Life Is Strange 2 – Втори Епизод

Life Is Strange 2 – Втори Епизод

09/03/2019 Off By ivo

Когато започнете втория епизод от поредицата се сблъсквате със съобщение, което всеки фен на поредицата познава добре, то напомня, че решенията на играча ще имат последствия, които най-вероятно ще обхванат случващото се в този епизод и поредицата като цяло.

Втората инсталация в серията подчертава най-големите промени между оригиналната история и тази, която се случва в сегашния епизод. Преходният живот на Шон и Даниел, бягайки далеч от дома си, е в пълен разгар, в резултат на което не виждаме нито един от героите от първия епизод. Вместо да се задълбочи спрямо опознаването на няколко различни странични герои на фона на основната история, играта, и особено този втори епизод, се фокусира върху динамичните отношения на централните ни герои, двамата братя. За съжаление, обаче, не получаваме възможността да се срещнем още веднъж с герои от предхождащия епизод, защото наистина има някои интересни личности, но това ни дава шанс да срещнем малко по-необичайни герои и да се запознаем с техните странни и интересни истории.

Разбира се, ние се срещаме с едно познато лице, а именно Крис от предхождащата мини-игра „The Awesome Adventures of Captain Spirit“. Този мини-епизод е напълно безплатен и препоръчително да се изиграе преди стартирането на втория епизод от главната поредица. В него се разказва кратката самостоятелна история за Крис и си струва да бъде изиграна преди той да бъде представен в основната игра.

Включването на Крис в играта определя отношенията между Шон и Даниел. Шон се примирява с отговорностите, които трябва да поеме, породени от трагичната ситуация, в която двамата се намират и става отговорна и менторска фигура в живота на по-малкия си брат Даниел. Още веднъж решенията, които играчът взима в този епизод, влияят на Даниел по начини, които не можем да контролираме директно, което ни прави отговорни за това да го научим как да се държи. Играта веднага рамкира всяко решение, което впоследствие се пречупва през гледната точка и разбирания на Даниел. От най-ранния избор, играчите трябва внимателно да решат кое действие е най-подходящо за ситуацията, както и за дългосрочните ефекти, които то може да окаже.

Някои от решенията могат да бъдат разчетени по-лесно отколкото други, като това позволява да предскажем някои от дългосрочните ефекти, които те биха оказали. Но това, с което играта се справя наистина добре, е да прави взимането на тези решения трудно, което ни кара да се съмняваме в тях дори и да мислим, че сме прозрели дългосрочния им ефект.

Обикновено изборите ни се въртят между това да предпазим Даниел и неговата тайна или да предпазим някой друг. Но при положение, че прекарваме цялото време от играта с Даниел е трудно да вземем под внимание чужд интерес пред неговият.

И като говорим за тайни, с разкриването на съдбата на баща им и за силите, които Даниел притежава, връзката между братята се заздравява още повече за да посрещнат новите предизвикателства, с които неизбежно ще се сблъскат рано или късно. Силите на Даниел също нарастват. Самият епизод започва с това как братята тренират развитието и контрола върху новооткритата му сила. Тя става доста по-голяма част от историята на играта, като Даниел отчаяно желае да я използва все повече, докато Шон се опитва да създаде баланс и да определи правила, които да следват, с цел да защити малкия си брат.