Шинмон – Традиционни гербове, които разказват много за своите светилища

Шинмон – Традиционни гербове, които разказват много за своите светилища

27/06/2019 Off By ivo

Всеки храм има свой своя собствена „шинмон“, или емблема. Емблемата е определена според историята, традицията и почитаното божество, затова всеки посетител може да разбере повече за историята на светилището, ако знае как да познава емблемите. Нека да разгледаме някои от интересните гербове на храмовете в столицата на Япония, Токио.

Мицудомое

Мицудомое, трио от форми, които наподобяват запетаи, е популярен герб, често използван за различни светилища. Първоначално мицудомое представлява светилищата Хачиман, които са почитали божеството на войната и стрелбата с лък, но в днешен ден използването на тази емблема се е разширило до доста други разклонения на вярата. В Токио, Томиока Хачиман е един от най-известните примери, които използват мицудомое като техен шинмон.

Нагаре-Мицудомое

Подобна на мицудомое, но с всяка част на емблемата удължена, което създава впечатлението за движение, поради което към името се добавя „нагаре“, поток. Тази емблема се нарича и „охлюв“. Канда-Мьоджи, храм, който използва тази емблема като своя шимон, се казва, че е бил построен на блато, което е било пълно с охлюви.

Кикука-Моншо

Хризантемата (кику) е популярно използвана като мотив за много светилища, но Кикука-Моншо в частност е символ на японското имперско семейство. Поради това тази емблема се намира в светилищата, които са свързани с императорското семейство. Мейджи Джингу, в който се намират мощите на император Мейджи, е един пример за това. Тази емблема често се вижда и на върха на портите Тории или на големи осветени дисплеи, но има и много други. Могат да се открият и множество по-малки, поставени на някои неочаквани места.

Мицуба-Аой

Мицуба-Аой включва трио от листа, мицуба, и репрезентира светилищата, обвързани с Токугава, семейството на великите владетели от периода Едо. Светилището Тошогу в Никко е най-известното място, където може да се види, като също така там са положени и мощите на Токугава Иеясу. В Токио също има Шиба-Тошогу в близост до Токийската кула. Макар и да не е най-големият храм, той е богат на шинмон, които могат да се видят почти навсякъде.

Ине-Мон

Ине, или ориз, е традиционна основна храна в японската кухня и тя е била редовно предлагана като дар на божествата. Ине-Мон често се използва като символ на светилищата на Инари, които почитат божеството на земеделието. В Токио може да се намери храм на Оджи-Инари. В символа Ине-Мон на този храм се включва и канджи символа за крал. Всяка Ине-Мон емблема има своя уникална характеристика спрямо светилището, което репрезентира.

Уме-Мон

Уме-Мон репрезентира светилищата, които почитат легендарния учен и политик Сугавара но Мичизане от 9-ти век. Казва се, че Мичизане е обичал сливовите цветове, уме, и поради тази причина е бил създаден точно този герб. Светилищата на Мичизане обикновено се наричат Тенмагу или Теншин и се почитат от трудолюбиви студенти, които учат за приемни изпити. Светилището Юшима Тенмагу е особено известно в Токио, като в началото на пролетта цветовете на сливите великолепно допълват емблемите на Уме-мон в храма.

Манджи-Мон

Често бъркан със свастика, Манджи първоначално е бил будистки герб. Токийският храм Незу е използвал Манджи като свой шимон през цялата си история, като функцията му е била малко неясна, между светилище и храм, до периода Мейджи, когато става окончателно храм. От април до месец май, храмът Незу е известен с великолепните си цветове на азалия.

Шичийо-Мон

Шичийо-мон, който се състои от седем кръга, репрезентира светилищата, които почитат Мьокенбосацу и Голямата мечка, също използвана от някога могъщия самурайски клан Таира. Шичийо-мон може да бъде намерен в историческия храм Торигое в Акасака. Казва се, че главният свещеник на този храм в древните дни е служил на клана Таира.

Кико-Мон

Шестоъгълно оформеният Кико-мон има за цел да наподобява черупка на костенурка. Много от символите на Кико-мон имат характерен канджи или друг графичен символ в средата на шестоъгълната рамка. Този стил често се използва от светилищата, които са свързани с храм Изумо-Тайша, който е известен като резиденцията на Окунинуши, божеството на брака.

Хаучива-Мон

Хаучива-Мон репрезентира митичното създание Тенгу, легендарен вестоносец на божествата. Тенгу са изобразени като червени същества с дълъг нос, които носят голямо листо, използвано като ветрило за създаване на силни ветрове. Наименованието на тази емблема, хаучива, означава ветрило, направено от листо, като е силно обвързано с легендата за Тенгу. Храмът Котохира на Тораномон се отличава с този шинмон, като легендата разказва, че веднъж този храм е бил посетен от истински Тенгу.