Хида-Такаяма, Япония

Хида-Такаяма, Япония

05/03/2019 Off By ivo

Такаяма е град в планинския регион Хида, префектура Гифу. За да се разграничи от други места, наречени Такаяма, градът често се нарича Хида-Такаяма. Такаяма е един от малкото японски градове, които са запазили традиционната си атмосфера по неповторим начин, особено красивият си запазен стар град. Той се нарежда сред най-посещаваните дестинации на пътниците, желаещи да изпитат провинциалния начин на живот.

Такаяма се слави с висококачествен дървен материал и висококвалифицирани дърводелци през феодалния период в Япония. Следователно града е бил поставен под пряк контрол на шогуна и се е радвал на доста добър просперитет, като се има предвид отдалеченото му планинско местоположение. Фестивала Такаяма, провеждан през пролетта и есента, се счита за един от най-добрите японски фестивали. Нека разгледаме няколко неща, поради които Такаяма заслужава да бъде посетен.

Регион Хида

Регионът, включително и реката, която минава през него, се наричат Хида, като пред много от градовете в него се поставя префикс Хида, например Хида-Такаяма. Посетителите могат да научат всичко за планинската култура в този регион, както и да посетят Фолклорния музей Хида. До него се стига чрез кратко десетминутно пътуване с автобус то гарата. Също така могат да бъдат видени и прекрасно запазените сгради Гашо, които са били използвани за жилища и работилници за коприна. Самият музей разказва историята за това как е протичал живота в този регион по време на древността.

В близост до град Хида-Такаяма се намират и други атракции като замъка Мацумото, Ширкава-Го, Канезава и град Геро, до които лесно може да се стигне с кола. Системата за обществен транспорт също е добър избор, но, разбира се, ще отнеме повече време.

Пътуване с влак

Големите прозорци на влака позволяват на пътниците да се насладят на изключителни гледки. В подножието по пътя на влака се простира богатата, изумрудено зелена река Хида. Цвета на реката е идеално подчертан от белите камъни, с които са посипани бреговете й. Влакът се изкачва бавно и дава на пътниците време да се насладят и снимат прекрасните гледки.

Не е нужно да сте фен на влаковете, за да се насладите на това пътуване. Това всъщност е чудесен начин посетителите да видят префектура Гифу в централна Япония. Географията на префектурата се формира от ниско разположени планини, долини и, разбира се, грандиозни реки. Тези гледки се разкриват прекрасно през големите прозорци на влака и това се превръща в едно чудесно изживяване.

Атракции

При пристигането в Такаяма и самото излизане от железопътна гара Такаяма просто пресичате и можете да намерите зоните за опазване на традиционното наследство. Град Такаяма има 100-годишна история за посрещане на гости от цяла Япония. Някога градът е бил спирка по път, наречен Бури Кай До – по този път се е пренасяла рибата Бури от японското крайбрежие до централна Япония, преди да се насочи към Киото и Едо.

Центърът на Такаяма е оживено място. Местните жители са положили много усилия за да запазят не само сградите, но и традиционното чувство за топло гостоприемство. В самия град цари спокойна атмосфера, която приканва туристи от Япония и целия свят за почивка в тази прекрасна местност. Друга причина, поради която Такаяма е известена дестинация сред чуждестранните посетители, е поради изобилието от ресторанти и уютни кафенета.

Самият град предразполага посетителите да потънат и изживеят представата, че се намират в древна Япония. Качеството на стоките, предлагани в магазините, е също така изключително. Такаяма е известна още и със своите пивоварни за саке.

Темпото в града определено има спокойна атмосфера, което е особено приятно за тези дошли от пренаселените и шумни градове като Токио и Киото.

Храна

Такаяма е едно от първите места, в което започват да се предлагат вегетариански соба нудли. Разбира се, повечето соба нудли са предимно с добавки от зеленчуци, но почти винаги за приготвянето на бульона им се използва риба. Но не и в ресторант „Ебису Соба“ в Такаяма, който предлага превъзходен бульон от гъби.

Също така Хида-Такаяма се слави със своето говеждо месо и местните жители се гордеят много от качеството му.

Друг известен деликатес в града е „гохей мочи“. Това е деликатес, който може да се намери и в централна Япония, но в Такаяма той е малко по-пикантен, отколкото например в южен Гифу. Гохей мочи представлява мочи от лепкав ориз, покрито с мисо паста и изпечено на скара.

Многобройните кафенета и ресторанти разполагат с най-разнообразни деликатеси, на които посетителите могат да се насладят, включително парфе мача и японски оризови кексчета с подсладени азуки бобчета.

Древната пътека Хигашияма

На кратко разстояние пеша от зоната за опазване на културното наследство се намира наситената със светилища пътека Хагашияма. Пътуването в древните времена е било опасно, пътуващите винаги са спирали по тези светилища и храмове, за да се помолят и получат благословия за безопасно пътуване. Поради това тази пътека е изпълнена с шинтоистки и будистки светилища и храмове.

Пътеката Хигашияма е добре обозначена и е изпълнена с многобройни знаци на английски език. Този район е изключително спокоен, простира се на около 3,5 километра и има изненадващо малко туристи.