Етикет на хранене в Южна Корея

Етикет на хранене в Южна Корея

12/11/2018 Off By ivo

Вежливостта е много ценено качество в Корея, а на споделянето на храна се обръща специално внимание. Въпреки че не всички стари традиции се спазват, все още има някои важни такива:

Изчакайте най-възрастните да седнат около масата първи. Те заемат най-доброто място, което е най-далеч от вратата.

Преди да започнете е много важно да кажете фразата, означаваща „Добър апетит!“ – 잘 먹겠습니다 [jal meok-ge-sseum-ni-da] !

По време на хранене в никакъв случай не духайте носа си, счита се за много грубо. Ако наистина ви се налага, помолете да станете от масата.

Старайте се да следите темпото на другите и да не сте нито по-бързи, нито по-бавни.

Купите със супа и ориз не се вдигат във въздуха докато се храните както в някои други азиатски страни.

В Корея някои от ястията се сервират в големи съдове, поставени в центъра на масата, от които да се отсипва. Не слагайте в своята чиния повече, от колкото е нужно и гледайте да има достатъчно за всички.

Винаги наливайте напитки за останалите, преди да налеете за себе си. А ако са по-възрастни е особено важно да допълвате чашите им, когато видите, че са наполовина празни. Ако на своя страна по-възрастен или висшестоящ ви предложи питие, се счита за много грубо да откажете. Тогава придържането на чашата е задължително с две ръце, а при отпиване трябва да се обърнете на другата страна.

Пръчиците за хранене никога не се забождат в ориза, тъй като това напомня на традиционни погребални ритуали. Не само е признак на невъзпитание, но и носи лош късмет. Поставяйте приборите върху масата.

За завършек отново има задължителна учтива фаза, с която изразявате, че сте се насладили на храната – 잘 먹었습니다 [jal meogo-sseum-ni-da] !