Храмът на глиганите, Гоу в Киото

Храмът на глиганите, Гоу в Киото

25/06/2019 Off By ivo

Гоу е светилище, разположено в западната част на Националната градина Киото Гиоуен. Основните богове, които се почитат там са историческите фигури от 8-ми век, наречени Уаке но Кийомару и неговата голяма сестра Уаке но Хиромуши.

Кийомару е един от хората, на които се приписва създаването на Хейан-Кьо (предишното име на Киото), като неговия портрет дори се използва на една от банкнотите. В днешен ден Кийомару е известен като бог-пазител на долните крайници.

Преди създаването на Хейан-Кьо, Кийомару е бил въвлечен в политическа борба, в резултат на което в последствие бива изпратен в изгнание и сухожилията на краката му биват прорязани. По време на опасното му пътуване до днешен Киото, в което има многократни опити за прекратяване на живота му от страна на враговете му, изведнъж от планините се появяват стотици глигани, които го съпровождат и защитават по време на пътуването му. Освен това, нараняванията на краката му биват чудотворно излекувани и той успява да стои и ходи с тях отново.

Глиганите

Поради тази история, свързана с Кийомару, храмът Гоу е също известен и с името Храмът на глиганите, Иношиши Джинджа, като там има многобройни статуи, изобразяващи глигани.

Първоначално посетителите ще забележат двата глигана пазители – Кома Иношиши, които са поставени пред главния вход на светилището. Тези глигани, един мъжки и един женски, са общо признати като символи на светилището.

С влизането в пределите на храма, туристите могат да видят темизуя (място за миене на ръце). Водата в тази темизуя идва от устата на статуя на глиган, направен от бронз, и се казва, че ако муцуната на глигана бъде погалена той ще донесе късмет на този, който го направи.

В ляво от залата за поклонение може да се види колекция от глигани, събрана от цял свят. От орнаменти до истински глигани, които са били препарирани, там са изложени всякакви видове глигани.

Колекцията от глигани също може да бъде разгледана в района в близост до главния офис на светилището. Там също има доста експонати, така че е добре да не се изпуска.

На снимката по-горе е изобразена скулптура, създадена с трион и направена от ствола на 300-годишно дърво Кацура. Тя се нарича Хишо Ояко Иношиши и изобразява свещен глиган, предпазващ потомството си. Тази дърворезба и две други скулптури, Нобори Ками Иношиши и Ори Ками Иношиши, са създадени от Кейджи Кидокоро, който е артист, световно признат за създадените си с трион творби.

Статуята по-горе е Гакаке Иношиши, глиган изпълняващ желания, и както може да се види, около него има много Курататей-гуши.

Курататей-гуши идват в комплект от две и могат да бъдат закупени в офиса на светилището за символична цена. Посетителите написват на едно от тях името и желанието си и го поставят пред статуята на глигана, а другото взимат за украса. Това е практика, която е уникална за този храм.

Другите атракции на територията на храма

Атракциите в храма Гоу не се ограничават само до глиганите. От лявата страна на главния храм, може да се види Ашинае Нанги Кайфуку но Хи. Този каменен паметник се използва от тези, които страдат от наранявания или заболявания на бедрото и краката, като се молят за възстановяване, или като стоят на отпечатъка на стъпка на земята или просто потъркват паметника с ръце.

Там посетителите също могат да намерят китайско дюлево дърво, което е на възраст повече от 100 години. То е известно като Зенсоку Фуджи но Го Шинбоку, Свещеното дърво, което лекува астма, тъй като алкохола, приготвен от китайските дюли на това дърво, се счита за ефективен лек срещу астма.

Сувенири

В храма са налични многобройни сувенири, които могат да се броят като една от забележителностите в храма. Един от тях са дървените плочки Ема, на които посетителите на храма пишат своите желания, като те идват в 6 различни дизайна.

Също така, могат да се открият редица други предмети, наименувани на глиганите, като защитните керамични амулети, чаени чаши и вратовръзки с дизайна на глигани. Разбира се, има и специални амулети за предпазване на долните крайници – Кенкаяку Мамори, един от многото предмети служещи за защита на краката и бедрата.

В храм Гоу също се случват доста събития, като Иноко Сай – Фестивал на жътвата, известен със своята елегантност, провеждащ се ежегодно на 1-ви ноември. Друго голямо събитие се провежда на 4-ти април на име Гоу Тайсай. И на 21-ви всеки месец се провеждат големи молитвени церемонии, Аши Коши Мацури, където хората се молят за здравето и безопасността на бедрата и краката си.