Hausu (1977)

Hausu (1977)

11/12/2018 Off By ivo

„Hausu“е наистина нещо специално. Но най-блестящите ревюта пропускат най-важното за неговото величие. Те се фокусират върху „чалнатото“ и „скандалното“, а не върху нещата, който правят „Hausu“ уникален филм.

И кои са тези неща? Ще стигнем и до това, но нека първо да разгледаме историята около него.

Режисьорът Нобухико Обаяши е известен рекламен директор в Япония през 70-те години. Тохо го приближава след успеха на филма „Jaws“, като го помолва да създаде нещо подобно, което да се възползва от този успех. Вместо да направи убийствен филм за акула, той се обръща към дъщеря си, Чигуми, която е ученичка в основно училище, за идеи. Той я запитва от какво се страхува. Шумни часовници, падащи футони (японска спална постелка), пиано, отрязващо пръстите на свирещия и пухкави котки, като всичко това отива от главата на момичето директно във филма.

Това е, което прави „Hausu“ страхотен филм. Това е абсолютно детински филм на ужасите,до такава степен, че героите са едноизмерни (дори имената им показват тяхното поведение и характер). Но всичко това се вписва перфектно в преживяването,което филма пресъздава. Ако гледате „Hausu“ като възрастен означава, че ще бъдете принуден да мислите като дете и да изпитате страховете, който плашат децата.

Понякога съчетанието на наивността и кървавите сцени на „Hausu“ са просто перфектни.Друг път не чак толкова. Но въпреки несъвършенството на филма, всичко взетозаедно просто работи, защото е автентичен. Въпреки че хората през 2010 година похвалиха „Hausu“заради неговата „странност“, е много вероятно привързаността на повечето хора да идва точно поради неговата автентичност. „Hausu” знае точно какъв филм иска да бъде и го изпълнява с пълна сила. Съчетайте това с обърканата детска перспектива и имате един филм, който си заслужава да бъде гледан.