които да носят на вечеря. Това още повече допринася за едно автентично и културно преживяване. Храната обикновено се сервира в трапезария в традиционен японски стил.

Музей на открито

Музеят на открито в Хаконе е изложба, включваща стотици скулптури, разположени сред природата в красивите японски градини. Многобройните експонати в музея на открито в Хаконе включват колекции от известни художници като Пикасо и Хенри Мур. Музеят ще се хареса на повечето от посетителите, тъй като предлага приятна разходка сред природата и някои наистина уникални произведения на изкуството.

Вулканичната долина Овакудани

Ако посетите Хаконе със сигурност трябва да се отбиете и да разгледате активната вулканична долина Овакудани. След като планината Хаконе изригва преди много години, тя оставя масивен кратер от едната си страна, който е наистина зрелищна гледка. Районът е все още доста активен със серни гейзери и отдушници, които отделят газове в атмосферата. От това, разбира се, цялата област мирише на сяра, но не бива да позволявате на това да ви попречи да я разгледате.

На върха има магазин за туристически сувенири и подаръци, който продава прясно сварени „куро тамаго“, или черни яйца. Те са обикновени кокоши яйца, но черупките им стават черни, защото се варят в горещата изворна вода. Възможно е също да стигнете до горещите извори и да видите как се приготвят самите яйца.

Овакудани е чудесно място за обяд, тъй като има кафенета, предлагащи традиционни японски ястия като рамен, удон, японско къри и темпура. Въпреки че се намира в оживен туристически район, храната там е изненадващо добра и в ясен ден може дори да се види върха на планина Фуджи.

Езеро Аши

След обяд в Овакудани се спуснете надолу по планината, за да стигнете до следващата красива дестинация – езерото Аши, още известно като Ашиноко. Там се предлага круиз на пиратския кораб Хаконе, от който посетителите могат да разгледат забележителностите на самия кораб и езерото. Предлагат се красиви гледки към планина Фуджи, но ако посетите местността докато е облачно това може и да не е опция.

Разходката с лодка е от Тогендаи до Мото-Хаконе и отнема около 30 минути. Също така около бреговете на езерото има доста приятни пътеки за пешеходен туризъм.

Храм Хаконе Джинджа и портата тори

Кратка разходка по брега на езерото ще ви отведе до масивна порта „тори“ с изглед към езерото. Тези шинтоистки порти са доста известни и най-вероятно сте виждали такива по многобройните снимки свързани с Япония, защото те са наистина зрелищна гледка. От нея можете да се разходите до близкото светилище. Най-подходящото време да се посети и да се избегнат масите туристи, които се стичат натам през деня е късният следобед. Това ще ви осигури достатъчно време и спокойствие да разгледате прекрасния храм и градина.

Хаконе-Ямото

Хаконе-Ямото е междинна спирка за много пътуващи към или от Хаконе, но ако разполагате с няколко часа, това е наистина приятно място за опознаване. Главната улица на градчето е много красива и разполага с много ресторанти, кафенета и магазини, като също така има и приятна алея за разходка по реката, която минава от там. Можете да оставите багажа си в заключващите се шкафчета на гарата и да разгледате това прекрасно място и да се насладите на някои от деликатесите, които се предлагат там, като например сладолед от лилав сладък картоф и зелен чай.