Gloomhaven (Настолна Игра)

Gloomhaven (Настолна Игра)

18/10/2018 Off By ivo

Gloomhaven е бордова игра, изпълнена с тактически битки в свят с непрекъснато променящи се мотиви. Играчите ще поемат ролята на скитащ авантюрист със свой специален набор от умения и собствени причини за поетото пътешествие до този мрачен ъгъл на света. Играчите трябва да работят заедно, за да преодолеят препятствията, които се изпречват срещу тях, като страховити подземия и забравени руини. По време на играта, те ще развият способностите си чрез събрания опит и плячка от спечелените битки, ще открият нови места, които да завладеят и плячкосат. Gloomhaven е една постоянно развиваща се история, създадена от решения, които играчите вземат.

Това е игра с постоянно изменящ се свят, като една кампания може да се простре между няколко игрови сесии. След всяка история играчите решават как да продължат, от което зависи как ще се разгърне историята, механика която можем да сравним с тип книга-игра „Избери своето приключение“. Всяка история се играе в сътрудничество между играчите, като те се бият срещу чудовища, контролирани от иновативна картова система, която определя реда на игра и какви действия може да извърши играчът, когато редът му дойде.

Всеки ход, играчът избира две карти от тестето си, които да играе. Номера на най-горната карта определя техния ред в рунда. Всяка карта има горно и долно умение и когато реда на играча дойде, той може да избере дали да използва горното умение на едната карта и долното умение на втората карта или обратно. Но играчите трябва да внимават, защото с течение на времето те ще загубят за постоянно карти от тестето си. А ако завладяването на подземия и тъмници отнеме прекалено дълго, героите ще се изтощят и ще са принудени да се оттеглят.

Gloomhaven е игра за 1 до 4 човека, като препоръчителния брой играчи за най-добро изживяване е трима, а една история отнема между 60 до 120 минути.