Японски филми на ужасите, които трябва да бъдат видени

Японски филми на ужасите, които трябва да бъдат видени

14/11/2018 Off By ivo

Япония има богата традиция на разказване на истории, голяма част от които са страховити. И тази традиция се е просмукала директно във филмовото изкуство на страната. Това означава, че японското кино на ужасите е страхотно … ако знаете правилните филми, които да гледате.

Нека разгледаме списък на едни от най-популярните и интересни филми на ужасите в японската кинематография.

Battle Royale (2000)

В дистопично бъдеще Япония е полицейска държава, която всяка година избира един училищен клас и кара учениците да убиват един друг. Филма следва предимно двама герои – Шуиа и Норико, но също така показва действието и от гледните точки на други герои (поне тези, които оцеляват след първия акт), сплитайки под-историите на героите в една голяма свързана история, която включва тийнейджърска мелодрама с купища насилие.

Ужасът идва от прекомерно графичните убийства, причинени от експлозии, куршуми, арбалети и брадви. Жанра му влиза в рамките на тийнейджърски слашър филм с 42 непълнолетни герои, които се борят помежду си. Разбира се, има слаби персонажи и дупки в историята, но като за филм, чиято главна идея е ужасяващи убийства между ученици, той свършва перфектна работа.

Jigoku (1960)

Джигоку (Ад) разказва историята на Широ, студент по теология, който попада от едно нещастие на друго. Без да разкриваме сюжета на историята, може да се споменем, че в него има убийство, секс, смърт, лъжи и кражби, които са усукани около сложни герои, с които Широ трябва да се справи.

Историята се разгръща като обикновена престъпна драма до момента, в които всички умират и точно тогава започва истинският ужас.

Широ и неговите „приятели“ се озовават в Джигоку (японското разбиране за ада), изправени пред демони и мъчения за останалата част от филма. Това са около 40 минути наситени с огън, кръв и писъци. За тези които не са запознати с будистката идея за ада, то това е едно страхотно въведение.

Макар че най-запомнящите се моменти от филма са поредиците ефектни сцени на мъчения, най-ужасяващите са бавните и тихите. Тъй като Широ пътува през подземния свят, той се сблъсква с членовете на семейството си, приятелите и хората, на които той е навредил и наранил с действията си приживе. Той е поставен пред скръбта и тайните, които близките му са таели в душите си.