Японското божество Кицуне

Японското божество Кицуне

17/12/2018 Off By ivo

Лисицата (кицуне) играе роля в японската култура, която е необичайно богата и сложна. Вярванията, които се развиват, когато хората живеят в близост до природата, продължават да съществуват в историите, фестивалите и езика. Дори и в тези рационални времена, лисицата все още има магическа аура, която все още се усеща в японската култура.

Ако сте посещавали Япония е много вероятно да сте виждали статуи на лисици в шинтоистките храмове. Това изглежда леко странно от западна гледа точка, тъй като животните не са намесени в религията. Със сигурност японците не почитат лисиците?
Не, не точно, макар че зависи от това кого питате. Когато видите тези лисици е вероятно да сте в светилище посветено на бога Инари, който се почита навсякъде от малки крайпътни светилища до големи туристически дестинации като Фушими Инари в Киото. Повече от една трета от светилищата в Япония са храмове на Инари, а освен статуите на лисици, очевидният символ, който показва светилищата на Инари, са червените порти Тори.


Цели книги са написани за разнообразното значение на Инари, но едно нещо, с което всички са съгласни, е че този бог е свързан с ориза. Като се има предвид важността на ориза в Япония, Инари очевидно е от голямо значение. Често хората се молят на този бог за просперитет на бизнеса си – което е може би, както отбелязва ранният японист Лафкадио Хърн, защото цялото богатство в старите дни се е измервало в ориз.


Добре, но какво общо има лисицата с това? Лисицата е свързана с Инари като символ, пратеник, слуга или може би повече. Каквато и връзка да има между тях, в днешен ден е невъзможно те да бъдат разделени, макар и никой да не е напълно сигурен как се е появила тази връзка. Най-ранните сведения за поклонението преди Инари, преди 10-11-ти век, не споменават нищо за лисиците.
Най-простото обяснение изглежда, е че гризачите ядат ориз, лисиците се хранят с гризачи, така че на лисиците може да се гледа като на защитници на ориза. Но някои от свързаните с тях вярвания нямат такова рационално обяснение. Обърнете внимание на факта, че поклонниците в светилищата на Инари обикновено предлагат като дар „абураге“, тънки филийки пържено тофу с аромат на сладък соев сос. Предполага се, че това е любимата храна на лисиците. Ето защо удон с пържено тофу се нарича Кицуне удон.


Естествено, лисиците са хищници, така че това е доста странно. Не е намерено обяснение за това вярване и отново няма ясен исторически запис за това как се е развила тази традиция. Животните понякога харесват храни, които никога не биха получили в природата.


Лисицата Гоблин


Въпреки че лисиците на Инари са свързани с могъщо божество, също се смята, че имат и недоброжелателни представители. Демонът лисица Кицуне е точно това. Историите за техните свръхестествени сили са странни и разнообразни, включващи всичко от странно човешко поведение до необичайно време.
Кицуне може да създаде илюзията, че е човек обикновено с цел да извърши някое злодеяние. Лисицата може да се представи като пътуваща жена в беда или монах на поклонение и след като любезен селянин бива излъган да ги приюти за вечерта, на следващата сутрин той установява, че цялата му храна и ценности са били откраднати. За да напакости още повече, Кицуне може да обръсне главата на домакина си. Но има и по-страховити истории, в които се гласи, че те използват тези си способности за измама, за да изкушат хората да отидат на места, където вероятно ще намерят смъртта си.


Лисицата не е единствения животински йокай, който може да променя формата си, но те имат специално предпочитание да се появяват като красива жена, за да заблудят хората.
Но преобразяването под форма на човек е само малка част от способностите им. Кицуне може да създаде пълна „виртуална реалност“, карайки човек да мисли, че е в къща, която не съществува или да изпита земетресение, което реално не се случва.

Обладаване


Да бъдеш измамен от лисица е достатъчно лошо, но тя де се всели в тялото на човек звучи много по-неприятно. Казва се, че лисиците се вселяват в хора по различни причини. Те биха могли да искат отмъщение за оскърбление, вариращо от убийството на малкото им до смущаване на следобедната им дрямка. А може би искат да направят нещо, което изисква човешка ръка или облик, като построяването на малко светилище в тяхна чест или набавянето на любимата им храна пържено тофу.
Казва се, че ефектите от това превземане на човешкото тяло могат да бъдат доста неприятни – болка, лудост, истерия, припадане и други. Но в други случаи се изразява само в странно или неподходящо поведение.