Kokou no Hito

Kokou no Hito

05/09/2019 Off By boris

Чрез болка и големи усилия човек може да достигне върха на света. Стоейки там, където никой досега не е стъпвал и това има вълнуващо усещане за успех. За това тренира, работи и живее Мори Бунтару.

Изкачването му до върха започва, когато се прехвърля в нова гимназия. Въпреки самотния си и уединен характер, съучениците на Мори, го убеждават да се качи на сградата на училището. Без сбруя или колебание той започва изкачването на скалата си, за да достигне върха. Преминавайки край точката на невъзможно връщане, той спира, когато се сблъскава с последно плашещо препятствие – хоризонтален надвес. Адреналина минава през него и Мори скача за финалната среща с върха.

Оттам той хвърля поглед върху нещо, което обикновено не би виждал – друг връх, друга цел. Със събудена страст и нова цел в живота Мори изследва спиращия дъха спорт на скалното катерене.

Поговорката „Една картина рисува хиляди думи“ е наистина добър пример за тази манга. Въпреки че количеството диалог не е точно ниско, главният герой говори рядко през цялата манга, все пак това е най-големият му подвиг. Докато мангата, подобно на анимето, е визуална среда, повечето произведения не използват визуализациите си в пълна степен, стигат само до представяне на сценарии по много сух и основен начин. Именно там “Kokou no Hito” блести, тъй като успява да разкаже историята единствено чрез своите изумително използвани визуализации – било то визуализацията на психологическата борба или метафоричните изображения, които добавят символичен слой към сценариите, пред които се изправя нашият главен герой.

Мисля, че първо трябва да се спомене, че ако очаквате традиционна спортна манга, когато започвате тази, е грешка. Мангата е по-близка до заглавия като “Ping Pong”, където действителният спорт заема задно място към изследването на актьорския състав. И все пак “Kokou no Hito” не е различен в известен смисъл, тъй като цялата манга се фокусира върху манталитета на Мори Бунтару и само него. Нашият главен герой е срамежлив по природа и скоро след прехвърлянето на училище той се впуска в планинско катерене – това е доста традиционна настройка, но това не е всичко, което може да очаквате в тази манга.